Mænd forventer større rabat på boligkøbet end kvinder

Troen på egne forhandlingsevner i forbindelse med et boligkøb er større blandt mænd end kvinder, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk. Køberrådgiver advarer mod at komme med skambud.

Boligkøbere er generelt for optimistiske i deres forventninger til at få et prisnedslag, viser en undersøgelse gennemført af Boligsiden. Flest mænd tror på store rabatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når bolighandlen skal i hus, regner »urealistisk mange« i øjeblikket med, at de kan få et nedslag i prisen. Mænd er mest optimistiske, hvad angår størrelsen af det forventede nedslag. Det fremgår af en undersøgelse, som Boligsiden.dk har foretaget blandt 2.056 af sine brugere.

Overordnet tror ni ud af ti, at de kan få et nedslag i prisen i forbindelse med et boligkøb. Men det er kun tre ud af fire, der rent faktisk får det, skriver Boligsiden.dk.

Der er størst tiltro til muligheden for at få en klækkelig rabat blandt mænd. 55 procent af alle mænd i undersøgelsen forventer et nedslag på mere end fem procent af udbudsprisen, mens det gælder 48 procent af kvinderne.

Vigtigt med realistiske forventninger

»For de fleste er et huskøb noget, vi gør én, to eller måske tre gange i løbet af vores liv. Derfor er alle købere i sagens natur urutinerede udi at forhandle pris i forbindelse med et boligkøb. Og det er nok meget klassisk for mænd, at de i den slags situationer er mere optimistiske, end kvinder er,« udtaler Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

15 procent af kvinderne tror på et lille nedslag mellem nul og 2,5 procent af udbudsprisen. For mændene gælder det ti procent.

»Hvad end du er mand eller kvinde, er det vigtigt, at du har realistiske forventninger til det nedslag, du kan forhandle dig til. Ellers risikerer du at blive skuffet. Og i værste fald at du misser drømmeboligen, fordi sælger ikke vil give sig i det omfang, du forventer,« påpeger Birgit Daetz med henvisning til, at 24 procent af boligkøberne i virkelighedens verden ender med at betale udbuds- eller overpris.

Boligkøberne har lugtet lunten

Køberrådgiver Christopher Wagner, som er partner i Bomae, kan godt nikke genkendende til, at nogle købere i øjeblikket har urealistiske forventninger til, hvor store prisnedslag der skal gives.

»Vi står midt i et skifte på boligmarkedet. Særligt i København er priserne ikke længere opadgående. Og boligkøberne har lugtet lunten. Jeg tror, at vi kommer til at se større nedslag. Men det kommer nok til at tage noget tid, før sælgerne er indstillet på det,« siger han og tilføjer, at folk har det med at høre, hvad de gerne vil høre.

»For sælgerne er det nok, at de lave renter holder hånden under boligmarkedet, mens køberne hører, at markedet er på vej ned og priserne skal sænkes,« siger Christopher Wagner.

Hvad angår forventninger til størrelsen af afslag, oplever køberrådgiveren, at kvinder i højere grad er styret af følelser, når de køber bolig, mens mænd er mere fokuseret på konsekvens.

»Din pris er helt på månen«

»Kvinderne går oftere ud og forelsker sig i en bolig, og så er det mændene, der står klar med pengepungen. Det er typisk mandens opgave at forhandle om prisen. Derfor går de nok også mere op i at vise, hvordan de kan hugge ejendomsmægleren midt over ved at kræve en nedslag på en halv million kroner,« siger Christopher Wagner.

Ligesom Birgit Daetz understreger han, at det sjældent er en god idé at komme med et såkaldt skambud, der er alt for langt fra udbudsprisen.

»Det kan få sælgeren til at trække sig helt tilbage, hvis man kommer og siger, at prisen er helt på månen. Det kan jo nemt opfattes som, at man synes, at sælger bor grimt eller har lavet noget klamphug,« siger Christopher Wagner.

Casper Stensbjerg, som arbejder hos ejendomsmæglerkæden Home på Amager, har aldrig bidt mærke i, om mænd kræver større nedslag end kvinder.

»Men det er mit indtryk, at det er mændene, der typisk har den økonomiske rolle. Og at det er dem, der træder frem og siger, at de vil have et prisnedslag,« siger han.

Undersøgelsen er gennemført på Boligsiden.dk i perioden 16. maj til 4. juni blandt portalens brugerne, som blandt andet er blevet spurgt, hvor stor en rabat de forventer at kunne forhandle, hvis de skulle købe bolig nu.