Bedemændenes mirakel

Døden er den evige gæst i »Six Feet Under«, som på én og samme tid er typisk TV-drama og fortællekunst på niveau med de allerbedste romaner.

For David, Claire, Ruth, Nate og resten af karaktererne i »Six Feet Under« er døden aldrig mere end en kiste væk. Foto: PR-foto. Fold sammen
Læs mere

HVAD HANDLER DEN OM?

De fleste TV-serier fortæller historier om kriser og deres løsning. Enten i et enkelt afsnit eller over et par ad gangen, og det gælder både for de humoristisk tonede sitcoms og de mere alvorsfulde dramaproduktioner.

På den led er »Six Feet Under«, som udfoldede sig over 63 afsnit mellem 2001 og 2005, ingen undtagelse. Men det er den i dén grad, når det kommer til settingen, for serien udspiller sig i og omkring noget så - på papiret - traurigt som en bedemandsforretning.

Her møder seerene Nate Fisher, der efter farens død modvilligt har overtaget den morbide business sammen med broren David. Deres mor Ruth og lillesøster Claire er også faste figurer i huset og kapellet, hvor kærester - såvel homo- som heteroseksuelle - samt en enkelt medarbejder desuden har deres gang.

»Six Feet Under« er således typisk TV-drama i den forstand, at den kredser om en kerne af karakterer, som spejles og spilles op mod hinanden, ligesom dens kredsen om relationer og hverdagslige problemer heller ikke er ny.

Men seriens fokus på døden er derimod atypisk, og hvert afsnit åbnes med at vise et dødsfald - alt fra trafikuheld til vuggedød - på meget direkte vis. Rystende billeder, som samtidig sætter stemningen for hele afsnittet, hvor samtaler om tab, død og kærlighed blandes op med obduktioner og prosaisk snak om penge, indkøb und so weiter.

HVAD HANDLER DENI VIRKELIGHEDEN OM?

Titlen på serien er mere velvalgt, end den umiddelbart kan synes. For det er naturligvis oplagt at kalde en historie om en bedemandsforretning »Six Feet Under«. Seks fod under jorden er jo som bekendt der, vi alle ender, når de praktiske og ceremonielle sager er overståede.

Men titlen er også et billede på dét, serien handler om på et mindre bogstaveligt plan. Nemlig om det der sker under den mentale overflade. Altså om de drifter, drømme og traumer, der løber dybt under huden på Nate, David, Ruth og Claire og hele tiden provokeres af al den død, de er omgivet af.

»Six Feet Under« er på den måde både et interessant stykke drama med alt hvad dertil hører af ydre handling og et dybdepsykologisk portræt af en lille familie. Og når det har kunnet lade sig gøre at komme så tæt på, skyldes det ikke bare serieskaber Allan Ball og hans fabelagtige manuskriptforfattere, men også at kanalen HBO gav dem hele 63 afsnit til at nuancere og portrættere.

HVORFOR ELSKER VI»SIX FEET UNDER«?

I en god roman er figurerne foranderlige størrelser. Det, der er sket, og det, der sker, lagres i dem som erfaring, og de udvikler sig - eller går i stå, fordi noget eller nogen holder dem tilbage.

Sådan er det også i »Six Feet Under«, som er på niveau med den stærkeste skønlitteratur og samtidig er fuld af kunstnerisk integritet i kraft af sin insisterende tale om døden. Ikke bare om dens fysiske side, hvor kroppen sætter ud og går i forrådnelse, men også om de religiøse og metafysiske spørgsmål, ethvert dødsfald rejser.

Unægtelig tunge sager, men »Six Feet Under« har ikke desto mindre opnået fremragende seertal i hjemlandet, hvor døden ellers er et større tabu end herhjemme. Og når serien er blevet sådan en succes, skyldes det ikke kun dens omgang med forgængeligheden og Freud, men også at den er så forbasket velfortalt, er så fundamentalt underholdende i sit portræt af en dysfunktionel familie - hvilken familie er i øvrigt ikke det? - og er så veldosereret i sin brug af ironi og galgenhumor.

Det er simpelthen stor, stærk og vedkommende kunst. Og dødfascinerende - på flere måder.

HVORDAN KØBER JEG »SIX FEET UNDER«?

De enkelte sæsoner eller en samlet boks kan købes i musik- og filmforretninger. Dog billigere på nettet.

DET VIDSTE DU IKKE OM »SIX FEET UNDER«

Umiddelbart efter det allerførste afsnit var blevet vist, besluttede HBO sig ikke bare for at køre sæson 1 til ende, men også for at finansiere en sæson 2.