Fogh, Biden og EU-topfolk advarer før EU-valg: Rusland vil narre europæerne med stjålne og falske data

I det skjulte prøver fremmede magter lige nu at påvirke det kommende valg til Europa-Parlamentet i maj. Vær på vagt og tag jeres forholdsregler, råder nyt initiativ.

Anders Fogh Rasmussen har efter sin tid som generalsekretær i NATO drevet et privat konsulentfirma, hvor han blandt andet har været rådgiver for Ukraines præsident Petro Poroshenko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs borgere udsættes lige nu for et ondsindet angreb, som kan være svært at se med det blotte øje.

Forud for europaparlamentsvalget i maj bør Europa derfor tage klare forholdsregler for at undgå, at ikkedemokratiske kræfter får indflydelse på, hvor borgerne sætter deres krydser, lyder det fra tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

»Der er ingen tvivl om, at Rusland vil være en stor, ondsindet aktør,« siger han til EU-mediet Politico.

Sammen med Obamas tidligere vicepræsident, Joe Biden, præsenterede han derfor i weekenden et initiativ, der skal åbne øjnene hos EUs medlemslande før valget.

Det såkaldte »Pledge for Election Integrity« opfordrer medlemslandene til at være særlig varsomme over for både de udfordringer og fristelser, som en moderne valgkamp indebærer.

Initiativet er en del af et større samarbejde, der hedder »Alliance of Democracies«, som Fogh lancerede tilbage i 2017.

»Pas på Kina og Iran«

En af bekymringerne er spredningen af såkaldt »deep fake«. Altså, at man kan manipulere video- og lydmateriale, så det ser ud som om, en person siger noget, vedkommende ikke har sagt.

Kandidater bør holde sig fra at bruge og dele både falske og ikke mindst stjålne data, opfordrer initiativet.

De bør også være transparente i forhold til brug af automatiske robotter, bots, på sociale medier, og hvem de modtager kampagnestøtte fra. Og så bør de træne deres ansatte i cybersikkerhed, hedder det.

»Det er ikke en ideologisk krig fra Ruslands side, det er ikke en venstreorienteret eller højreorienteret kampagne, nej, kampagnen har som mål at underminere tillid og tiltro og initiere kaos og ustabilitet,« siger Anders Fogh Rasmussen til Politico.

Men det handler ikke kun om Rusland.

»Det er vigtigt at indse, at andre ondsindede aktører også kan have lært af den russiske fremgangsmåde, herunder Kina og Iran,« advarer han.

Initiativet blev præsenteret under sikkerhedskonferencen i München i weekenden.

Fogh og Biden får blandt andet opbakning til initiativet fra fem af Europa-Parlamentets topfolk, de såkaldte »Spitzenkandidaten«, fra fem af de europæiske partifamilier.

I Australien kom premierminister Scott Morrison mandag ifølge BBC, med en advarsel om at flere af landets politiske partier er blevet hacket af en »sofistikeret statsspiller«. Tidligere er flere offentlige institutioner blevet hacket i Australien. Angreb som flere australske medier har tilskrevet kinesiske hackere.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.