Søren Franks Vinkælder: Det er en forbrydelse at drikke stor vin af små glas

I denne uge smager værterne på fem vinglas. Konklusionen er klar: Det betaler sig ikke at spare på glasset, hvis der skal god vin i det.

»Sørens Vinkælder« med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm. I denne uge smager de på glas. Niels Ahlmann Olesen

Det er en forbrydelse at servere store vine i dårlige glas. En stor, vellagret og dermed åben vin skal have et glas af en vis størrelse for at udfolde sig. Omvendt er det en ligeså stor forbrydelse at servere en lille, ung og pjevset vin i et kæmpe bourgogneglas, hvor vinen ikke har en chance for at nå til kanten.

På samme måde fordrer en rød bourgogne et stort, rundt og buttet glas for at give plads til denne vintypes opulente næse, mens bordeauxens mere strenge, mineralske og kølige bouquet træder bedre i karakter i et slankt og rankt glas.

Sammen med serveringstemperaturen er glassets beskaffenhed vigtigste parameter for serveringen af god vin. Denne uge afprøver de to værter, Søren Frank og Søren Damm, hvordan den samme vin smager i forskellige glas.

Lader det sig overhovedet gøre at smage noget som helst i et vandglas? Og går det an at drikke en bordeaux i et bourgogneglas?

Vi smager to klassiske vine i fem forskellige glas:

Glas

Fransk café glas

Zalto hvidvinsglas (Österreich Vin/Bichel, 260 kroner)

Bordeauxglas, Spiegelau Authentis (Spiegelau, 80 kroner)

Cabernet/merlot, Riedel Veritas (H.J. Hansen, 200 kroner)

Zalto bourgogneglas (Österreich Vin/Bichel, 280 kroner)

Vine:

2012 Haut-Médoc, cru bourgeois, Château Peyrabon (Køge Vinimport, 115 kroner)

2017 Pommard 1. Cru Fremiers, Domaine Monnier (Jysk Vin, 400 kroner)