Mens du sov: Trump udskyder Kinatold og tror på handelsaftale

Mens limousinerne kører bort med filmstjernerne fra nattens Oscarfest, er der ifølge præsident Trump »betydelig fremgang« i USAs handelssamtaler med Kina. Topmøde i dag mellem USAs vicepræsident og Venezuelas oppositionsleder.

Donald Trump udelukker ikke et topmøde med Kinas præsident Xi Jinping, for aktuelt er der opblødning i de ellers anstrenge handesforhandlinger mellemm de to stormagter. De to statsledere mødte bl.a. hinanden ved G20-mødet i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Trump udskyder forhøjelse af told på varer fra Kina

 

USA og Kina har i weekenden gjort så store fremskridt i forhandlingerne om en handelsaftale, at præsident Donald Trump har besluttet at udskyde en planlagt forhøjelse af tolden på varer fra Kina.

Trump begrunder i et tweet søndag aften sin beslutning med »betydelig fremgang« i handelssamtalerne med Kina.

Han nævner også muligheden for et snarligt topmøde med Kinas præsident, Xi Jinping.

»Såfremt begge parter gør yderligere fremskridt, vil vi arrangere et topmøde med præsident Xi og mig selv i Mar-a-Lago for at færdiggøre en aftale,« skriver han.

Mar-a-Lago er Donald Trumps luksusejendom i Florida, hvor de to statsledere tidligere har mødtes.

Det er uvist, hvor tæt de to lande er på at indgå en aftale, men Donald Trump antyder, at det højst drejer sig om et par uger, rapporterer Reuters fra Det Hvide Hus natten til mandag dansk tid.

Hvis handelssamtaler med Kina falder i hak, vil der »være meget store nyheder i løbet af den næste uge eller to«, siger Donald Trump .

Trumps positive udlægning af weekendens samtaler bliver bekræftet af Kina. Det statslige nyhedsbureau Xinhua skriver, at de to lande har gjort »betydelige fremskridt« på flere specifikke områder.

De amerikanske toldsatser på kinesisk import skulle efter planen være sat op til 25 procent fra 10 procent fredag den 1. marts, hvis der ikke var indgået en aftale.

Forhøjelsen omfatter kinesiske varer til en samlet værdi på 200 milliarder dollar. Det svarer til omkring 40 procent af USAs totale import fra Kina.

Forhandlere fra de to lande har i næsten tre måneder på skift haft samtaler i Beijing og i Washington D.C.

Trumps melding søndag er det hidtil klareste tegn på muligt gennembrud i forhandlingerne.

Handelskonflikten mellem verdens to største økonomier er udløst af amerikanske beskyldninger om, at Kina stjæler teknologi fra udenlandske selskaber og i det hele taget ikke følger de internationale spilleregler for samhandel.

De to lande har lagt importafgifter på hinandens varer for milliarder af dollar. Konflikten har skabt nervøsitet på finansmarkederne og økonomer har advaret om konsekvenserne for den globale økonomiske vækst, hvis toldkrigen fortsætter.

Trump havde oprindeligt planlagt at forhøje toldsatsen til 25 procent fra den 1. januar.

Men i begyndelsen af december blev han og Kinas præsident Xi enige om at forsøge at forhandle sig frem til en aftale. Derfor udskød Trump forhøjelsen til den 1. marts.

/ritzau/

 

Lektor: USA har enestående mulighed for at presse Maduro

 

Det internationale samfund bør overveje »alle muligheder«, hvis det vil løse den dybe politiske krise i Venezuela.

Sådan har beskeden lydt fra venezuelas oppositionsleder Juan Guaidó, inden han mandag mødes med USAs vicepræsident, Mike Pence.

Men USA bør træde varsomt i landets forsøg på at få afsat Maduro, advarer ekstern lektor med speciale i sydamerikansk politik Carlos Salas Lind, Copenhagen Business School (CBS).

En mulig militær intervention rettet mod siddende præsident Nicolás Maduro risikerer at splitte hele regionen, mener han.

»USA kan intervenere militært. Men det ville ikke være så klogt på nuværende tidspunkt. De kan sagtens intensivere de økonomiske sanktioner mod Venezuela,« siger Carlos Salas Lind.

»De kan kvæle Venezuela økonomisk, hvis de vil, og jeg tror, at det er det, de sætter i gang nu.«

Maduro er presset af en kombination af økonomiske problemer og folkelig modstand ført an af oppositionsleder Guaidó, der i slutningen af januar erklærede sig selv som retmæssig præsident i landet.

Siden har EU-lande - inklusive Danmark - erklæret deres støtte til oppositionslederen, som i deres øjne bør lede en overgangsregering. Imens har blandt andet Rusland og Kina erklæret deres støtte til Maduro.

Mødet mellem Pence og Guaidó finder sted i Colombias hovedstad, Bogotá, sideløbende med et møde i den såkaldte Lima Gruppe.

Og netop denne gruppe, som består hovedsageligt af sydamerikanske lande, giver Pence og præsident Trump mulighed for at lægge stort pres på Maduro, mener Carlos Salas Lind.

»USA har aldrig kunnet finde ud af, hvordan de skulle intervenere i regionen. De har ofte gjort det med magt eller på en skjult måde,« siger han.

»Men det behøver de ikke nu. De skal bare snakke med regeringer i regionen og finde en fælles base. USA ser for første gang en fælles interesse med en række andre lande om at vælte Maduro, så der måske kan komme stabilitet.«

Ifølge lektoren er det »helt enestående«, at demokratisk valgte regeringer på den måde står sammen i Sydamerika og fordømmer Maduro.

Mødet med Guaidó mandag sender et stærkt politisk signal fra USA, mener Carlos Salas Lind:

»At mødes med ham (Guaidó, red.) er en magtdemonstration over for Maduro. Man siger: Fra nu af bliver du virkelig isoleret.«

Situationen langs grænsen mellem Colombia og Venezuela er højspændt.

Her har lastbiler med nødhjælp fra USA ventet på at køre ind i Venezuela, mens Maduro nægter at tage imod hjælpen.

I løbet af weekenden blev flere hundrede mennesker meldt såret, og derudover blev to personer meldt dræbt lørdag i sammenstødene. Deriblandt en 14-årig dreng.

/ritzau/

 

Konservative vil hæve grænsen for topskat med 120.000

 

De Konservative vil hæve grænsen for topskat med 120.000 kroner i næste valgperiode.

Det oplyser partiformand Søren Pape Poulsen (K) i et interview med Børsen.

»For det første, fordi topskatten er en misundelsesskat. For det andet, fordi vi i det her land har brug for at få folk til at yde en ekstra indsats, så vi får alt det arbejde ud af det, vi overhovedet kan,« siger han.

Grænsen stiger i øjeblikket gradvist til 522.000 kroner i 2022. Ifølge beregninger fra den liberale tænketank Cepos kan grænsen hæves yderligere til 642.000 kroner, hvis der bliver brugt 2,8 milliarder kroner på tiltaget.

Det vil ifølge Cepos' beregninger betyde, at 200.000 danskere kan slippe for at betale topskat.

Der bliver imidlertid ingen krav om topskattelettelser for at indgå i et potentielt regeringssamarbejde efter valget. Det slår Søren Pape Poulsen fast.

Ifølge K-formanden vil tiltaget ikke kun kunne mærkes hos de rigeste danskere. Også »helt almindelige« danskere, der arbejder hårdt og gør en ekstra indsats kan drage fordel af topskattelettelser, mener han.

Men det argument køber Dansk Folkeparti ikke.

Hvis der overhovedet er et råderum til det, og det ser vi umiddelbart ikke, så vil vi hellere kigge på, hvordan vi kan lette skatten i bunden end hæve grænsen for topskat,« siger finansordfører René Christensen (DF) til Børsen.

I Liberal Alliance er man ifølge skatteordfører Joachim B. Olsen positiv over for forslaget. Venstre melder ud, at partiet endnu ikke vil pege på skatte lettelser i næste valgperiode.

/ritzau/