Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Arnold Schwarzenegger har stadig en imponerende fysik, som han kæmper sig frem gennem et goldt, postapokalyptisk landskab. Det er ikke atombomber, monstre fra det ydre rum eller Terminators, der har ødelagt kloden, men vores madvaner. Vi har spist for meget kød, hvilket har skabt en klimamæssig katastrofe.
Budskabet i en ny video med den tidligere Mr. Universe er »Less meat, less heat, more life« (mindre kød, mindre opvarmning, mere liv, red.), og videoen er lavet i samarbejde med en anden af drengerøvsfilmenes største koryfæer, James Cameron, der står bag blockbusters som »Aliens«, »Dybet«, »Avatar« og ikke mindst de to første »Terminator«-film, hvor Cameron og Schwarzenegger sammen begik actionfyldt filmhistorie.
James Cameron har i en årrække været veganer og har brugt megen tid og energi på at udbrede sig om fordelen ved at leve miljøvenligt og sundt uden kød. Men hvis man tror, at – ja, undskyld – bøffen over dem alle, Arnold Schwarzenegger, dagligt kaster kilovis af rødt kød indenbords for at beholde sine imponerende biceps, bliver man nok slemt skuffet over at høre ham fortælle, hvordan han efter at have talt med læger er ved at ændre sine madvaner for at blive sundere.
»Jeg er langsomt ved at droppe kødet, og jeg må sige, at jeg har det fantastisk,« siger han i videoen.
Budskabet er en del af en kampagne, der primært er rettet mod amerikanere og kinesere, og den kinesiske skuespillerinde Li Bingbing, der er en stor stjerne i sit hjemland, medvirker også for at få kineserne til at sluge det sunde budskab.
I Kina har den frembuldrende middelklasse i høj grad tillagt sig en vestlig livsstil, og det betyder en masse mere kød på tallerkenen, end det kinesiske køkken traditionelt set byder på. Derfor forsøger Kinas regering også at få kineserne til at halvere deres kødforbrug, skriver Guardian.
»Det må man have respekt for,« siger Cameron i videoen om den kinesiske kampagne. »Den holdning viser sandt lederskab,« fortsætter han uden at nævne menneskerettigheder og deslige i Kina.
Vestlige vaner
Det kommer han til gengæld ind på i et interview med Vanity Fair.
»Der er en enorm mængde forbrugere her. De ser mod Vesten og vores værdier, hvilket både er godt og skidt.« Cameron nævner muligheden for social udvikling som en af de gode ting, men desværre nøjes kineserne ikke med at hige efter vores sociale forhold, fortsætter han.
»De lærer også alle vores dårlige vaner og integrerer dem i en middelklasse, der er større end hele USAs befolkning.«
Men selv om sagen er dødsens alvor for Cameron, er han ifølge Vanity Fair meget opmærksom på ikke at fremstå som en kulturimperialist. Som med så mange andre ting skal amerikanere også her passe på, hvordan de prøver at påføre kineserne deres værdier.
»Forhåbentlig opfatter de det ikke, som om vi kommer og fortæller dem, hvordan de skal leve,« siger han.
»Det ironiske er, at de har spist rigtigt i århundreder, og det er først nu, at de er ved at begynde at spise ligesom os.«