Gentoftes badegæster kan ånde lettet op: Udledning af spildevand ved Skovshoved er også udsat

Københavns Kommune har udsat udledning af spildevand i Øresund på ubestemt tid, og det betyder, at en planlagt udledning af 130.000 kubikmeter kloakvand 1,5 km fra kysten ved Skovshoved også er udsat.

Gentofte Kommune havde givet tilladelse til, at der blev udledt spildevand i Øresund ud for Skovshoved, men nu er udledningen udskudt. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire kilometer fra kysten, understregede Hofors projektchef, Svend Krongaard, flere gange, da Berlingske fredag talte med ham om planerne om at udlede 290.000 kubikmeter kloakvand ud i Øresund.

Som led i byudviklingsprojektet Svanemølleholmen i Københavns Nordhavn skal AP Pension og Nykredit bygge nye domiciler, og nybyggeriet kommer til at ligge oven på spildevandsledningen Lynetteledningen, som leder københavnernes toilet-, bade- og køkkenspildevand fra nord mod rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.

Lynetteledningen er en slags hovedpulsåre for kloakvand, og da den blev bygget i 1978, havde ingen forestillet sig, at nogen ville bygge oven på den. Derfor skal den styrkes, og mens det arbejde står på, kan hovedstadens forsyningsselskaber Hofor og Novafos ikke komme af med kloakvand. De har derfor søgt og fået tilladelse til at lede det ud i Øresund.

»Fire kilometer fra kysten,« som Hofors projektchef igen og igen understregede.

Men det er kun den del af de 290.000 kubikmeter kloakvand, som udledes af Hofor. Novafos, som håndterer spildevandet i Gentofte Kommune, er også nødt til at udlede spildevand i Øresund, når eller hvis Lynetteledningen skal forstærkes. Helt præcis 130.000 kubikmeter kloakvand. Det sker ved Skovshoved, og her bliver kloakvandet ledt ud blot 1.500 meter fra kysten.

»Det er, fordi ledningen udleder et sted, som er sammenligneligt med Hofors udløbspunkt i forhold til havdybde og havstrøm. Ledningen fra Novafos ved Skovshoved udgår fra Øresundskysten, mens ledningen fra Hofor ved Strandvænget udgår inde fra bunden af Svanemøllebugten,« forklarer projektleder i Novafos, Mette Lorentzen.

Hun understreger, at udledningen ikke er noget, som Novafos ønsker. Det er noget, som Novafos er tvunget til, fordi der skal bygges på Svanemølleholmen i nabokommunen København.

»Vi fik besked om det kommende byggearbejde i marts, og vi har ligesom Hofor søgt og fået tilladelse af kommunen, i vores tilfælde Gentofte Kommune,« siger hun.

»Men nu har Københavns Kommune besluttet at udsætte det, og det betyder naturligvis, at vores udledning også er udsat. I løbet af sommeren vil vi i samarbejde med Hofor belyse de alternativer, der måtte være til udledning af spildevandet i Øresund,« siger hun.

Hvorfor skal spildevandet ledes ud i Øresund? Har I ikke lokale rensningsanlæg, der kan tage spildevandet?

»Renseanlægget Lynetten er det centrale renseanlæg, der er etableret til at forsyne blandt andet Gentofte, København og Frederiksberg kommuner. Spildevandet fra Gentofte kan ikke midlertidigt tilsluttes andre renseanlæg, idet ledningsnettet leder spildevandet mod Skovshoved. Og herfra er der ikke en eller flere store ledninger, som kan lede vandet hen til et andet renseanlæg. Et stort centralt renseanlæg er i langt de fleste tilfælde den mest robuste måde at foretage spildevandsrensningen på,« siger Mette Lorenzen.

Hvis hovedstaden er så afhængig af at kunne lede spildevand til Lynetten, hvorfor er der så kun én stor spildevandsledning?

»Det kunne nogle måske godt have ønsket, at nogen havde tænkt over tidligere, men det er jo historisk betinget. Ligesom ved blandt andet store trafikårer er der ikke tomme reserveledninger, der kan benyttes i de meget sjældne tilfælde, hvor der opstår driftsforstyrrelser. Det vil ikke være proportionalt økonomisk og miljømæssigt at etablere store reserveledninger. Du skal huske på, at det her er meget store ledninger med en diameter på mere end en meter. Det er ikke bare noget, man lægger ned i vejsiden. Det er et stort projekt at lægge sådan en ledning, og det har man ikke fået gjort,« siger projektlederen for Novafos.

Ligesom Hofor i Københavns Kommune har fået tilladelse til udledning af forvaltningen uden politisk indblanding, har Novafos fået tilladelse af embedsmændene i Gentofte Kommune uden involvering af kommunens folkevalgte.

GRAFIK

Her udledes spildevandet