Databeskyttelseslov holder FCK fra at melde ud om skader

Wind og N'Doye er ude i måneder. FCK fortæller ikke om skaderne. Det må klubben ikke ifølge en lov fra 2018.

FC København-Røde Stjerne - 20
Dame N' Doye - her i aktion mod Røde Stjerne i Europa League - er ude i flere måneder, men FCK har ikke meldt ud, hvilken skade der er tale om. Anders Kjærbye/ Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Superligaklubben FC København har i denne uge meldt først Dame N'Doye og siden Jonas Wind ude i flere måneder med skader.

Men hvad er der galt med de to angribere?

Det er uklart. Eneste udmelding er, at Wind fik et vrid til træning, men FCK vil ikke oplyse, hvilket vrid der er tale om.

- Vi oplyser ikke diagnosen af hensyn til GPDR-regler, oplyser pressechef Jes Mortensen i et svar på Twitter til et spørgsmål om, hvilket vrid der er tale om.

Og fodboldklubber skal da også passe på med at dele oplysninger omkring spillere med offentligheden, efter at der 25. maj sidste år blev vedtaget en ny databeskyttelseslov i EU.

Klubber og trænere risikerer at blive straffet med bøder, hvis de bryder loven.

Og da loven også har til hensigt at straffe globale virksomheder er der lagt op til, at de værste overtrædelser kan blive straffet med op til fire procent af omsætningen - altså bøder i millionklassen.

Eventuelle udmeldinger om en skadet fodboldspiller vil dog formentlig blive straffet langt mildere, men hvor mildt eller hvor voldsomt, det er stadig meget uklart.

Databeskyttelsesloven betyder blandt andet at:

* Fodboldklubber ikke længere må offentliggøre detaljer omkring en spillers skade, medmindre de får samtykke fra spilleren. Det skyldes, at det er personfølsomme oplysninger.

* Fodboldklubber må gerne oplyse, at en spiller er skadet og den længde, som spillerens forventes at være ukampdygtig.

* Databeskyttelsesloven kan ikke omgås ved at lave tilføjelser i en spillerkontrakt.

* Som udgangspunkt klager man på egne vegne, men man kan få andre til at repræsentere sig gennem en fuldmagt. Datatilsynet kan dog også starte en sag op af egen drift.

* Fodboldklubberne risikerer bøder, hvis de overtræder loven. EU har lagt op til, at grove overtrædelser kan koste fire procent af omsætningen. Bødeniveauet er dog stadig meget usikkert.

* Datatilsynet er tilsynsmyndighed på området og behandler klager. I behandlingen af en sag høres de forskellige parter, og med udgangspunkt i loven træffes en afgørelse.

/ritzau/