Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

VR-briller til de ældre i Herning? »For hulen, hvor det tosset«

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Ned i hulen med Hernings gamle

Hans Hauge

I Herning Kommune, Venstre-styret, har de fået den gakkede idé at forsyne de ældre med VR-briller.

De gamle er meget ensomme i Herning. De har ingen familie. De har kun kommunen. Nu tilbydes de en tur ind i en illusionsverden, hvor de kan besøge den kinesiske mur. Det gode er, at de kan gøre det med andre.

»VR er i sig selv ikke unikt. Men ifølge projektlederen er det nyt, at man nu vil bruge teknologien til at skabe fællesskaber,« skriver dr.dk. Projektlederen lider nok af den fordom, at fællesskaber kan trylle ensomheden bort med lidt hokuspokus.

Platon har en hulelignelse. Den handler om, at menneskene sidder lænket med ryggen til lyset og ser på nogle skygger, som de tror er virkeligheden. Herning Kommune har nu smidt deres gamle ned i Platons hule. For hulen, hvor det tosset. Imens sidder projektlederen og læser Brinkmanns sidste bog på sin iPad.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den sociale arvesynd

Peter Nedergaard

»I Danmark vokser omkring 60.000 børn op i fattigdom,« skriver Enhedslisten på hjemmesiden. Mai Villadsen har som EL-leder gjort det til en førsteprioritet at bekæmpe denne form for fattigdom.

Groft sagt har stor respekt for et mål om, at alle får lige muligheder her i livet. Det drejer sig ikke mindst om, at alle forældre kommer i arbejde og dermed bliver gode, selvforsørgende rollemodeller for deres børn, således at disse ligeledes går ud og bliver bidragydende samfundsborgere.

ELs sædvanlige og gammeldags ønske om blot at sende flere penge til fattige familier risikerer derimod at bringe forældrene endnu længere væk fra et job. Dermed gives en dårlig social arv videre til børnene. Det er ikke rimeligt. Det er asocialt. Den sociale arvesynd må brydes, kære Mai Villadsen. Den skal ikke forlænges på grund af ELs mangel på helhedssyn.