Stort tema: Beaujolais er sommerens rødvin og den kloge mands billige genvej til bourgogne

Sval og frugtig beaujolais er den perfekte sommerrødvin, og kvaliteten er nu så god, at den rivaliserer den langt dyrere bourgogne.

Beaujolais har i mange år haft rollen som leverandør af billige industrielle rødvine, men de nye producenter fra området hr hævet niveauet, og den reformerede røde drue er perfekt til alt, hvad der passer ned i en picnickurv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeff Pachoud
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beaujolais er ikke bare den fattige mands, men også den kloge mands genvej til bourgogne. Niveauet blandt den nye generation af kvalitetsorienterede beaujolaisproducenter er så højt, at det udfordrer bourgogne, selvom prisen er den halve eller mindre.

Man kan således – som i denne test –  smage noget af det bedste, Beaujolais har at tilbyde, for omkring 200 kr., hvilket på ingen måde er tilfældet i Bourgogne.

Beaujolaisdistriktet starter, hvor Bourgogne slutter, hvilket vil sige lige syd for Mâcon, og det fortsætter til Lyon, hvorefter Nordrhône tager over. Det er værd at notere sig, at mængderne af beaujolais er meget store, man producerer rent faktisk lige så meget som hele Bourgogne. Beaujolais har således i mange år haft rollen som leverandør af billige industrielle rødvine, produceret af kooperativer eller stor négocianter med henblik på at blive bællet på Paris’ mange cafeer og brasserier.

Og jo, det lader sig stadig gøre at finde tynd og stikkende beaujolais, som er skarp og syntetisk i frugten, derude på supermarkedernes hylder. Men siden midt i 1980erne, hvor Marcel Lapierre i Morgon begyndte at tage sin vin alvorligt og lavede sin første biodynamiske, lavtsvovlede og fadlagrede morgon, har der eksisteret en gruppe producenter, der laver rigtig seriøs vin.

Denne gruppe bare vokser og vokser. Ikke mindst fordi det er blevet så grotesk dyrt at købe druer eller for den sags skyld marker i Bourgogne, at det kan være svært for en nyslået vinmager at få foden under eget bord. I Beaujolais derimod er der nærmest uendelige jorde at tage af, hvilket tiltrækker mange nye, unge producenter.

Fælles for denne nye type beaujolaisbønder (det gælder samtlige producenter i denne test), er, at man arbejder økologisk (eller biodynamisk) i marken. Druerne knuses ikke før gæringen, som det ellers er normal praksis, når man laver rødvin, men gæres i hele i klaser i en lukket beholder. Der finder således en gæring sted inden i den enkelte drue, hvilket fremmer den primære frugt, ligesom tilstedeværelsen af stilkene giver en pebret krydring af vinen og bidrager med kompleksitet og elegance.

Man kalder metoden maceration carbonique, fordi der opstår et meget kuldioxidholdigt miljø i den lukkede tank (CO2 er et naturligt biprodukt af gæringen). Kuldioxiden beskytter vinen mod ilt, og det er således muligt at arbejde uden svovl under gæringen.

Det er værd at skrive sig bag øret, at hvor den billige industrielle beaujolais helst skulle drikkes så hurtigt som overhovedet muligt, så lagrer den nye håndværksbeaujolais fint. Cru’er som for eksempel Morgon kan lagre op til 10 år og bør oftest have mindst et par år på bagen, før den nydes.

Og så er det jo også værd at tage med, at beaujolais er den perfekte sommerrødvin, fordi den er frugtig og forfriskende og egner sig glimrende til nedkøling til hvidvinsagtige temperaturer. Den lette vin er i mine øjne den perfekte vin til kylling, indmad, charcuteri og pateer – ja, i det hele taget passer beaujolais glimrende til alt, hvad man kunne finde på at putte i en picnickurv.

 

Isabelle & Bruno Perraud (Rosforth & Rosforth)

2018 Le Poquelin (198 kr./ 165 kr. v 6 fl.) ★★★★★☆

2019 Saint-Amour (234 kr./ 195 kr. v 6 fl.) ★★★★★★

I 1999 blev Bruno Perraud syg af at sprøjte med insekticider. Siden har Bruno og hans kone lagt om til først økologisk, siden biodynamisk drift, og nu har man udfaset brugen af svovl.

Parrets saint-amour vinder for andet år i træk denne test med de maksimale seks stjerner: Osende åben og burgundisk med lyse bær – ribsjordbær-kirsebær – fløjl og underskov samt et let animalsk strejf af hestestald (brettanomyces). En blød, saftig og meget feminin vin, som insisterer på at blive drukket nu og her, men helt sikkert kan ligge et par år i kælderen.

Le Poquelin er mørkere i glasset med et strejf af acetone og stilke samt en så udpræget duft af amarenakirsebær, at man næsten sidder og savner sin risalamande. I munden er Poquelin en smule mere kantet end saint-amour og kravler lige netop op på fem stjerner.

Julien Sunier (HJ Hansen/ Vinspecialisten)

2019 Wild Soul Beaujolais Villages (209 kr.) ★★★★★☆

2018 Fleurie (249 kr.) ★★★★☆☆

2018 Morgon (249 kr.) ★★★★★☆

Julien Sunier er en anden gammel kending, som altid gør det godt her på pladsen. Sunier arbejdede som vinmager i Bourgogne, indtil han i 2008 grundlagde eget domaine i Beaujolais. Sunier gærer altid i hele klaser, uden tilsætning af gær eller svovl – der svovles dog en smule før flaskning. Stilen er udpræget burgundisk med et markant indslag af stilke.

Wild Soul Beaujolais Villages, som udelukkende er lagret på tank, er først lidt reduktiv og lukket, men åbner sig med kirsebær, fløjl og underskov og scorer fem små stjerner.

Normalt er Suniers fleurie, som det også generelt er tilfældet i distriktet, mere lys og feminin end hans morgon, men i år er rollerne af en eller anden uforklarlig årsag byttet om: Fleurien er mørk, maskulin og tæt i frugten med solbær og varme nærmest portvinsagtige noter. Morgonen derimod er mere burgundisk og luftig med herlige noter af kirsebær og lakrids suppleret med let funky noter af acetone og hestestald og en klart mere saftig mund.

Domaine de Fa (Bichel Vine)

2018 Beaujolais »En Besset« (129 kr. v 6 fl.) ★★★★☆☆

2018 Fleurie »Roche Guillon« (175 kr. v 6 fl.) ★★★★☆☆

Det er den kendte nordrhôneproducent Alain Graillot, der står bag Domaine de Fa. Jeg ville ikke have gættet, at Graillot her gærer i hele klaser med maceration carbonique, for stilen er mørk,  rhôneagtig og koncentreret med maskulin blåbær-solbærfrugt samt chokolade, lakrids og et ordentligt drys peber.

Den almindelige beaujolais »En Besset« er fin at drikke nu og et glimrende køb, mens fleurien, som er sjældent kraftfuld og maskulin, stadig bider fra sig og nok skal have endnu lidt tid i kælderen. Begge scorer fire og en halv stjerne.

Domaine Chapel (Laudrup vine)

2019 Fleurie »Charbonnières” (199 kr. (tilbud)) ★★★★★☆

Davis Chapel, som tidligere var assistent for Marcel Lapierre, laver nu saftig og meget naturlig beaujolais. Denne fuldt åbne fleurie har både stald, acetone, lakrids, peber, menthol, spegeskinke og mejeri i næsen, men selvfølgelig også masser af frugt. Blød og saftig mund. Fem og en halv stjerne.

Lilian et Sophie Bauchet (Lieu-dit)

2019 Dazibao, Lilian et Sophie Bauchet (200 kr. Lieu-dit) ★★★★★☆

Den tidligere IT-mand pløjer selv sine 3,5 øko ha i Lancié mellem Villié-Morgon og Fleurie. Der arbejdes med maceration carbonique og tilsættes aldrig svovl. 2019 har han ikke engang sprøjtet med kobbersulfat i marken, hvilket ellers er normal økopraksis.

Dazibau er pivåben med relativt mørk frugt – blåbær og amarenakirsebær – samt acetone, lakrids, underskov og stilke. Saftig mund med salt finish. Fem og en halv stjerne.

Jean-Claude Lapalou (Lieu-dit)

2018 Eau Forte (230 kr.) ★★★★★☆

Vinen er til den lyse side i glasset med masser af glad frugt og indslag af stilke. Supersaftig næsten mostagtig mund.

Michel Guigner (Lieu-dit)

2019 Granite (200 kr.) ★★★★★☆

Endnu en biodynamisk producent, som arbejder uden tilsætning af svovl i vinen. Granite er mørk i glasset og i frugten med blåbær, chili, skovbund og stilke samt et resolut skud acetone, hvilket skyldes den lave svovling. God saftighed, men bestemt ikke uden kant. Fem små stjerner.

Laurence og Rémi Dufaitre, (Lieu-dit)

2019 Brouilly (220 kr.) ★★★★★☆

Lys i glasset med lys og åben, burgundisk jordbærfrugt suppleret med kærnemælk, kadon og kola. Pænt saftig. Fem små stjerner.

France Gonzalves (Niche Vine)

2019 »Volte Face« Beaujolais Villages, France Gonzalves (190 kr.) ★★★★☆☆

Mørk, mørk i glasset med mørk blåbærfrugt, chokolade og lakrids samt et snert af hest (brettanomyces). Frugten er saftig i munden, men bestemt ikke uden kant. Fire og en halv stjerne.