Dobbelt så mange mænd som kvinder planlægger at købe bolig

Interessen for at investere i mursten er næsten dobbelt så stor blandt mænd som blandt kvinder. Det viser tal fra ejendomsmæglerkæden Home og Realkredit Danmark, der begge påpeger, at kvinderne risikerer at gå glip af store formuegevinster ved at holde sig uden for boligmarkedet.

Boligkøb
Næsten dobbelt så mange mænd som kvinder har planer om at købe en bolig indenfor de næste seks måneder, viser en ny undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden Home. Arkivfoto: Mathias Bojesen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

13 procent af danskerne overvejer i øjeblikket at købe en bolig. Det er dog især mænd, som drømmer om at få del i boligguldet, viser en ny spørgeundersøgelse foretaget blandt 2.000 danskere af YouGov for ejendomsmæglerkæden Home.

Ifølge den svarer 17 procent af mændene ja til, at de planlægger at købe enten hus, lejlighed, fritidsbolig eller en anden type bolig i løbet af det næste halve år. Blandt kvinderne er det kun ni procent.

Både Home og Realkredit Danmark fremhæver, at de mange kvinder, som holder sig uden for boligmarkedet, går glip af de formuegevinster i form af stigende boligpriser, der er set for både villaer, ejerlejligheder og sommerhuse de seneste år.

»Boligmarkedet har taget nogle spring frem de seneste år, og der kommer flere og flere byer med, der kan glæde sig over, at det går frem. Men meget tyder altså på, at det er mændene, der får den største fordel af fremgangen,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Også tal fra Realkredit Danmark viser, at mændene sidder tungest på boligmarkedet. 21 procent af de boliglån, som realkreditselskabet har udstedt, er givet til mænd. Kvinderne tegner sig kun for 13 procent, mens 66 procent er fælles om at have et boliglån.

Ifølge cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark skyldes det blandt andet, at mænd generelt er mere indstillet på at eje selv - med alt hvad det indebærer af forpligtelser.

»Færre mænd lader sig nok afskrække af realkreditlån, vedligeholdelse og installationer i huset eller lejligheden. Og så har mænd generelt en højere løn end kvinderne, så de bedre har råd til eje en bolig – også hvis de bor alene,« siger cheføkonomen.

Undersøgelsen viser også, at nogle mænd har planer om at købe mere end én bolig. Det er der ingen kvinder, der har.

I august sidste år bragte Berlingske Business artikelserien »Han, hun og privatøkonomien«. I den forbindelse sagde blandt andre Morten Skak, boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet, at kvindernes manglende appetit på at investere i mursten er med til at skabe større økonomisk ulighed mellem kønnene.

»Det store billede er, at der er gevinster at hente på ejerboligmarkedet over tid. Ejerboliger stiger typisk i værdi, og det betyder, at mænds formuer vokser, mens kvinders ikke gør det på samme måde. Det skaber en økonomisk ulighed,« lød det fra Morten Skak i en artikel i Berlingske Business.

Der er dog ingen garantier for, at køb af en ejerbolig er en god investering. Det lærte mange boligejere på den hårde måde, da finanskrisen skyllede ind over landet i sensommeren 2008 og punkterede boligboblen. Nu er boligmarkedet atter kommet op i gear, og flere boligøkonomer har netop været ude og advare om, at prisuviklingen på især ejerlejligheder i København er »bekymrende«.

Blandt dem er Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit, som har beregnet, at en gennemsnitlig lejlighed er steget med 60 procent, siden priserne var lavest i februar 2009 og med 47 procent de seneste fem år. Samtidig koster en gennemsnitlig lejlighed nu 11 procent mere, end da priserne toppede sidste gang i juli 2006.

»Det er nogle usædvanligt store udsving på så kort en tidsperiode, og nok til at få advarselslamperne til at blinke – også selvom prisstigningerne tidligere har været større end nu,« lød det tirsdag i en kommentar fra Nordeas boligøkonom.

Home understreger, at det langt fra vil være alle i undersøgelsen, som svarer, at de har planer om at købe bolig i løbet af et halvt år, som ender med at gøre det. Undersøgelsen skal derfor anses som en pejling af danskernes interesse for boligkøb. Besvarelserne giver intet indblik i, hvor seriøse og fremskredne planerne er.