»Hitlers Æselører«: Schiøler-gruppen – nazistiske terrorister 1944-45

En gruppe unge danske nazister fra Lolland udgjorde grundstammen i en lille terrorgruppe, der var aktiv i den politiløsetid fra efteråret 1944 og frem til befrielsen i maj 1945.

Arkivfoto: I det nyeste afsnit af »Hitlers Æselører« medvirker historiker Lasse Bruun Jonassen. han skal tale om Schiøler-gruppen og den bog om gruppen, som han var medforfatter af tilbage i 2012. Her er det tyske politiofficerer, der var på besøg i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Unknown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Schiøler-gruppen blev ledet af to østfrontfrivillige, som oprindeligt fik til opgave af Tysklands militære kontraspionage Abwehr om at forberede sabotageaktioner efter en tysk kapitulation i Danmark. Ventetiden brugte gruppen dog hovedsageligt på at hjælpe den tyske besættelsesmagt og bistå det berygtede HIPO-korps med at optrevle modstandsbevægelsen i København. Omkring 120 danske modstandsfolk blev arresteret i det halve år, hvor Schiøler-gruppen virkede.

Gruppen var dertil hensynsløs i sit arbejde og likviderede både modstandsfolk, som man antraf og andre eksempelvis egne medlemmer, som kunne udgøre en sikkerhedsrisiko. Ofte var likvideringerne ikke planlagte, men formentlig motiveret alene af hævn over den modstandsbevægelse, der på samme tid likviderede nazistiske meningsfæller og kolleger. Gruppen planlagde et egentligt terrorattentat og forsøgte også at myrde en dansk minister.

I programmet medvirker historiker Lasse Bruun Jonassen, der er medforfatter til en bog om »Schiøler-gruppen«, der udkom tilbage i 2012.

Hør det seneste afsnit her:

Hør tidligere afsnit her:

Følg Hitlers æselører på mobil