Solcreme kan være farligere end antaget

Resultater fra en ny dansk ph.d.-afhandling viser store hormonforstyrrende effekter efter rotters kontakt med stofferne i solcremers UV-filter.

"Vi bliver udsat for mange forskellige hormonforstyrrende stoffer, så det er en god idé at undgå dem, vi kan," siger forskeren bag afhandlingen, Marta Axelstad Petersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Husk at bruge masser af solcreme. Eller hvad? Forskeren bag en ny afhandling fra Danmarks Tekniske Universitet har netop påvist, at det kemiske UV-filter i solcreme har overraskende mange hormonforstyrrende effekter. 

"Vi havde ikke forventet at se så mange hormonforstyrrende effekter i undersøgelsen. Det er helt nyt, og der er ikke andre, der tidligere har påvist samme grad af hormonforstyrrende effekter af dette UV-filter," siger forskeren bag afhandlingen, Marta Axelstad Petersen.

Marta Axelstad Petersen har i sit ph.d.-projekt undersøgt effekterne af det UV-filter, der hedder octyl methoxycinnamat (OMC) på rotteungers kønsorganer, antal sædceller og på rottemødrenes niveau af skjoldbruskkirtelhormoner.

Ufødte rotter blev påvirket af UV-filteret

Effekterne er endnu kun påvist på rotter. Og her havde det unge hanafkom, der blev udsat for de to højeste doser, både mindre vægt af prostata og testikler, samt nedsatte niveauer af hormonet testosteron.

"Testosteron spiller en central rolle i udviklingen af maskuline karaktertræk. Studiet viser også, at det hanafkom, der blev udsat for UV-filteret, har et nedsat antal sædceller i voksenlivet", skriver DTU i en artikel om undersøgelsen.

"Hos alle rottemødre, der blev udsat for UV-filteret, ses et markant fald i niveauet af skjoldbruskkirtelhormonet thyroxin. Skjoldbruskkirtlen producerer hormonerne triiodothyronin og thyroxin, som indgår i kroppens stofskifteprocesser og spiller en afgørende rolle under hjernens udvikling. Hos mennesker kan et lavt niveau af thyroxin under graviditeten føre til forsinket hjerneudvikling og nedsat intelligens hos børnene," hedder det i artiklen.

Tre grupper af rotter i drægtigheds- og diegivningsperioden blev udsat for stofferne - og i betydeligt højere doser, end de mængder af UV-filteret, der findes i solcremer og kosmetik. 

Blodprøver fra både rottemødre og unger viste massive nedsættelser af hormonet thyroxin hos mødrene. Men adfærdsundersøgelserne viste ikke, som forskerne ellers havde forventet, negative effekter på udviklingen af hjernen hos rotteungerne.

Det kan ifølge artiklen forklares med, at en del af hjernens modning foregår efter fødslen hos rotter. Hos mennesker foregår mange af disse processer derimod inden fødslen.

"Nedsættelse af hormonniveauet før fødslen kan derfor være mere kritisk for udviklingen af hjernen hos mennesker end hos rotter," hedder det i artiklen fra DTU.

Undersøgelsen viser desuden, at den motoriske aktivitet blev nedsat hos hunungerne i den højeste dosisgruppe, da de blev mindre aktive i testene. Hanner som fik lav og høj dosis, fik til gengæld forbedret indlæringsevne. De blev simpelthen bedre til at finde rundt i labyrinttestene.  

"Disse adfærdsændringer er muligvis forårsaget af UV-filterets velkendte østrogene effekter, som kan have forstyrret udviklingen af kønsspecifikadfærd hos afkommet," skriver DTU.

Ingen panik

Men hvilken konsekvens skal mennesker drage af den nye viden? Ifølge forskeren selv er der ingen grund til at gå i panik, men man bør tænke sig om.

"De doser, vi har undersøgt, ligger langt over de doser, man vil få ind i kroppen ved daglig brug af solcreme med stoffet OMC. Men vi bliver udsat for mange forskellige hormonforstyrrende stoffer, så det er en god idé at undgå dem, vi kan," siger Marta Axelstad Petersen.

Samtidig påpeger hun, at gravide jo kan vælge at bruge en solcreme uden hormonforstyrrende stoffer.

Rådgiver mod OMC

Det uafhængige Informationscenter for Miljø og Sundhed (IMS), advarer dog generelt mod at bruge solcremer, der indeholder OMC.  

"Vi har i mange år rådgivet danske forbrugere, der vil være ekstra forsigtige, til ikke at bruge solcreme med OMC. Vi anser stoffet som problematisk, da det er mistænkt for at være hormonforstyrrende, hvilket tidligere undersøgelser har indikeret. Det nye studie fra DTU bakker dermed helt op om vores nuværende rådgivning," siger Rikke Bille, cand. scient. i miljøkemi fra Informationscenter for Miljø og Sundhed. 

Hun anbefaler, at man køber cremer uden OMC, hvis man vil undgå hormonforstyrrende stoffer. 

Læs mere om afhandlingen på DTU.dk