Region Hovedstaden ser på ekstra hjælp til barnløse: Flere forsøg med reagensglas på statens regning

Vi får senere og senere børn, og det bliver sværere at lave børn hjemme i dobbeltsengen. Derfor vil de folkevalgte politikere i Region Hovedstaden nu undersøge mulighederne for at øge hjælpen til ufrivilligt barnløse.

baby
Region Hovedstaden vil styrke indsatsen for ufrivilligt barnløse. I forvejen bliver hvert 12. barn undfanget under fertilitetsbehandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS SJØRUP

Der er ingen grænser for, hvor mange gange man kan få gips på et brækket ben, men er man ufrivillig barnløs, er der kun mulighed for tre behandlingsforsøg og kun for barn nummer et.

Det kalder en arbejdsgruppe i Region Hovedstaden for forskelsbehandling og har derfor anbefalet regionens sundhedsudvalg at udvide behandlingsmulighederne. Fremover skal barnløse tilbydes op til seks behandlinger og også for barn nummer to.

»Og tre? Jeg tog ikke tid, men det var noget, vi diskuterede længe på mødet i onsdags,« siger næstformand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg, Leila Lindén (S).

»Der er rigtigt meget diskussionsstof i arbejdsgruppens anbefalinger, og vi blev til sidst enige om, at vi ville have uddybet en række punkter, før vi går videre. Og det er ikke fordi, vi vil skyde emnet til hjørne, tværtimod. Det her er noget, der optager os alle sammen,« siger hun.

Arbejdsgruppen bag det 32 sider lange oplæg, som sundhedsudvalget diskuterede, består af læger, biologer og embedsmænd i Region Hovedstaden, som fremover skal have et Center for Reproduktion.

Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder i hovedstadsregionen stiger og er oppe på 30,4 år, og hvert 12. barn kommer i dag til verden som resultat af fertilitetsbehandling. Samtidig stiger antallet af kvinder i den fødedygtige alder i de kommende år, og da ventetiden på behandling er på mellem fire og otte måneder, er Region Hovedstaden nødt at opruste uanset hvad.

»Det er jo et resultat af kulturelle og samfundsmæssige ændringer. Det biologiske ur følger ikke med det kulturelle ur. Vi får senere og senere børn, og så bliver det sværere at lave børn hjemme i dobbeltsengen,« forklarer sundhedsudvalgets formand, Christoffer Buster Reinhardt (C)

Den private fertilitetsbranche skal styrkes

Arbejdsgruppen foreslår, at Region Hovedstaden skal presse på for landspolitiske ændringer, så kvinder fremover kan få hjælp seks gange imod de nuværende tre forsøg, og det skal også være muligt at få hjælp til barn nummer to. Region Hovedstadens borgere har behovet, og derfor skal Region Hovedstaden også gå forrest.

»Noget af det, vi også gerne vil have uddybet, er, at arbejdsgruppen skriver, at det giver økonomisk mening,« siger Leila Lindén.

Hun går ud fra, at det handler om en fremskrivning af den demografiske udvikling. I gennemsnit føder hver dansk kvinde 1,75 børn, og uden indvandring kan Danmarks befolkning altså ikke reproducere sig selv. Det betyder på sigt, at færre skatteydere skal finansiere flere ældre, og set i det lys kan en øget indsats på fertilitetsområdet give økonomisk mening. Men arbejdsgruppen uddyber ikke den økonomiske mening.

»Men fertilitet er faktisk et stort erhverv i Danmark. Vi er førende indenfor sæddonation, og det er også en af grundene til, at vi skal have styrket området. Hvis vi både kan styrke erhvervslivet og få nogle sunde familier ud af det, så er jeg glad,« siger formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg, Christoffer Buster Reinhardt.