Mød Spaniens pistolbevæbnede Trump, der vil bekæmpe migranter og »køns-jihadister«

Det nationalkatolske parti Vox' leder, Santiago Abascal, kan få afgørende indflydelse i en ny spansk regering efter det parlamentsvalg, som blev udskrevet fredag. Hvem er han, og hvad vil han?

Santiago Abascal, der begyndte sin politiske karriere i et ETA-hærget Baskerland, har forstået at sætte ord på mange spaniernes vrede over løsrivelsesprocessen i Catalonien. Men den mest revolutionerende del af hans højrekatolske program handler værdipolitik.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JORGE GUERRERO/AFP/Ritzau Scanpix

Spanierne vidste ikke, om de skulle ryste på hovedet, i bukserne eller måske snarere af begejstring, da en kampagnevideo for det højrenationale parti Vox for et par måneder siden gik viralt op til regionalvalget i Andalusien.

Videoen viser partiets leder, Santiago Abascal, til hest. Først alene, så med tyrefægteren Morente de la Puebla ved sin side og til sidst omgivet en større flok ryttere - i skridtgang gennem et goldt og dystert landskab, der passer perfekt til underlægningsmusikken fra »Ringenes Herre«.

Budskabet er ikke til at tage fejl af: Med Abascal har Spanien igen fået en højrenational leder uden komplekser, der tør ride forrest i kampen mod såvel vor tids maurere - migranterne - som separatister, feminister, homoseksuelle og andre fjender af de katolske kongers og los conquistadores' evige fædreland.

Den korte, men patosfyldte sekvens blev i sagens natur genstand for utallige parodier på de sociale medier. Men da Abascal og Vox' stemmer ved valget i Andalusien et par uger senere var talt op, forstummede de svedne grin.

Med 11 pct. galopperede det hidtil perifære parti direkte ind i det regionale parlament, hvilket førte til et historisk magtskifte i Sevilla, hvor socialistpartiet PSOE havde regeret uafbrudt siden 1982.

Skal man tro de seneste meningsmålinger før det valg, som den socialistiske premierminister Pedro Sánchez udskrev fredag formiddag, står en landspolitisk udgave af alliancen mellem Vox, det store konservative Partido Popular (PP) og nyliberale Ciudadanos også til absolut flertal i det nationale parlament.

Et resultat, der i givet fald vil vende op og ned på ikke blot spansk indenrigspolitik, men også det store sydeuropæiske lands forhold til resten af kontinentet.

Bevæbnet med Smith & Wesson

Såvel Santiago Abascal som resten af de fremtrædende medlemmer af Vox har en fortid i PP. Den 42-årige Abascal, der er barnebarn af en borgmester under Franco-regimet og søn af en konservativ leder, meldte sig ind, så snart han blev myndig.

Som kommunalbestyrelsesmedlem i en mindre baskisk by i ETAs velmagtsdage blev han vant til at sove med støvlerne på, og selvom den baskiske terrororganisation for længst har nedlagt sig selv, er han fortsat bevæbnet med en Smith & Wesson-pistol.

»Familiefoto« efter sidste søndags demonstration i protest mod den socialistiske regerings angivelige indrømmelser over for de catalanske separatister. Den nyliberale leder Albert Rivera i brun jakke har placeret sig i højre side af billedet for ikke at stå for tæt på Santiago Abascal (ved siden af damen med flaget). Mellem dem, midt i billedet og med slips, det tredje ben i højrefløjsalliancen, den konservative leder Pablo Casado.  Fold sammen
Læs mere
Foto: OSCAR DEL POZO/AFP/Ritzau Scanpix.

Det kom derfor ikke bag på nogen, da han i 2014 meldte sig ud af PP i protest mod den tidligere leder, Mariano Rajoys, angivelige blødsødenhed overfor de catalanske separatister. Og det er efter alt dømme netop vreden over forrige års løsrivelsesforsøg i den østspanske region, der nu har fået hans nye parti, Vox, til at eksplodere.

Ifølge vedholdende forlydender har Abascal desuden modtaget diskret rådgivning fra Donald Trumps tidligere kampagneleder, Steve Bannon, mens en million euro doneret af iranske eksilorganisationer har skæppet godt i partikassen.

Hvorom alting er, tyder meget på, at Vox-lederen kommer til at sidde med nøglen til regeringsmagten efter valget 28. april. Men hvad vil han bruge den til?

Mod migranter, feminister og for tyrefægtning

Abascals mærkesag - og samtidig det kit, der kan holde en alliance med PP og Ciudadanos sammen - er kampen mod de catalanske separatister. Han går ind for en permanent afskaffelse af det catalanske selvstyre, hvilket de facto betyder undtagelsestilstand i en region, hvor separatistpartierne støttes af halvdelen af befolkningen.

Men med i Vox-pakken er desuden en række værdipolitiske synspunkter, som den spanske højrefløj enten er gået stille med for ikke at skræmme midtervælgere væk eller i nogle tilfælde helt havde lagt bag sig.

Santiago Abascal hilser på folkemængden omgivet af spanske flag under en demonstration i Madrid. Fold sammen
Læs mere
Foto: FERNANDO VILLAR/EPA/Ritzau Scanpix.

Det gælder eksempelvis en hård migrationspolitik inspireret af franske Marine Le Pens Rassamblement National og italienske Matteo Salvinis Lega i et land, hvor debatten om udlændinge og islam trods masser af begge dele hidtil har været minimal.

Endnu mere opsigtsvækkende er opgøret med »køns-jihadisterne«, som Vox kalder feminister, og deres »undergravende virksomhed« mod den traditionelle »naturlige« kernefamilie.

Lovgivning, der beskytter voldsramte kvinder, skal afskaffes. Det samme gælder homoseksuelles mulighed for at gifte sig på lige fod med heteroseksuelle samt den i forvejen begrænsede adgang til abort. Desuden går Vox ind for at forsvare traditionelle aktiviteter som tyrefægtning og jagt mod angreb fra dyrevenner.

Om det indtil videre succesfulde arbejde med at trække resten af den spanske højrefløj i nationalkatolsk retning lykkes, vil vise sig. I første omgang er Abascal euforisk over udskrivelsen af valget.

»Den illegitime og forræderiske regering er slut. Spanien har endnu en gang vist sig stærkere end sine fjender,« skriver Vox-lederen på Twitter.

 

 

 

 

 

 

.