Guide: Fem gode glas gløgg

Gløgg er ikke hvad det har været - heldigvis! I dag er kvaliteten og udvalget af gløgg større end nogensinde før - og der er noget for enhver smag. Også til dem der ikke kan lide gløgg. Berlingske guider til fem steder, hvor gløggen sender dig i salig julestemning.

6800xkfh.JPG
Varm gløgg ved juletid. Marmelade, syltetøj, sukker, flormelis. mandler, rosiner.december, juleaften. Højtid, Jul, juletid, juleaften, 24 december, højtid, højtider, juletravlhed, juleaktivitet, julestemning, stemning, december, traditioner, danske traditioner, dansk tradition, tradition, vintermåned, den mørke tid, hygge, hyggeligt, familietradition. mandel, mandler, rosin, rosiner, kanel, vin, rødvin, spiritus, spritkørsel, promiller, fuld. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOTTLAU MICHAEL

Mange af os forbinder gløgg med en kvamende sød, siruplignende væske der står og lumrer hele dagen i en stor gryde. Men sådan er det ikke længere. I dag kan man i København vælge mellem adskillige gløggvarianter, både ultraklassiske varianter, eksklusive fortolkninger med champagne, eller lyse varianter af fransk oprindelse. Det er bare at gå på opdagelse i den varme vins univers. Og husk så at det gør så godt med et par letfordøjelige procenter i decemberkulden

Noorbohandelen - Danmarksmesteren
Noorbohandlen er ikke til at komme uden om, når vi taler kvalitets-gløgg. Den velselekterede spiritusforretning startede i det stille, som en lille butik, der lå på den pittoreske ø Nyord, ud for smukke Møn. Der er dog siden hen kommet noget mere gang i forretningen, efter man i 2011 slog en filial op i Torvehallerne i Indre By. Nordbohallen har flere gange vundet titlen som Danmarksmester i Gløgg og en flaske af deres gløggessens er den perfekte genvej til klassegløgg.

Hvor: Torvehallerne. Kbh. K.

Hviids Vinstue på Kongens Nytorv er kendt viden om for sin gløgg. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen.

Hviids Vinstue - den gamle
På Købehavns ældste værtshus (fra 1723) laver man Danmarks mest berømte gløgg, der i sig selv er blevet en fast københavnertradition og et større tilløbsstykke. Gløggen bliver lavet efter en opskrift fra 1954. Vinstuen producerer ca. 8000 liter årligt af den sagnomspundne juledrik, og de komplicerede forberedelser til den legendariske eliksir starter allerede i maj måned, og kan typisk købes på vinstuen fra og med d. 11. november

Hvor: Kgs. Nytorv 19, Kbh. K.

Le Gourmand - Den franske forbindelse
Le Gourmand er en af landets allerbedste franske gourmetforretninger. Den frankofile specialbutik på hyggelige Værnedamsvej sælger dog ikke kun byens måske bedste foie gras, men også den fransk udgave af gløgg, kendt som Vin Chaud. Den ‘varme vin’ laves typisk med hvidvin, honning og mørk rom, og er et strålende alternativ for dem, der ikke har et inderligt kærlighedsforhold til den traditionelle danske gløgg.

Hvor: Værnedamsvej 3A, Frederiksberg

D’angleterre - den eksklusive
Har du stadig penge tilbage efter årets juleindkøb, og de brænder i lommen, så er en tur i champagnebaren Balthazar på landets fineste hotel, D’angleterre det helt rigtig sted at opsøge. »Snedronningens Hvide Gløgg« har man serveret på hotellet siden 1999, og naturligvis indgår champagne i den hemmelige opskrift på den ekslusive julecocktail.

Hvor: Kgs Nytorv 34

Brus - Nørrebros bedste
Ølbaren Brus på Guldbergsgade på Nørrebro er kendt for deres fantastisk udvalg af specialøl på hane. Her er virkelig noget for enhver smag, og de har naturligvis også gløgg på hane. Og som altid på Brus er der kælet for indholdet i hanerne, bl.a. har man valgt at lave gløggen på økologisk sangiovese, men stadig til en god pris.

Hvor: Guldbergsgade 29F, Kbh. N