Mange små virksomheder i markedet for lagerejendomme

Iværksættervirksomheder, f.eks. internetbutikker, søger lokaler til både lager og showroom. Det gør det oplagt for ejendomsselskaber at dele gamle produktions- og logistikejendomme op i mindre enheder, mener EDC Poul Erik Bech Erhverv.

Stila, der producerer solafskærmning, havde brug for et showroom. Det fandt den i Rødovre, hvor den nu har fået to nære naboer i en ejendom, der tidligere blot havde én lejer. PR-foto: EDC Poul Erik Bech Erhverv Fold sammen
Læs mere

Går man ud i klassiske industrikvarterer, finder man mange ejendomme på nogle hundrede kvm., der oprindeligt har huset småproduktion eller værksted med et kontor i hjørnet.

I en årrække var den type ejendomme uinteressante – produktionsvirksomhederne var væk, og ejendommene havde almindelvis for kort til loftet til at være interessante som lagre.

Men nu er der kommet lejere til den type ejendomme igen, lyder det fra EDC Erhverv Poul Erik Bech. Efterspørgslen fra små virksomheder er så stor, at mæglerfirmaerne også anbefaler ejere af større ejendomme at dele dem om op i mindre enheder. Så er der kunder til dem.

”Der kommer mange nye virksomheder til, og vi har på det seneste registreret et stigende antal af dem som potentielle lejere. Ud fra vores tal kan vi se, at for to år siden søgte en gennemsnitlig lejer til industriejendomme 909 kvm. Her er i august ligger gennemsnittet på 749 kvm.,” siger Mads Bjerrum Christensen, der er industrichef i EDC Erhverv Poul Erik Bech i Aarhus.

”Manglen på ejendomme gør, at man må tage, hvad der er. Men med lidt ombygning kan mange af de lidt lavloftede lokaler relativt nemt gøres til showrooms og lignende. Ved f.eks. at udskifte vinduespartiet til noget lidt større, gør man det mere lyst, og så får man ejendommen i gang igen,” uddyber han.

Ét domicil blev til tre

Ifølge Mads Bjerrum Christensen er der tale om en landsdækkende tendens, og et eksempel på en ældre lagerejendom, der med succes er delt op i flere, mindre lejemål, er Islevdalvej 98 i Rødovre.

Den 3600 kvm. store ejendom, der tidligere var domicil for kontormøbelfirmaet EFG, havde stået tom i flere år. Udfordringen var, at det var svært at finde en enkelt lejer, der havde brug for samme kombination af kontor, lager og showroom som EFG.

Mads Bjerrum Christensen, industrichef i EDC Erhverv Poul Erik Bech i Aarhus

»Når der er et økonomisk opsving, kommer der flere iværksættere til. Vi ser f.eks., at der kommer flere og flere webshops, og de har behov for et lager, når garagen derhjemme bliver for lille. «


Løsningen blev at dele ejendommen i tre forskellige lejemål. Kärcher, en global leverandør af rengøringsmidler, tog broderparten, da den underskrev lejekontrakt i april.

Virksomheden havde faktisk set på den samlede ejendom forinden, men fandt den for stor. Nu er den blevet nabo til to mindre virksomheder, der lejer hver sin del. Stila, der leverer solafskærmning, havde lejet sig ind allerede i september sidste år, og Velfac, der fremstiller vinduer og døre, har skrevet under på lejekontrakt her i juli.

Vokser ud af garagen

I kriseårene, hvor segmentet af industri- og lagerejendomme var stærkt underdrejet, talte man meget om loftshøjder.

Alle moderne logistikvirksomheder vil have lagre, hvor der er 12 meter til loftet. Det er standarden, og al maskinellet er tilpasset denne højde. Kravet om den udgjorde ikke blot et problem for de gamle, små produktionslokaler og værksteder, men også for nyere lagerhaller, hvor der kun var 6 eller 9 meter til loftet.

Så det er noget af en overraskelse, at de gamle og halvgamle industri- og lagerejendomme igen er kommet ind i varmen. De vil måske heller ikke blev ved med at være det, men i hvert fald lige nu nyder de godt af den stærke samfundsøkonomi.

”Når der er et økonomisk opsving, kommer der flere iværksættere til. Vi ser f.eks., at der kommer flere og flere webshops, og de har behov for et lager, når garagen derhjemme bliver for lille. De begynder så måske med 200 eller 300 kvm. De er tilbøjelige til at tage de små enheder, og de har heller ikke behov for højt til loftet. De kan bruge et gammeldags plukkelager, og så er 4 meter til loftet mere end rigeligt,” siger Mads Bjerrum Christensen