Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Når Groft sagt hænger side om side med CEPOS-typerne i lygtepælene

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Latter fra lygtepælen

Jarl Cordua

De gamle kommunister ligger fortsat rallende på historiens mødding, hvor ikke mange tager dem alvorligt, men indimellem erklærer enkelte studentikose typer sig for at være en revolutionær kommunist. En af dem er ph.d. i filosofi og kapitalismeforsker Søren Mau, der for nylig til Politiken slog fast, at i processen med at opbygge det nye »frie samfund«, bliver der ingen plads til »CEPOS-typerne«. Men de må gerne grine i CEPOS, påpeger Mau, bare de husker, »at den, der ler sidst, ler bedst«. Mau bemærker også, at befolkningens nuværende lyst til at bakke op om systemet hurtigt kan ændre sig og henviser til den franske revolution, hvor folk gik »lynhurtigt fra at være underkuede til at hugge hovedet af magthaverne«.

Når Groft Sagt til sin tid sammen med CEPOS-typerne vil hænge i lygtepælene og betragte halshugningen af Frederiksen-regeringen, vil han fundere over, hvorfor mon det gang på gang lykkes for universiteterne at udklække så bimlende skøre kandidater i faget filosofi.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Nej journalisterne er ikke røde lejesvende

Bent Blüdnikow

En undersøgelse, som mediemagasinet Kontrast.dk beskriver, viser, at journaliststuderende for knap 70 procents vedkommende stemmer på røde partier. Hovedsagelig Enhedslisten og De Radikale, for De Radikale ligger værdipolitisk langt ude til venstre.

Men er de røde lejesvende af den grund? Sandsynligvis ikke. De bestræber sig sikkert på at være alsidige, selvom mange sikkert tænker automatisk som man nu engang gør i Enhedslisten og De Radikale. Problemet ligger et andet sted, skriver Jyllands-Postens Niels Lillelund: »Røde lejesvende? Næh. Hvad vi savner er hverken røde eller blå, vi savner dissens, mod og mandshjerte til at bryde ud af sødhedens evige gruppekram.«

Lillelund har fat i noget. Det er ikke fordi journalisterne er røde lejesvende, men en kvalmende fælles konsensus-effekt gør dansk journalistik sødladen og ensartet.