Flere enlige kvinder investerer i mursten

Andelen af kvinder, der kaster sig alene ud på ejerboligmarkedet, er steget de senere år. Men blandt de unge under 30 år er der stadig en markant overvægt af mænd, der køber bolig på egen hånd.

Andelen af kvinder, der køber en bolig alene, er steget de seneste fem år, viser ny opgørelse fra realkreditselskabet Nykredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Traditionelt har der været en klar overvægt af mænd, som ejer mursten alene. Men kvinderne haler nu støt og roligt ind på mændene. Det viser en opgørelse over, hvor mange der optager boliglån som eneejer, skriver boligportalen Boligsiden.

De seneste fem år er kvindernes andel gået fra 37,8 procent til 41,4 procent svarende til en stigning på 3,6 procentpoint.

»Når vi ser, at kvinderne på landsplan haler ind på mændene, hænger det blandt andet sammen med, at uddannelsesniveauet blandt kvinderne har været og er stigende. Eftersom lønnen afgøres af profession, bliver der løbende flere kvinder, der får råd til at købe bolig med en enkelt indtægt,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, til Boligsiden.

Siden 2013 er salget af ejerlejligheder steget markant fra 12.484 til 18.079 i 2018, mens hussalget er steget fra 31.417 til 48.187 i samme periode. Samlet set er der tale om en stigning på 51 procent for de to boligtyper.

Kvinder bliver mere tilbøjelige til at eje med alderen

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, forklarer, at antallet af danskere, der bor alene, er steget de senere år, ligesom det med det lave renteniveau, høj beskæftigelse og et stort boligudbud rent økonomisk er blevet nemmere at købe bolig alene.

Ser man på antallet af enlige, er der i dag omkring 1,67 millioner danskere. Knap 53 procent er kvinder. I 1990 var der til sammenligning knap 1,3 millioner enlige, heraf 56 procent kvinder. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

»Når vi ser, at andelen af kvinder, der optager boliglån på egen hånd, er i vækst, skyldes det dog ikke, at mændene er mindre tilbøjelige til at købe. Der bliver generelt solgt flere boliger nu end for fem år siden, så vi ser blot, at flere kvinder træder ind på boligmarkedet,« siger Birgit Daetz.

Tendensen er, at andelen af kvindelige enejere stiger med alderen. Ser man på aldersgruppen fra 40 år og op, er der næsten lige mange mænd og kvinder. Men blandt de helt unge mellem 20 og 30 år, som typisk er førstegangskøbere, er 74 procent mænd. For dem mellem 30 og 40 år er kønsfordelingen 59,9 procent mænd og 40,1 procent kvinder.

I Region Hovedstaden ser billedet lidt anderledes ud. Her er kun 60,9 procent af de unge mellem 20-30 år, der køber bolig på egen hånd, mænd. Og blandt dem i aldersgruppen 40-50 år er der 53 procent kvinder mod 47 procent mænd.

»I Hovedstaden er uddannelsesniveauet højere end i yderområderne. Det medfører højere lønninger. Det gælder også blandt kvinderne, hvorfor gabet er mindre. Der er dog generelt langt flere kvinder i den offentlige sektor, hvor lønnen er en del lavere, og det betyder, at flere mænd ganske enkelt er bedre stillet i forhold til boligkøb i et marked, hvor priserne er meget høje,« forklarer Mira Lie Nielsen.