Poker - lektion 11

Du har sikkert set poker i fjernsynet. Her fyger det ikke over bordet med pengesedler. Deltagerne har kun de chips, de spiller sig til. Det er turneringspoker, som også er den mest populære form for poker.

Turneringspoker er mange ting, men fælles for betegnelsen er, at man spiller om en fælles pulje.

I turneringspoker betaler spillerne på forhånd et beløb for at være med, og herefter gælder det i al sin enkelthed om at vinde samtlige modstanderes turneringschips.

Alle begynder med det samme antal chips - typisk mellem 800 og 2.500.

Før vi går i gang med at gennemgå spillestilen i turneringspoker, skal vi have begreberne på plads.

Der findes to typer turneringer: Sit & Go og multitable med et ubegrænset antal deltagere. Derudover kan man i nogle turneringer købe sig til flere chips undervejs. Det kaldes for rebuy.

SIT & GO: I Sit & Go er der oftest kun plads til ti deltagere, men antallet af deltagere kan variere fra fem og op til 40 deltagere. I denne turneringsform ved du på forhånd, hvad du skal betale for at være med, og hvad du kan vinde, idet præmierne typisk bliver fordelt procentuelt 50/30/20 til henholdsvis nummer et, to og tre. Sit & Go er glimrende, hvis du er ny i poker og gerne vil spille meget uden at risikere noget særligt. En typisk Sit & Go turnering med 10 deltagere varer cirka en times tid.

MULTITABLE: En multitable turnering har, som ordet antyder, flere deltagere. I princippet kan et uendeligt antal spillere deltage i den samme turnering. Præmierne bliver som regel fordelt mellem de spillere, der bliver placeret i den bedste tiendedel, og er du heldig at komme helt op i top ti, begynder præmierne at stige progressivt.

Multitable turneringer findes i flere udformninger. Enten kan du deltage i en freezeout eller en rebuy turnering. Freezeout betyder, at alle spillere på forhånd betaler et beløb for at være med uden mulighed for senere i turneringen at købe flere chips. Taber du først dine chips, er du altså ude af turneringen.

REBUY/ADD ON: I rebuy-turneringer har du derimod mulighed for at købe flere turneringschips, end du startede med. Det er som regel muligt at lave rebuys i løbet af den første time, turneringen varer. I nogle rebuy-turneringer er det kun tilladt at lave ét rebuy i løbet af turneringen, mens det i andre er tilladt at foretage så mange, man vil.

Spillere må dog ofte kun købe flere chips, hvis de har mindre end et bestemt antal chips tilbage. I rebuy turneringer er det ofte muligt at foretage en »Add on«. Det betyder, at samtlige spillere efter en times spil hver især frit kan vælge, om de for et bestemt beløb vil købe et på forhånd givent antal chips. Chips, som de må lægge oveni den beholdning, de har i forvejen.

FREEROLL: På de fleste pokersider har du mulighed for at spille med i turneringer helt uden at betale for at være med. Den type turnering hedder freeroll og er i virkeligheden et markedsføringstrick fra pokerudbyderens side for at tækkes nye pokerspillere. Disse turneringer er særdeles velegnede til nybegyndere og let øvede, fordi man her kan få erfaring med poker.

Ulempen er som regel, at præmierne ikke er særligt høje, og at der ofte er en sværm af deltagere med i turneringen, fordi det er gratis.

SATELLIT: Som en billigere vej til at deltage i de dyre turneringer, kan du deltage i en såkaldt satellit-turnering. Det er en slags kvalifikationsturnering til en større turnering.

Du vil eksempelvis gerne spille med i en stor turnering, som koster 100 dollars at deltage i, men finder prisen for dyr. Du forsøger derfor at kvalificere dig ved at spille med i en satellit-turnering, som koster ti dollars at spille med i. 72 andre spillere spiller også i turneringen, og I har dermed til sammen betalt 730 dollars til præmiepuljen.

Dette er nok til at udstede syv billetter til den store turnering. Spilleren, som havner på plads otte, får så de sidste 30 dollars i præmie.

Det er også populært at spille satellit-turneringer om sæder til store live events.

DET VAR BEGREBERNE. Næste gang går vi ind i, hvordan man rent taktisk spiller turneringspoker.

Pokerskolen er lavet af Martin Wendt, professionel pokerspiller, i samarbejde med pokermagasinet Ace.