Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Giv Rasmus Paludan et tibetansk flag, og se hvordan politiet beskytter hans ytringsfrihed

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Giv Paludan et tibetansk flag

Niels Jespersen

»Nej. Naturligvis skal vi ikke stille politiets ressourcer til rådighed, hver gang en udspekuleret ballademager vil bruge sin ytringsfrihed til at tirre sine modstandere,« skriver den radikale amazone og hyklerinde Zenia Stampe på sin facebook-profil. Selvsamme Stampe har nemlig ikke noget imod (med rette) at tage imod politiets ressourcer, når hun selv bliver truet af nettets alt for mange tosser.

Sådan må det være. Frihed for Loke såvel som for Thor. Det skal ikke være op til politiet at bedømme, hvem der er en udspekuleret ballademager og hvem der bare er en ytringsfriheds-farisæer. Til gengæld har Groft Sagt et tip til Stampe og alle andre, der er trætte af at blive mindet om, hvor mange krænkelseslabile og voldsparate islamister der findes i Danmark. Køb et tibetansk flag til Rasmus Paludan. Så er det problem løst.

Kontrafaktiske pressemøder

Peter Nedergaard

Regeringen indkaldte for nylig til et meget omtalt pressemøde, som gik ud på at præsentere de tililende journalister om, hvad der ville være sket, hvis IKKE den nuværende regerings udlændingepolitik var gennemført.

Groft sagt synes, at den slags historisk-kontrafaktiske pressemøder bør anvendes langt oftere. Vi har også to forslag til kommende temaer: 1) Hvad ville der være sket, hvis Frederik den 6. IKKE i 1807 havde gjort Danmark til allieret med Napoleon og derfor ikke var blevet trukket med i dennes fald? Kunne vi så have beholdt Norge frem til i dag med alle olierigdommene? 2) Hvad ville der være sket, hvis de nationalliberale i 1863-64 IKKE havde gennemført en uansvarlig Slesvigpolitik? Kunne vi så have undgået Slagtebænk Dybbøl og Kongeågrænsen? Ideerne er til fri afbenyttelse.

Racismens nedsivning

Hans Hauge

Antropologi er en eurocentrisk videnskab, hvormed man studerer primitive kulturer. En antropolog, der er opdraget demokratisk, har været på feltarbejde i en genbrugsbutik. Feltarbejdet bestod i, at antropologens søster fortalte om, hvad »fem ældre« mænd havde sagt om nogle dansk-somaliske kvinder. De fem kom med racistiske bemærkninger. Ikke til kvinderne, men om dem.

De fem blev overhørt af informanten (søsteren). Antropologen analyserer episoden, som hun ikke har oplevet. Men man har vel forestillingsevne? Hvor kommer »racismen« fra? Den kommer fra de folkevalgte ministre. Jamen, er Mette Bock, Thyra Frank og Mai Mercado da virkelig racister? Ja, de er racister, og deres racisme »kopieres« ikke kun af de fem ældre mænd, men af »middelklassen«. Det står i Politiken. Racismen »siver ned« fra oven, men nok ikke helt ned i arbejderklassen. Snart er det slut. Nicolai Wammen redder Danmark.