Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Organet for Danmarks socialdemokratiske parti?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Neues Politiken

Peter Nedergaard

Politikens debatredaktør, Magnus Barsøe, kom forleden med et interessant opslag på Twitter om minkskandalen. Han skrev: »Grundloven brudt, ministeren gik af, milliarder udbetalt. Videre. Gab.« Minksagen skal tilsyneladende fejes ind under gulvtæppet. Det principielle i, at den udøvende magt optræder uden lovhjemmel, er det journalistisk til at gabe kæberne af led over. Det samme gælder milliarderne smidt ud af vinduet og et eventuelt grundlovsbrud.

Regeringen vil sikkert klappe i hænderne over en sådan redaktionel linje fra Politikens side, når man så åbenlyst lægger sig i forlængelse af dens pressetjenester. Groft sagt foreslår derfor, at Politiken ændrer slogan fra »Organet for den højeste oplysning« til »Organet for Danmarks socialdemokratiske parti«. Så er man i det mindste ærlig.

Mettes Trump

Hans Hauge

Journalister savner Donald Trump. Joe Biden er for kedelig til massemedierne, hvis eneste formål som bekendt er at underholde. En avis er en endagsbestseller – eller var – og derfor skal der være et eller andet indbydende på forsiden. Det minder om gamle dage, hvor der solgtes aviser på gader og i kiosker. Og så fandt de på Politiken ud af noget smart. Statsministeren lyder som Trump. Hvor er det herligt. Det er, som om han er der endnu Sæt det dog på forsiden.

Mette Frederiksen har i Indien citeret premierminister Modi og sagt (nok på engelsk): »Nationen først«. Det løber dem koldt ned ad ryggen. Danmark udviser ikke »international solidaritet«. Man skal jo sige (men ikke mene): Verden først. Eller måske Den tredje verden først. Nå, nej, den findes ikke. Men så: Globaliseringen først. Det andet grimme lyder jo næsten som Grundtvigs: Menneske først og så ved vi nok, hvad der kommer bagefter.