Mens du sov: FN slår alarm – for få børn vaccineres

FN fremlagde i nat en rapport, som forklarer den globale stigning i mæslingeudbrud med manglende vaccination af børn. I årets første måneder har der været markant flere epidemier end foregående år, og lande som USA, Filippinerne, Thailand og Tunesien har haft større udbrud af mæslinger.

I de første måneder af 2019 er der registreret 112.000 tilfælde af mæslinger. FN konkluderer i ny rapport, at det skyldes manglende vaccination. Her ses et phillipinsk barn under vaccinebehandling. (Foto: NOEL CELIS/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: NOEL CELIS

Fundamentet for de seneste års udbrud af mæslinger i flere lande er lagt for flere år siden.

Det fremgår af en rapport, som FN's børneorganisation, Unicef, har offentliggjort torsdag.

De mange udbrud skyldes, at millioner af børn verden over ikke er blevet vaccineret mod den yderst smitsomme sygdom.

Og antallet af uvaccinerede børn skal tælles i millioner.

Unicef estimerer, at i årene fra 2010 til 2017 er der tale om 169 millioner børn. Det svarer i snit til over 21 millioner børn i hvert af de otte år, som ikke fik et skud vaccine.

Mæslinger er den mest smitsomme af alle børnesygdomme. Og flere lande har rapporteret om udbrud og spredning af sygdommen, der i værste fald kan være livstruende.

I de tre første måneder af 2019 blev der ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, registreret over 112.000 tilfælde af mæslinger.

Det er næsten fire gange så mange sammenlignet med første kvartal 2018.

»Mæslingevirus vil altid finde børn, der ikke er vaccinerede. Fundamentet for det globale udbrud af mæslinger, som vi er vidner til i dag, blev lagt for flere år siden,« siger Henrietta Fore, der er direktør for Unicef.

I 2017 døde omkring 110.000 mennesker af mæslinger. Hovedparten af dem børn. Det svarer til en stigning på 22 procent i forhold til det foregående år.

USA, Filippinerne, Thailand og Tunesien har meldt om udbrud i år. Også i Europa er antallet af smittede stigende. I mindre målestok gælder det også Danmark.

For at beskytte børn mod mæslinger er de to doser af vaccinen nødvendig. På grund af smittefaren kræves en vaccinationstilslutning på mindst 95 procent for at eliminere mæslinger via såkaldt flokimmunitet.

At børn ikke bliver vaccineret kan skyldes flere ting. Unicef nævner mangel på adgang til vaccinen, ligegyldighed, dårlige sundhedssystemer og i visse tilfælde også en generel skepsis over for vacciner.

Blandt de industrialiserede lande topper USA Unicefs liste over steder, hvor flest børn ikke er vaccineret.

Fra 2010 til 2017 drejer det sig om over 2,5 millioner amerikanske børn, som ikke fik den første dosis. Derefter følger Frankrig og Storbritannien med henholdsvis godt 600.000 og 500.000 børn.

Ifølge CNN har man i år målt det højeste antal mæslingeudbrud siden 2000.

/ritzau/Reuters

Facebook sætter milliarder af til amerikansk bøde

Facebook har både flere brugere og større omsætning end ventet - selv om de sætter milliarder af til bøde.

Facebook sætter ifølge sit kvartalsregnskab tre milliarder dollar (næsten 20 milliarder kroner) af til en mulig bøde fra de amerikanske myndigheder.

Selskabet skriver samtidig, at bøden kan blive så stor som fem milliarder dollar (over 33 milliarder kroner).

Den ventede bøde vil være straf for ikke at beskytte brugernes private oplysninger godt nok.

Det fremgår af kvartalsregnskabet for selskabet bag det sociale medie.

Trods den lurende bøde leverer Facebook et regnskab, der overgår analytikernes forventninger. Der er både flere brugere og højere omsætning end ventet.

Især væksten på det fotobaserede sociale medie Instagram samt øget salg af reklamer pynter på tallene.

Antallet af aktive brugere per måned er vokset med 8 procent til 2,38 milliarder.

Den samlede omsætning er i kvartalet steget med 26 procent. Den lander på 15,08 milliarder dollar (godt 100 milliarder kroner). Analytikernes forventninger lå i snit på en omsætning lige under de 15 milliarder.

Den ventede bøde kan dog aflæses på bundlinjen. Overskuddet i første kvartal af 2019 er 51 procent lavere end samme periode sidste år. Det skyldes netop den store hensættelse.

»Sagen er fortsat uafklaret. Der er ingen garanti for hverken timing eller betingelserne for en afslutning,« står der i regnskabet.

Myndigheden Federal Trade Commission (FTC) undersøger i øjeblikket en mulig bødestraf til Facebook. Det knytter sig til sagen om misbrug af brugeres private data via det britiske analysefirma Cambridge Analytica.

FTC er en uafhængig myndighed, der skal beskytte amerikanske forbrugere. Den har siden marts sidste år undersøgt Facebook.

Undersøgelsen startede, efter at det blev afsløret, at der var blevet lækket data fra 87 millioner Facebook-brugere.

Dataene var blevet brugt af Cambridge Analytica under præsidentvalget i 2016.

Den ventede bøde er allerede tidligere i år blevet omtalt som den største, FTC nogensinde har udskrevet.

FTC har onsdag ikke besvaret Reuters' ønske om en kommentar.

/ritzau/Reuters

Klimaprotester stopper i London efter 1000 anholdelser

Efter 11 dage med omfattende klimademonstrationer i London planlægger protestgruppe at trække sig torsdag.

Mere end 1000 personer er blevet anholdt, og trafikken i den britiske hovedstad, London, har været ramt hårdt.

Men efter ti dages omfattende demonstrationer, planlægger en gruppe klimaaktivister torsdag at trække sig.

Det oplyser gruppen Extinction Rebellion, der står bag protesterne.

Gruppen har siden sidste mandag blokeret flere broer og veje i London. Der har også været eksempler på, at aktivister har limet sig selv fast til tog og på andre måder skabt kaos i den store hovedstad.

Afklædte demonstranter har blandt andet også protesteret i parlamentet.

Torsdag forlader gruppen sine to sidste områder i London - og glæder sig i stedet over at have fået sat fokus på klimaforandringer.

»Vi ved godt, at vi har forstyrret folks liv, og det tager vi ikke let på. Vi gør det kun, fordi det er en nødsituation,« siger gruppen i en udtalelse onsdag.

»Rundt om i verden er en længe ventet og yderst nødvendig diskussion gået i gang,«  lyder det videre fra Extinction Rebellion.

Gruppen planlægger at holde en »afsluttende ceremoni« i den store Hyde Park i London torsdag klokken 18 dansk tid.

Extinction Rebellion blev stiftet i Storbritannien for omkring fem måneder siden og anvender ikkevoldelig civil ulydighed for at fremme sit budskab.

Gruppen er blevet en af verdens hurtigst voksende miljøbevægelser.

Gruppen ønsker, at der erklæres undtagelsestilstand for klimaet og økologien, at den globale udledning af klimagasser stopper med at vokse i 2025, og at der etableres en borgerforsamling, som skal lede arbejdet med at bekæmpe klimaforandringerne.

/ritzau/Reuters