Le Pen anklager Macron for »forræderi«: »Du sælger vores land stykvis til Tyskland«

En ny venskabsaftale mellem Frankrig og Tyskland, der tirsdag blev underskrevet i Aachen, udløser hårde anklager fra den franske højrefløj om forræderi. »Løgn« og »fake news« lyder det fra den franske og den tyske regering.

Højrefløjslederen Marine Le Pen retter få måneder inden valget til Europa-Parlamentet i maj hårde anklager mod Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. Aachen-aftalen, som Macron sammen med Tysklands kansler, Angela Merkel, underskrev tirsdag, er et »forræderi« mod Frankrig, idet dele af Frankrig kommer under tysk kontrol, lyder det fra Le Pen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clement Mahoudou/AFP/Ritzau Scanpix

»Det er forræderi.« Så klar i mælet er den franske højrefløjsleder Marine Le Pen om aftalen, som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, tirsdag underskrev med Tysklands kansler, Angela Merkel. Ganske som med FNs migrationspagt har statslederne bevidst holdt aftalen hemmelig, lyder det fra Le Pen.

Egentlig skulle det være en festdag. På 53-årsdagen for, at den franske præsident de Gaulle og den vesttyske kansler Konrad Adenauer underskrev den første venskabsaftale mellem de to lande efter Anden Verdenskrig, gik kansler Merkel og præsident Macron tirsdag skridtet videre med Aachen-traktaten.

Traktaten skal blandt andet sikre, at de to lande – i en tid med Donald Trump og Brexit – holder sammen. Derfor oprettes blandt andet et fælles tysk-fransk sikkerhedsråd, ligesom barrierer for samarbejde i grænseregionerne skal fjernes. Også ti fælles kulturinstitutter skal oprettes ude i verden.

Marine Le Pen, leder af Rassemblement National

»Macron sælger vores land stykvis og lader vores suverænitet smuldre.«


Mens politikere som tidligere formand for det tyske socialdemokrati Martin Schulz er skuffet over, at Merkel ikke er villig til at gå længere i samarbejdet med Macron, har Marine Le Pen fra partiet Rassemblement National en ganske anden læsning af traktaten.

»Macron sælger vores land stykvis og lader vores suverænitet smuldre,« udtaler Le Pen i en video på Twitter.

Især det tættere samarbejde i grænseregionen Alsace-Lorraine, som Frankrig og Tyskland historisk set ofte har været oppe at toppes om, er faldet Le Pen for brystet.

Ifølge hende vil regionen nu komme under »tysk kontrol«, og det tyske sprog vil – ganske som tidligere i historien – på ny blive påtvunget skoleelever og embedsmænd i forvaltningen.

Anklagerne om, at Alsace-Lorraine vil komme under tysk kontrol, har nu spredt sig til De Gule Vestes diskussionsfora på de sociale medier.

Farvel til stormagtsstatus

Le Pen og hendes allierede på højrefløjen, Nicolas Dupont-Aignan, fremfører også, at præsident Macron har forpligtet sig til at dele Frankrigs permanente sæde i FNs sikkerhedsråd, og at Frankrig dermed må »forlade kredsen af stormagter«.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands kansler, Angela Merkel, underskrev tirsdag Aachen-traktaten. Traktaten har været længe undervejs, men i det skjulte. Allerede i september 2017 slog Macron til lyd for, at der var brug for en ny samarbejdsaftale mellem de to lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Friedmann Vogel/Ritzau Scanpix.

Såvel den franske som den tyske regering har på det kraftigste afvist Le Pens anklager. Ifølge kansler Merkels talsmand, Steffen Seibert, er der tale om, at »dele af den franske opposition har sat påstande og desinformation i omløb«. Påstandene »er fuldstændig ubegrundet og har intet med traktatens indhold at gøre«.

Formanden for det franske parlaments europaudvalg, Sabine Thillaye, betegner Le Pens påstande som »bevidste løgne«. Eksempelvis fremgår det af aftalen, at Frankrig vil arbejde for, at Tyskland får sit eget permanente sæde i FNs sikkerhedsråd – ikke at Frankrig skal give afkald på sit.

Kommentatorer ser den voldsomme debat om Aachen-traktaten som en forsmag på valgkampen forud for valget til Europa-Parlamentet, der venter i maj. I meningsmålinger fører Le Pen på ny over Macron.

Et tysk medlem af Europa-Parlamentet, Sven Giegold fra De Grønne, anklager i den forbindelse Merkel og Macron for at give højrefløjen for let spil ved først at offentliggøre traktaten mandag.

»Offentlig transparens er den bedste beskyttelse mod skadelige rygter fra AfD, Le Pen og De Gule Veste,« siger Sven Giegold til avisen Die Welt.