Ugens vintest: Denne Beaujolais er en af de vildeste humørpiller, jeg længe har indtaget

Nogen husker beaujolais som en letbenet og vandig kop te. Men sådan er det bestemt ikke altid.

Beaujolais er en let rødvin, siger de på Wikipedia. Pølsesnak. Det kan godt være, at nogen husker beaujolais som en letbenet og vandig kop te fra de gode gamle dage, hvor Beaujolais Nouveau-hysteriet var på sit højeste. Noget, der i øvrigt fik magasinet Lyon Mag til at kalde beaujolais for Vin de Merde, altså lortevin.

Men sådan er det bestemt ikke altid. Selvfølgelig kan man sagtens finde letbenede vine – og også »lortevine« – i Beaujolais, men man kan også finde vine, der besidder masser af tyngde og kompleksitet. Området har udviklet sig enormt de seneste 10 år, og jeg kan ikke komme i tanke om mange andre områder, hvor kvalitetsudviklingen har været større.

Ugens mest spændende flaske er fra Arnaud Aucoeur, et forrygende eksempel på det Beaujolaistiske kvantespring. Huset ligger i Morgon, som formentlig er den mest berømte af de 10 cru´er i Beaujolais. Ancour er en af de vildeste humørpiller, jeg længe har indtaget. Duften sprutter og spræller af friskpresset druesaft, fortættede skovbrombær, blommesten og et bagtæppe af lakrids. Smagsmæssigt har vi en ustyrlig lækker saftighed, der kan få den blødeste side frem i selv den stærkeste mand. Stringent, flyvsk og fin. Uppercut til dem, der tror, at Beaujolais altid er en gang letbenet juice.

Herudover finder vi en hvid bourgogne fra området St. Aubin, der grænser op til verdens mest eftertragtede hvidvinsdistrikt, Puligny-Montrachet. Vi har haft fat i en 1. cru, Remilly, som ligger lige ved siden af grand cru-marken Chevalier Montrachet, og faktisk fornemmer man lidt af den samme elegance, friske syre og mineralitet. Men som bekendt kan blot én meter i bourgogne gøre en verden til forskel. Vi har ikke helt samme kompleksitet som Chevalier, men til en tyvendedel af prisen lever jeg i bedste velgående med stor St. Aubin.

Og bliver vi Bourgogne, kan vi også lige nævne en Clos de Vougeot fra Henri de Villamont, der lige hiver en femmer i hus. Måske ikke den største Clos de Vougeot i verdenshistorien, men til gengæld heller ikke den dyreste. Vi kommer snildt op på det dobbelte for en Clos de Vougeot, så på trods af prisen på 599 kr., må man kalde den en prisvenlig én af slagsen!

60 – 99 kroner

Monrosso, Fattoria Monsanto
Chianti, Italien 2017

★★★☆☆☆
Frisk duft af hindbær, ribs og lidt afbarkede, grønne grene. Letbenet og luftig vin uden den store dybde, men ganske velsmagende.

  • Bichel
  • Pris: 65 kr. v. 6 flasker

Campofiorin, Masi
Verona, Italien 2016

★★★☆☆☆
Åben og frugtig i stil med indslag af solbær, lidt tørret druepræg og moden bærsødme. En klassisk lille Verona-vin, der afsluttes at et let stenfrugtssyrebid.

  • Føtex
  • Pris 59 kr. v. 6 flasker
Negroamaro, uden producentnavn
Salento, Italien 2018

★☆☆☆☆☆
Noget tam næse, hvor man har noter af saltlakrids, lidt sure sokker og jordbær. Smagsmæssigt en gang sødlig sveskemos med en lidt ekstraheret og irriterende bitterhed. Savner generelt noget spændstighed.

  • Lidl
  • Pris 40 kr

Côte du Py Vieilles Vignes, Arnaud Aucoeur
Morgon, Frankrig 2018

★★★★☆☆
Flot næse: blommesten, lakrids og et snif af fortættet skovbrombær. Meget velstruktureret og saftig sag med en ultra smooth garvesyre. En vin, der bare hænger svinegodt sammen, og til prisen er den et gedigent stjerneskud.

  • Vins de Vinde
  • Pris 98 kr.

100 - 200 kroner

Barbaresco, Produttori del Barbaresco
Piemonte, Italien 2013

★★★★☆☆
Masser af lyse, røde bær i duft med en kant af lakrids, tjære og tobak. Luftig barbaresco med en fast garvesyrestruktur i finalen. Elegant nebbiolo, der besidder alle de klassiske barbaresco-elementer.

  • Philipson Wine
  • Pris 169,95 kr. v. 12 flasker

Saint Aubin 1er Cru En Remilly, Sylvain Langoureau
Bourgogne, Frankrig 2017

ccc Fold sammen
Læs mere

★★★★☆☆
Vidunderlig næse. Ananas, citrus og et tilbageholdende vif af ristet fad. Slank og mineralsk vin, hvor man har et skud knust kridt toppet op med en bid havsalt. Flot balance mellem syre, frugt og fad, men kunne måske godt bruge lidt mere dybde. Fire store her.

  • Domaine Brandis
  • Pris 199 kr.

200 + kroner

Clos de Vougeot, Henri de Villamont
Bourgogne, Frankrig 2009

★★★★★☆
Flot ældet næse med begyndende toner af sveske, underskov, lidt tobak og søde, modne kirsebær. Nærmest velouragtig i munden med stor dybde og koncentration. 2009 giver her masser af tyngde, og nogen vil sikkert synes, den er lidt tung for en Clos de Vougeot. Men den smager sgu godt.

  • Greenwood Fine Wine
  • Pris 599 kr.

Chardonnay, Flowers
Sonoma Coast, USA 2016
★★★★☆☆

Rig og intens næse af æblekerne, rugbrød, fransk nougat og karamel – lidt henad moden champagne. Ret kølig amerikaner med en dejlig mineralitet og en tilpas afstemt tone af smør og ristede mandler. Lækker vin med et lille saltet pift i afslutningen. Også fire store her.

  • H. J. Hansen Vin/Vinspecialisten
  • Pris. 495 kr.