Business-overblik: Så røg renten på fastforrentede boliglån ned på en procent

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Boligejerne kan nu optage lån med fast rente til kun en procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Vi begynder med boliglån og renten på fastforrentede realkreditlån.

Sidst på dagen i går brød realkreditlånene igennem til at tangere bundrekorden. Det toneangivende lån med fast rente til boligejere har nu en rente på kun én procent.

Den hidtidige konge på tronen med en rente på halvanden procent blev så populær blandt investorerne, at kursen i Nordea Kredit røg over 100 og dermed lukkede lånet for udstedelse.

»Obligationerne bag det 30-årige 1,5 pct. lån med afdrag er i dag blevet handlet til en gennemsnitskurs på 100,02, og det betyder, at vi ikke længere må udstede nye lån i serien. Boligejerne kan dog tage situation roligt, da vi allerede i marts åbnede et 30-årigt 1 pct. lån som erstatning,« oplyser boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Kun en gang tidligere har renten på det toneangivende 30-årige realkreditlån med fast rente været nede i én procent – og dengang kun i fire handelsdage.

Lise Nytoft Bergmann kalder det »vildt, at boligejerne igen kan låne penge i 30 år til en rente på bare én procent.«

»Og det er måske endnu vildere, at der findes investorer, der er villige til at købe obligationerne. Det vidner om, at det i øjeblikket er særdeles svært at få et godt afkast, hvis man samtidigt ønsker at placere sine penge et sikkert sted,« anfører hun.

Bagtæppet for rentefaldet er den uro på de finansielle markeder, som blandt andet handelskrigen mellem USA og Kina medfører – og som traditionelt får investorer til at rykke deres investeringer mod sikker havn. Sådan betragtes danske realkreditobligationer.

Alle fire realkreditinstitutterne har allerede åbnet et 30-årigt enprocent-lån, og kursen er i skrivende stund omkring 95,7.

»Det er højere end den nedre grænse på 95, som mange bruger som tommelfingerregel for, hvornår kursen er høj nok til, at man bør optage lån i serien,« påpeger Lise Nytoft Bergmann.

Ny Ambu-chef løber ind i lægekritik

Onsdag tiltrådte den nyudnævnte topchef, i Ambu, Juan-José Gonzales, men den nye topchef kan få svært ved at holde fast i de seneste års vækstmirakel i den danske medicokoncern, skriver Finans.

To danske toplæger sår nemlig tvivl om mulighederne for at gøre C25-selskabets nye guldhåb til den kæmpe milliardforretning, som den fyrede forgænger Lars Marcher aggressivt og insisterende har lagt op til. Spørgsmålet er, om Ambu kan kopiere succesen med engangsudstyr til kikkertundersøgelser i lungerne, så koncernen tilsvarende kan levere udstyr til undersøgelser i andre indre organer. Det kræver, at smittefaren ved de konkurrerende genanvendelige produkter kan dokumenteres, og at engangsprodukterne bliver bedre.

»Der er relativt lang vej igen, før engangsudstyret kan opnå en tilfredsstillende kvalitet, og for mig er infektionsproblematikken ikke dominerende i forhold til de endoskoper, vi benytter i dag,« siger Flemming Bendtsen, professor og overlæge ved Hvidovre Hospitals gastroenhed.

Aktiekursen i Ambu er faldet med over 25 pct., siden topchefen gennem ti år, Lars Marcher, blev fyret i fredags.

Få sager om hvidvask fører til dom

Børsen skriver i dag, at det trods tusinder af indberetninger om hvidvaskmistanke kun er ganske få, der bliver dømt for hvidvask gennem bankerne. Det fremgår af en analyse, som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, bedre kendt som SØIK, har offentliggjort.

I 2016 førte politiet 24 sager, hvor banker var blevet brugt til hvidvask, frem til til dom, og samme år modtog SØIK 13.377 indberetninger om hvidvaskmistanke fra bankerne.

Indtil juli sidste år har hvidvask ikke været en selvstændig straffelovsovertrædelse, men er dukket op i sager, hvor folk har begået andre kriminalitetstyper, som narkokriminalitet, eller i hælerisager, hvor de skyldige har håndteret pengeoverførsler i forbindelse med anden kriminalitet.

Det bør investorerne holde øje med, ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea:

  • Der er senest faldet lidt mere ro over markederne, og det vil derfor være muligt for investorerne at fokusere på andet end handelskonflikten mellem USA og Kina. Vi starter dagen med fokus på data fra Østen, hvor vi har fået producentpriser fra Japan og udviklingen i boligpriserne i Kina (begge for april). I euroområdet er der primært fokus på tal for handelsbalancen i marts og beskæftigelsestal for Frankrig.
  • Hen over middag dansk tid udgiver amerikanerne nøgletal for boligmarkedet for nybyggeri, samt det ugentlige tal for nye dagpengesøgende. De seneste tal for netop nye dagpengesøgende er steget igen, og da det er en af de tidlige indikatorer for det amerikanske arbejdsmarked, er det også en indikator, som gerne skulle holde sig i et stabilt lavt niveau. Det er også værd at holde øje med det såkaldte Philly Fed PMI for maj, der giver en god indikation på den generelle økonomiske aktivitet i produktionen i dele af det østlige USA.
  • Generelt har ugen været præget af mange taler fra den pengepolitiske scene, og vi slutter af med et par udmeldinger fra den amerikanske- europæiske- og engelske centralbank i dag. Og skulle man få lyst til at fortsætte tale-maratonet, så kan man runde ugen af med taler fra Fed’s Williams og Clarida og Boe’s Brazier, samt europæisk ministermøde i Bruxelles omkring budgettet i eurozonen.

Markederne lige nu:

USA:

S&P 500 0,6 pct.

NASDAQ 1,1 pct.

Dow Jones 0,5 pct.

Asien

Nikkei - 0,6 pct.

Shanghai 0,3 pct.

Hang Seng 0,3 pct.