Medie: Rusland tilbød at finansiere Italiens populister før valget til Europa-Parlamentet

Frygten for, at Rusland forsøger at påvirke det kommende valg til Europa-Parlamentet, vokser.

ITALY-POLITICS/
Partiet Lega med Matteo Salvini i spidsen nægter at have diskutteret finansiering af partiet med Putin-venlige forretningsfolk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Remo Casilli/Ritzau Scanpix

Forretningsfolk med tætte forbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin, har angiveligt fremsat et tilbud til Italiens store højreorienterede populistparti, Lega:

I oktober ønskede russerne at give Lega tre millioner euro – godt og vel 22 millioner kroner – som det EU-skeptiske parti kunne anvende til at føre kampagne frem mod valget til Europa-Parlamentet 26. maj.

Afsløringen indtager forsiden af det italienske magasin L'Espressos seneste udgave.

Ifølge de undersøgende journalister bag artiklen mødtes repræsentanter fra Lega-partiet i oktober med den russiske forretningsmand Ylia Yakunin i Moskva. USA og Australien har tidligere indført sanktioner mod Yakunin, der beskrives som en »tæt personlig og finansiel støtte for Vladimir Putin«.

Forslaget lød, at pengene skulle overføres til det italienske regeringsparti gennem en aftale, der ville involvere det statsejede russiske olieselskab Rosneft. De italienske journalister understreger, at de ikke kan dokumentere, at Lega har takket ja til tilbuddet, men at de har beviser for, at diskussionerne i Moskva har fundet sted.

Lega og Rosneft afviser pure, at mødet er blevet afholdt, og begge truer de med at lægge sag an mod det italienske magasin. Det skriver EU-mediet EUobserver.

Det italienske regeringsparti er ét af de EU-skeptiske partier, som ventes at opleve stor fremgang ved valget til Europa-Parlamentet i maj.

Lige siden lederen Matteo Salvini trådte ind på Italiens politiske scene, har han tordnet mod Bruxelles. Foragten for EU var en vigtig del af den populistiske valgkampagne, som i fjor sikrede Lega regeringsmagten i Italien i koalition med Femstjernebevægelsen. Ifølge italienske meningsmålinger står Lega til at få omtrent en tredjedel af de italienske stemmer ved europaparlamentsvalget i maj.

Salvini har aldrig lagt skjul på, at han beundrer Vladimir Putin. De italienske oppositionspartier har nu bedt Salvini om omgående at forholde sig til beskyldningerne.

Historien om Legas mulige russiske forbindelser øger frygten for, at Rusland forsøger at påvirke udfaldet af valget til Europa-Parlamentet. I sidste uge advarede blandt andre tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og USAs tidligere præsident Barack Obamas vicepræsident, Joe Biden, om, at Rusland forsøger at blande sig i det europæiske valg.

»Det er ikke en ideologisk krig fra Ruslands side, det er ikke en venstre- eller højreorienteret kampagne, nej, kampagnen har som mål at underminere tillid og tiltro og initiere kaos og ustabilitet,« sagde Anders Fogh Rasmussen til EU-mediet Politico.

Det er tidligere blevet dokumenteret, at en russisk bank har lånt penge til Marine Le Pens EU-kritiske parti Rassemblement National i en lyssky aftale.