Bahrain udskyder igen Khawaja-afgørelse

Mens protesterne mod Bahrains styre fortsætter, har en domstol endnu engang udskudt afgørelsen om den sultestrejkende Al-Khawajas appelsag. Hans tid er ved at rinde ud, understreger overlæge.

Foto: AHMED JADALLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For anden gang valgte den særlige kassationsdomstol i Bahrain mandag at udskyde afgørelsen i den sultestrejkende Abdulhadi al-Khawajas appelsag.

I 75 døgn har den svækkede dansk-bahrainer nægtet at spise, men han skal nu vente til den 30. april på et svar på, om hans retssag ved en militærdomstol skal gå om, oplyser en af hans advokater, Faten Haddad, til Berlingske Nyhedsbureau. Ifølge advokaten gav domstolen ingen forklaring på udskydelsen:

- De kan udsætte uden at give en grund. Det har de gjort. Det kan ske igen om en uge, men det er ikke normalt. Hvis det sker 30. april, vil advokaterne sandsynligvis kræve at få en grund, siger Faten Haddad.

EU-ministre bekymrede for al-Khawaja

Efter et møde i Luxembourg blandt EUs udenrigsministre understregede udenrigsminister Villy Søvndal (SF), at det internationale pres på Bahrain fortsætter.

- Vi fastholder vores pres for en løsning, og jeg har igen i dag fået mange positive tilkendegivelser fra kolleger, der bekræfter, at vi heller ikke i de kommende dage vil stå alene i vore bestræbelser. Den ulykkelige sag om al-Khawaja er ikke længere en sag mellem Danmark og Bahrain, men mellem Bahrain og det internationale samfund, sagde Søvndal.

Al-Khawaja, som ifølge en officiel rapport er blevet tortureret, seksuelt misbrugt og banket regelmæssigt, er én af 14 politiske fanger, som mandag fik udskudt appel-afgørelsen. Blandt de andre menneskerettighedsaktivister er den svenske statsborger, Mohammed al-Miqdad, der ligesom al-Khawaja er idømt en livstidsdom for at have demonstreret mod kongefamilien i den lille golfstat sidste forår.

Dræbt aktivist begravet

Lidt udenfor hovedstaden Manama gik tusindvis af sørgende på gaden i begravelsesoptoget for den 36-årige aktivist Salah Abbas Habib, som blev fundet dræbt af skud og slag op til weekendens Formel 1-løb i Bahrain. I flere byer steg der samtidig tyk sort røg op fra brændende bildæk.

Bahrains indenrigsministerium forsikrede søndag, at al-Khawaja er ved godt helbred, men hans datter Maryam al-Khawaja har oplyst, at han er holdt op med at indtage vand, og at familien derfor ikke tror, han har langt igen.

Ifølge Jens Kondrup, der er overlæge ved Rigshospitalets Ernæringsenhed, vil væskemanglen hurtigt få fatale konsekvenser:

- Hans liv hænger i en tynd tråd, og specielt hvis han holder fast i ikke at indtage væske, så kan det gå hurtigt. Hvis han skal overleve frem til afgørelsen ved appeldomstolen, så skal han begynde at indtage noget vand i løbet af ugen, siger han.

Typisk går der ikke mere end tre-fire dage, efter at en sultestrejkende stopper med at indtage væske, til han eller hun dør.

Sulter længere end IRA-fanger

Trods den lange sultestrejke har al-Khawaja på det seneste været i stand til at tale med den danske ambassadør, ringe til sin familie, og fredag bad han om at se sin advokat, så han kunne skrive testamente.

- Det siger mig også, at han har fået en passende mængde vitaminer og mineraler undervejs, for ellers var det ikke gået, siger Jens Kondrup, der ikke kan mindes tidligere sultestrejker, som har varet lige så længe som Abdulhadi al-Khawajas. Det tætteste, man kommer, er ifølge Jens Kondrup de nordirske IRA-fanger, som i 1981 sultestrejkede. Dengang døde Kieran Doherty som den sidste af IRA-fangerne efter 73 dages sultestrejke.

Om Abdulhadi al-Khawaja kan overleve frem til 30. april, hvor han i så fald vil have sultestrejket i 82 dage, siger advokat Faten Haddad følgende:

- Det håber vi, det håber vi.