12 nåle i en politisk høstak

Domstolen måtte bruge fire dage på af finde 12 nævninge, der var nogenlunde upartiske overfor Bush-administrationen. 46 andre blev droppet. Først nu begynder sagen for alvor.

»Har De nogen følelser eller meninger om Bush-administrationen eller dele af dens politik eller handlinger, positive eller negative, som kan influere din evne til at give et tidligere medlem af Bush-administrationen en fair rettergang.«

Sådan lød det første spørgsmål til gruppen af borgere fra Washington, der i de seneste dage har været indkaldt med henblik på at finde 12 nævninge i retssagen mod Lewis »Scooter« Libby, den tidligere toprådgiver for præsident George W. Bush og vicepræsident Dick Cheney.

Spørgsmålet fik gang på gang folk til at bryde ud i grin. Den amerikanske hovedstad er altovervejende sort, folk arbejder for regeringen, partierne eller lobbyister eller har en nabo, der gør, og her stemmer ni ud af ti på Demokraterne. At finde 12 mennesker, der er bare nogenlunde indifferente overfor præsident George W.Bush og hans administration, var derfor lidt af enopgave.

Uden rengøringsdame

Fire dage, skulle dommeren bruge, og retten kasserede 46 personer undervejs. For eksempel den tidligere redaktør fra Washington Post, der havde haft Watergate-reporteren Bob Woodward som chef, spist barbecue med en anden journalist fra avisen, Walter Pincus, og været nabo til TV-reporteren Tim Russert. Alle tre er indkaldt som vidner i sagen. Han havde desuden en ven, der spillede amerikansk fodbold med »Scooter« Libby i weekenden på et veteranhold. »Han skulle have en meget god arm,« fortalte den tidligere redaktør i retten - og fik lov til at tagehjem.

Kasseret blev også rengøringsdamen, der arbejder i Watergate-bygningen, hvor udenrigsminister Condeleezza Rice har en lejlighed. »Damen på femte,« som hun omtalte ministeren. En tidligere sekretær i Det Hvide Hus blev også droppet, ligesom forsvarerne slog syv kors for sig, da en kvinde gjorde klart, at hun var »totalt uden objektivitet«:

»De kan ikke sige eller gøre noget som helst, der vil få mig til at tænke noget positivt om dem,« sagde hun. Men i sidste ende lykkedes det altså at finde 12 upartiske nævningene. 10 hvide og 2 sorte.

De fleste helt uinteresserede i politik. De skal i de kommende uger lytte til et hav af vidner, som skal afklare, om »Scooter« Libby - som påstået af anklagemyndigheden -løj overfor et andet nævningeting for at skjule sin og Det Hvide Hus' rolle i den såkaldte Plamegate-affære.

Det var skandalen om den hemmelige CIA-agent, Valerie Plame, hvis navn blev lækket fra Det Hvide Hus i et angiveligt forsøg på at miskreditere hendes mand, diplomaten Joe Wilson, der i sommeren 2003 offentligt havde beskyldt Bush-administrationen for at manipulere oplysningerne om Iraks masseødelæggelsesvåben.

Ifølge Libbys forsvarere løj han ikke bevidst, men havde blot glemt, at han fortalte om Valerie Plame til journalister, og at han havde oplysningerne fra vicepræsident Cheney. Det kom han først i tanke om senere. Anklager og forsvarere begyndte deres fremlæggelser igår. Sagen vækker stor interesse, fordi den under overfladen handler om beslutningsgrundlaget for Irak-krigen.