Hvad sker der under Langebro?

To grupper af ildsjæle kæmper om, hvad der skal ske i lokalerne under vejbanen på den trafikerede bro mellem Sjælland og Amager.

Det er ikke til at se det,  hvis man ikke lige ved det, når man kører på Langebro. To forskellige projekter om udnyttelsen af pladsen under broen konkurrerer om politikernes gunst. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Hver dag kører 100.000 biler og cyklister over Langebro. Hvad de færreste ved, mens de krydser vandet mellem Sjælland og Amager, er, at der under broen udspiller sig en duel mellem ildsjæle.

Under broen, på Islands Brygge-siden, findes ca. 700 kvadratmeter eftertragtede lokaler. Kampen står om, hvorvidt københavnerne skal have et museum eller et kulturhus i lokalerne. Eller måske noget helt andet. Teknik- og Miljøforvaltningen benytter i dag lokalerne til at klargøre P-automater og maskiner og som lager og værksted, hvor blandt andet byens skilte bliver lavet.

På den ene side finder vi idemanden bag projektet Langebro Museum, David Peter Fox. Han har gjort sig bemærket i medierne med sin idé om et museum helliget den fredede bros historie med borgerdrevet café i samarbejde med lokalrådet, børneaktiviteter om broen og rundvisninger. Han oprettede for et år siden gruppen Langebro Museum og er efter eget udsagn i dialog med Cowi A/S, museer, arkitekter og politikere om projektet.

Museumstilhængernes »rival« er Islands Brygges Lokalråd. De vil have udvidet aktiviteterne i bydelens kulturhus ved at bruge brolokalerne til øvelokaler for unge musikere, til »grønne projekter« og måske til fællessang og andre fællesskabsorienterede aktiviteter.

Jan Oster, der er formand for lokalrådet, mener, at det var dem, der i foråret 2017 var først ude med ideer til, hvad lokalerne under broen kan bruges til. Han erkender dog, at rådet ikke har været lige så hurtig på aftrækkeren i sin markedsføring af kulturhusideen som museumsgruppen.

Jan Oster, formand for Islands Brygges Lokalråd

»Det er lidt som et bagholdsangreb«


Jan Oster siger til Berlingske:

»Det kan godt være, at vi skal accelerere processen nu og bede politikerne om en principbeslutning til aktiviteterne. Langebro Museum kører jo hårdt på nu. Vi føler, at de er gået uden om os. Det er lidt som et bagholdsangreb.«

Ifølge aktindsigter indhentet af lokalavisen Bryggebladet har David Peter Fox været lige hurtig nok på aftrækkeren med fortællingen om, hvor stor opbakning hans museumsidé har blandt de folkevalgte på rådhuset.

Begge parter siger til Berlingske, at politikere på rådhuset er positive over for deres respektive projektideer.

At det er kommet til duellignende tilstande mellem projekterne, kalder David Peter Fox for »et hændeligt uheld«.

»Jeg synes, vi skal samarbejde,« som han siger.

»Men lokalrådet har arbejdet på deres idé i halvandet år, og hvad er der kommet på bordet? Den bedste idé og det, der mest rigtigt for lokalerne og for København, skal vinde.«

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Jan Oster mener også, at samarbejde om brugen af lokalerne under broen bør kunne lade sig gøre. I mellemtiden håber Islands Brygges Lokalråd at holde en inspirationsfest til maj, hvor beboerne på Islands Brygge kan komme med flere idéer til, hvad lokalerne under broen skal bruges til. Der er møde mellem lokalrådet og museumsgruppen mandag 18. februar, hvor man vil forsøge at komme overens.

Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune holder møde den 26. februar, hvor det er begge parters håb, at brugen af Langebros lokaler vil blive diskuteret. Er man utryg ved forvirringen og usikkerheden om den kommunale beslutningsproces, kan man i mellemtiden nynne med på omkvædet af Gasolin's »Langebro«:

»Hvis du tør, så kom med mig«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (AL).