Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Bare Fock og Elbæk ikke kapper hovederne af hinanden

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ondskabens paradis

Bent Blüdnikow

Der er ingen så onde som idealister, der mener, at de vil skabe frihed, lighed, broder- samt søsterskab på jord. Det har vist sig hver gang i historien, at utopister, som ville favne alle med kærlighed, greb til ondskabsfulde hævnaktioner, hvis ikke alle var lige så kærlige som dem selv.

Tænk blot på jacobinerne under Den Franske Revolution, der kappede hovederne af folk i 1790erne, hvis de ikke ville broderskabet. Eller staklerne under Den Russiske Revolution, der blev sendt til Gulag, hvis de blev uenige med Lenin og Stalin om kommunismens broderlige idealsamfund.

Nu er partiet Alternativet havnet i samme situation. Partiet, der ville omskabe dansk politik og gennemføre politik baseret på menneskekærlighed, viser sig nu at gå op i flammer af ondskab. Om det er Elbæk eller Fock, der er mest ond, står hen i det uvisse. Men bare de ikke kapper hovederne af hinanden af lutter menneskekærlighed.

Hårdt mod hårdt

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tyrkiets præsident Erdogan har besluttet sig for at presse EU til at betale flere penge. Tyrkiet brødføder mange flygtninge, og det går skidt med økonomien, hvorfor der åbnes for flygtninges frie gennemgang mod EU. Hvis Tyrkiet ikke vil kontrollere sine grænser, er der ikke meget, EU kan gøre.

Groft sagt vil dog foreslå, at de ca. 45 milliarder kr., som Tyrkiet modtager til hjælp med flygtningene og for at kontrollere sine grænser, straks inddrages og i stedet anvendes til kontrol af EUs ydre grænser. Det er nemlig aldrig smart at stole på en pengeafpresser.

Det vil give væmmelige billeder fra grænsen mellem Tyrkiet og EU. Dog vil kun naive sjæle og fornægtere tro, at det er en ny situation. Det er blot billeder fra en grænse, som tidligere lå mellem Tyrkiet og Syrien.

Hvordan den anden halvdel lever

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

At socialister har fundet et nyt politisk projekt, nu hvor socialismen kun har en fremtid i Bernies USA, ved vi. Socialismen er gået fra rød til grøn, men de røde har ikke glemt de fattige og underklassen, så de er lidt røde endnu.

Tag nu SFs glade Pia Olsen Dyhr. Hun har bevaret socialismens sociale sindelag. Når nu vi alle skal betale mere for oksekød, udtaler hun, at underklassen også skal have »lov til engang imellem at spise en hakkebøf«.

Det er hendes forestilling om underklassen. Den spiser ofte »hakkebøf«. Måske med brun sovs? Pia selv drikker havremælk og spiser rødbedeburgere, naturligvis.