Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Drop offerrollen i klimakampen

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaskyld?

Peter Nedergaard

Udviklingslandene vil gerne pålægge de industrialiserede lande i nord en klimaskyld, fordi de historisk set har udledt langt flere klimagasser end landene i syd. Påstanden er rigtig nok, selvom Kinas samlede udledninger nu efterhånden er på linje med landene i nord. Der er blot det aber dabei ved påstanden om klimaskyld, at ingen lande i nord var vidende om, at klimagasser udledt i 1800-tallet og langt op i 1900-tallet var klimaskadelige. Viden herom opstod først i slutningen af 1900-tallet.

Samtidig må det med, at de historiske udledninger af klimagasser i nord under industrialiseringen var prisen for mange af de opfindelser, som hele jordens befolkning i dag har glæde af hver dag, og som landene i syd har gjort til genstand for masseproduktion. Summa summarum: Klimakrisen er alle landes problem. Heller ikke på dette felt er det rigtigt at ty til offerrollen.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

S rækker hånden ud til DF

Bent Blüdnikow

Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) har ansat en ministersekretær. Ikke nogen stor sag i sig selv, men den nyansatte, ved navn Hajro Husic, har tidligere gjort sig bemærket med markante udtalelser om Pia Kjærsgaard (DF). Således kaldte Husic i 2014 Kjærsgaard for »decideret mentalt underbemidlet« og tilføjede på Facebook: »I må godt slå på kvinder med tørklæde, men ikke jødiske mænd med kalot.«

Pia Kjærsgaard er sit partis udlændingeordfører, så Tesfaye skal forhandle med Kjærsgaard. Men måske anser Tesfaye Kjærsgaard for så »decideret mentalt underbemidlet«, at hun ikke vil tage anstød af ministersekretærens udsagn.
Der skal selvfølgelig være plads til alle ytringer, også for folk der ikke kan udstå Pia Kjærsgaard, og som embedsmand har Husic også sin fulde ytringsfrihed, så kør bare løs ministersekretær.