Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Normalt holder folk som ham lav profil, når det gælder om at ytre sin holdning til det kinesiske styre.
Og måske var det heller ikke meningen, at hans hårdtslående budskab skulle ramme offentligheden.
Men det gjorde det, da avisen Financial Times fik fat i videoen fra hans møde med en gruppe børsmæglere.
Weijian Shan, stifter af og bestyrelsesformand for et af Asiens største private investeringsselskaber, lagde ikke fingre imellem, da han gav sin vurdering af situationen i Kina. Han er ikke hvem som helst, men er en af de mest højprofilerede finansmænd i Hongkong og Fastlandskina.
Den kinesiske regerings politikker havde resulteret i en »dyb økonomisk krise«, der kunne sammenlignes med den globale finanskrise i 2008.
Hans egen fond, der råder over mere end 50 milliarder dollar, havde diversificeret sig væk fra Kina og var blevet »ekstremt forsigtig« med sin portefølje i landet.
»Vi tror, at den kinesiske økonomi i dette øjeblik er i sin værste form i de seneste 30 år,« sagde Weijian Shan. Han fortsatte:
»Markedsstemningen mod kinesiske aktier er også på det laveste punkt i de seneste 30 år. Jeg tror også, at den offentlige utilfredshed i Kina er på sit højeste punkt i de seneste 30 år,« sagde han.
Store dele af den kinesiske økonomi – inklusive det finansielle centrum Shanghai – var blevet »semiparalyseret« af de »drakoniske« nultolerancepolitikker, og det vil få en dyb indvirkning på hele økonomien.
»Kina mærkes for os ligesom USA og Europa i 2008. Mens vi forbliver fortrøstningsfulde på den lange bane om Kinas vækst og markedspotentiale, er vi meget forbeholdne mod Kinas markeder,« sagde han.
Weijian Shans udtalelser rammer på et tidspunkt, hvor der er i forvejen er stor usikkerhed om, hvorvidt investeringer i Kina kan tjene sig hjem. Kinesiske techselskaber er blevet ramt af restriktioner det seneste år og må ikke rejse kapital udenfor Kina, indtil ny lovgivning om datasikkerhed og børsnotering i udlandet er på plads.
Også Shanghais hårde nedlukning, som efterhånden er nået op på fem uger, bidrager til usikkerheden.
Weijian Shan stiftede PAG i 2010 og har tidligere ledet den amerikanske finanskoncern JPMorgans Kina-afdeling og været seniorpartner hos det private investeringsselskab TPG Capital Asia. Han har været bestyrelsesmedlem hos store kinesiske selskaber som stålproducenten Baosteel og Kinas største computerselskab Lenovo.