De kæmpede for Brexit – nu flygter de fra Storbritannien

Jacob Rees-Mogg er en af de hårde hunde. Han vil have super-Brexit, fordi det vil blive fantastisk for Storbritannien. Men for en sikkerheds skyld flytter han sine investeringer væk. John Cleese hader EU og elsker Brexit, men nu flytter han til Caribien. Og hvad med Nigel Lawson, den gamle eurohader? Han har søgt permanent opholdstilladelse i Frankrig.

John Cleese hader EU, siger han, og han mener, at »bureaukraterne i Bruxelles« sidder hele dagen og pønser på, hvordan de kan skabe og regere »en europæisk stormagt«. Så Cleese kæmpede i 2016 hårdt for Brexit, som ville være en velsignelse for Storbritannien. To år senere siger Cleese bye-bye Britain. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Norway
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

John Cleese var engang en sjov mand. Nu er der imidlertid ikke så meget at grine af.

Under Brexit-debatten for to år siden var han blandt de mest bombastiske tilhængere af en britisk udmelding af EU, og han talte om unionen med ord, som ikke engang Basil Fawlty ville have taget i sin mund. Cleese foreslog blandt andet at hænge præsidenten for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker.

Og Cleese fik sin vilje. Nej, ikke med Juncker, men med Brexit. Briterne meldte sig ud af EU – og hvad nu?

Nu flytter John Cleese. Han er blevet så træt af de britiske medier og debatten om Brexit, at han i denne måned siger farvel og tak og flytter til den caribiske ø Nevis, siger han til BBC Two.

»Langt væk fra Storbritannien«

Han er ikke den eneste af de såkaldte brexiteers – tilhængere af en hård Brexit – som opererer med en britisk variant af politik-Lars og privat-Lars.

Tag Jacob Rees-Mogg, der er konservativt parlamentsmedlem og formand for gruppen af brexiteers. Han taler om fremtiden efter Brexit, som muslimer taler om paradis. Men samme Rees-Mogg er også medstifter af en investeringsfond, som netop har besluttet sig for at indregistrere to filialer i Dublin i Irland, skriver Independent.

Rees-Mogg hævder, at beslutningen intet har med Brexit at gøre, men ikke desto mindre forklarer virksomheden i et internt brev beslutningen med »den betragtelige usikkerhed« efter Brexit.

En af de andre brexiteers i parlamentsgruppen, John Redwood, er i sin vellønnede fritid »chefstrateg« for en investeringsfond, og han har foreslået investorerne at investere »langt væk fra Storbritannien« på grund af britisk økonomisk svaghed.

Herunder – han vil have Storbritannien ud af Europa, men har selv søgt permanent opholdstilladelse i Frankrig. »Det er ikke spor hyklerisk,« siger han.

Den store mund i Brexit-debatten, Nigel Farage, er også med på den. Den tidligere UKIP-partileder blev få dage efter Brexit-afstemningen set i køen ved pas-afdelingen på den tyske ambassade. Nu har han indrømmet, at han har sikret sine to børn et tysk pas, så de kan rejse frit i Europa efter Brexit, skriver The Times.

Den tidligere finansminister Nigel Lawson har i hele sin politiske karriere buldret mod EU, som ifølge ham er et forsøg på at båndlægge briterne. Han deltog også i Brexit-valgkampen – fra sit domicil i Frankrig. Siden Brexit-afstemningen har han sikret sig permanent fransk opholdstilladelse, fordi – som han siger – han vil ikke risikere ikke at kunne rejse frit eller gå glip af fransk sygesikring, skriver The Guardian.

»Det er for kedeligt ...«

Arron Banks, som er under politiefterforskning for sine suspekte kæmpedonationer til Brexit-kampagnen, har også ændret mening. Hvis han havde vidst, at Brexit ville føre til så meget uvæsen, ville han ikke have støttet det, sagde han søndag til BBC. Hvis der kommer en ny afstemning, vil han stemme for at blive i EU, sagde han.

Hans trofaste højrehånd, Andy Wigmore, oplyser ifølge The Guardian, at han nu flytter til Belize. »Det her Brexit – det er simpelt hen blevet for intetsigende,« siger han.

Herunder – Arron Banks, som donerede 64 mio. kr. til Brexit-kampagnen: Nu vil han stemme for at blive i EU.

Også den mest kendte erhvervsmand i den hårde Brexit-afdeling følger udflagningen. Opfinderen og milliardæren James Dyson har forudset, at Storbritannien uden for EU vil blive et business-slaraffenland, og han har skældt mindre optimistiske kolleger hæder og ære fra og hævdet, at »de talte Storbritannien ned«. I sidste måned skulle Dyson så oplyse, hvor hans nye fabrik for elektriske biler skulle ligge, og mange håbefulde egne af landet ventede spændt på nyheden.

Dyson meddelte, at den skulle ligge i ... Singapore.