Stor test af beaujolais: Glem alt om Thorkild Thyrring og skulderpude-80erne

God håndværksbeaujolais er den perfekte sommer- og picnicvin og et glimrende alternativ til den alt for dyre røde bourgogne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem alt Thorkild Thyrring og skulderpude-80erne, hvor den danske racerkører med politieskorte transporterede beaujolais nouveau til Gråbrødre Torv. Beaujolais er en helt anden snak i dag end dengang, hvor det bare handlede om at få den unge stikkende midtfranske vin ud på hylderne så hurtigt som muligt.

Forbi er de tider, hvor beaujolais altid var lig med tynd industrivin med syntetiske frugtnoter. I dag er der kommet en ny og mere håndværksorienteret beaujolaisgeneration, der laver vine, som ofte egner sig til at blive gemt et par år og er så lødige, at de vinder frem på selv byens fornemmeste restauranter. De fleste af vinene i denne test er således økologiske.

Det meste beaujolais produceres efter den særlige macération carbonique-metode, som kort fortalt går ud på, at man gærer vinen i hele drueklaser inklusive stilke beskyttet af et lag af kuldioxid (som er et naturligt biprodukt af gæringen). Resultatet er seriøst frugtige vine, som ikke sjældent har en bananagtig note og et drys peber.

Metoden tillader desuden et meget lavt forbrug af svovl (fordi vinen er beskyttet mod ilt af kuldioxiden), hvilket man tydeligt kan smage i testens vine fra især Perraud, Valot, Chapel og Grand Cour.

Beaujolais er i mine øjne den perfekte sommerrødvin, fordi den er frugtig og forfriskende og egner sig glimrende til nedkøling til hvidvinsagtige temperaturer. Den lette vin passer desuden perfekt til alle sommerens ditto lette spiser. Der er med andre ord tale om en rigtig »picnicvin« – normalt er dette udtryk ment mere eller mindre nedsættende, men i dette fælde er der vitterligt tale om den perfekte ledsager til pateer, terriner, charcuteri, kylling og alt, hvad man ellers kunne finde på at putte i en picnic kurv.

Beaujolais Villages, Gonzalves

Beaujolais, Frankrig 2017

★★★★★☆

Rubin kulør snarere end blåviolet. Der er god dybde på den flotte næse. Man mærker en smule udvikling. Her er stald, veldoseret fad og burgundisk fløjl. Relativt blød mund.  

Niche Vine

190 kr.

Fleurie »Charbonnières«, Domaine Chapel

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★★☆

Særdeles drikbar arketypisk beaujolais til natursiden. Lyst, feminint og charmerende åbnet udtryk med amarenakirsebær, stald og et frisk strejf af acetone. Let og saftig, svagt prikkende mund (CO2en forsvinder dog). Fem en halv stjerne.

Laudrup Vin

199 kr. v. 6 fl.

Beaujolais »En Besset«, Domaine de Fa

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Flot åben næse med amarenakirsebær, stald, peber, fad og et strejf af acetone. Saftig mund med nærmest burgundisk profil. Fra Graillot-familien i Nordrhône. Glimrende køb. Fire og en halv stjerne – meget tæt på fem.

Bichel Vine

129 kr. v. 6 fl.

 

Morgon, Marcel Lapierre

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Basis cuvée fra legenden Lapierre, som startede kvalitetsrevolutionen i Beaujolais. Ung og lettere lukket, åbner dog op med burgundisk profil inklusive mørk kirsebærfrugt, fad og fløjl. Fire en halv stjerne.

Vinrosen

178 kr.

Moulin à Vent, Domaine Richard Rottiers

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Mørk i glasset. Mørk saftig kirsebærfrugt med chokolade og kanel. Let bid i munden.

Philipson wine

165 kr. v. 12 fl.

Fleurie, Julien Sunier

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★★☆

Herligt åben næse med lækker, mørk, basset kirsebærfrugt med fadpræg og fløjl a la bourgogne. Blød og saftig i munden med god koncentration og fylde. 

H.J. Hansen/Vinspecialisten

239 kr.

Beaujolais Villages »Electron Libre«, Romuald Valot

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Let uklar i glasset. Osende potent naturnæse med kirsebær og acetone. Frisk mund med riv og kant. Jeg kan lide det. Fire en halv stjerne.

Domaine Brandis

169 kr.

Morgon »Les Charmes«, Quentin Harel

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★☆☆☆

Sjov næse med kirsebær, lakrids, chokolade, let medicinske noter samt en lakket tone, som jeg tilskriver fadlagringen.  

Otto Suenson

149 kr.

Morgon »Côte de Py«, Chateau Grange Cochard

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Ekstremt mørk i glasset, ganske lukket.

Bichel

145 kr. v. 6 fl.

Fleurie »Chapelle des Bois«, Domaine de la Grand’ Cour

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★★☆

Relativt lys og uklar i glasset. Vildt duftende femi-vin med lys ribsfrugt, eukalyptus, lakrids, urter og stilke. Frisk, saftig og blød mund. 

Domaine Brandis

249 kr.

Beaujolais-Villages »Vignes Centenaires«, Michal Clotaire

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Indledningsvis ganske lukket, men åbner sig lidt med mørk blåbærfrugt, stald og et let burgundisk touch af fløjl. Fire en halv stjerne.

Vinova

170 kr. v. 6 fl.

Saint-Amour, Isabelle & Bruno Perraud

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★★★

Relativt mørk i glasset. Flot, flot åben og meget komplet næse med mørk tæt burgundisk frugt inklusive masser af lakrids, stald og et strejf af acetone. Fyldig og saftig mund.

Rosforth & Rosforth

216 kr.

Fleurie, Lafarge-Vial

Beaujolais, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Det er den kendte bourgognefamilie Lafarge fra Volnay, som er på spil her med meget mørk, tæt og sydlandsk frugt, kraftfuld og drøj mund. Giv den tid.

Bichel

260 kr. v. 2 fl.