Dansk Burma-film høster international ros

Instruktøren Anders Østergaard er nomineret til en Oscar for sin dokumentarfilm, Burma VJ. Han vil dog ikke hyldes på baggrund af filmens budskab.

Instruktøren bag det danske Oscar-bud Burma VJ, Anders Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen

Den danske instruktør Anders Østergaard har indtil videre høstet 40 priser og masser af anerkendelse verden over for sin dokumentarfilm Burma VJ. Nu er han nomineret til en Oscar. Han vil dog ikke vinde prisen på baggrund af filmens budskab.

- Jeg bryder mig ikke om, når folk siger "det er vel nok en vigtig film, og det er vel nok et vigtigt emne, så nu skal du have en pris". Jeg vil ikke have nogen pris, med mindre det er fordi, det er en god film, fuldstændigt ligesom en spillefilm. Ellers kan det være lige meget, siger Anders Østergaard.

Set gennem linserne fra modige videojournalister, der sætter livet på spil for at dokumentere de hårde og brutale metoder, som regimet i det tidligere Burma, nu Myanmar, benytter sig af, er filmen blevet til.

Mange - både filmens videojournalister og flere oprørske munke - støtter Anders Østergaard i tilblivelsen af dokumentaren. En, som virkelig glæder sig over filmens succes, er en burmesisk munk, der sidder fængslet for oprør.

- Han har sagt, at han gerne tager 10 år mere i fængsel, hvis Burma VJ vinder en Oscar, siger Anders Østergaard.

Men det kan også have konsekvenser for burmeserne, at dokumentaren oplever så stor succes verden over. Det fortæller filmens producer, Lise Lense-Møller fra Magic Hour Films.

- Jeg tror, at filmen, efter den var færdig, har betydet en øget risiko for videojournalisterne. For selve den succes, den har haft og den udbredelse, den har fået, er en torn i øjet på regimet, fortæller hun.

Hun mener dog samtidig, at filmen er en slags sikkerhedsnet for dem, fordi der pludselig er så meget fokus på, hvad der er sket.

Til Oscaruddelingen får Anders Østergaard og Lise Lense-Møller selskab af en gruppe af de munke, der var med i oprøret mod regimet. De er med for at vise deres støtte til filmen og for at vise verden, at Myanmar ikke vil glemmes.

/ritzau/