Hundredevis af danske motionsryttere vil besejre Tour de France bjergene

Det kaldes for »danskerløbet«, La Marmotte, hvor starten går søndag morgen nede i de franske alper. Omkring 2.500 danskere skal forcere 5.180 højdemeter og klare 21 hårnålesving.

BMINTERN - SÔøΩren Lorenzen til cykellÔøΩbet La Marmotte Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er virkelig »tough shit«, som nogen siger om det franske cykelløb La Marmotte lige midt i hjertet af Alperne.

Starten går i morgen tidlig klokken 7.30. Op over de over fire legendariske bjerge: Col du Glandon, Col du Télégraphe, Col du Galibier og til sidst det ikoniske Alpe d’Huez, hvor løbet slutter. Fire verdensberømte bjerge, kendt fra Tour de France.

Det er 174 kilometer siddende på ryggen af en racer med bagdelen klæbet fast til en smal, hård cykelsadel i mellem otte og 12 timer. Mindst. Med 8.000 deltagere i alt. Omkring 2.500 af dem er rejst hertil fra det lille flade land oppe mod nord, for at være med i et af de hårdeste bjergløb i Europa. Et motionsløb, der de senere år har fået navnet:»danskerløbet«.

5.180 højdemeter skal forceres inklusiv 21 hårnålesving op til Alpe d’Huez.

En formstøbt krop

Med masser af smerte, pinsler og lidelse undervejs, siger nogle af dem, der har prøvet det. Ikke alle gennemfører, langtfra. En del står af og giver op. Kravler ned af cyklen med forpinte ansigter og kroppe, der efter timer i samme foroverbøjede stilling ser ud som om, kroppen er formstøbt og aldrig kan rettes ud igen. I hvertfald ikke lige de første minutter.

Men det er også nydelse og eufori, når løbet er gennemført, pulsen igen er på plads og de fire kæmper er besejret, lyder det.

I takt med den stærkt stigende interesse for motionscykling de senere år, arrangerer stadig flere rejsebureauer cykelrejser ned til Alperne. Et af dem er »Optour«, der i morgen har 100 danske motionsryttere med til La Marmotte

Sammen med sin kompagnon har Mikkel Würtz stået bag »Optour« de seneste tre år. Han har selv kørt La Marmotte flere gange, senest prøvekørte han turen i foråret som en forberedelse til i morgen, når han har holdet med fra Danmark.

»Det er et benhamrende hårdt løb, bare det overhovedet at gennemføre er en præstation i sig selv,« siger Mikkel Würtz, der ikke selv deltager, men står klar ved forskellige depoter og tager sig af alt det praktiske.

Træningen går forud for alt andet

»Folk er virkelig ambitiøse og grebet af træningen, som for manges vedkommende er prioriteret meget højt og ofte går forud for alt muligt andet. Nogle har deres eget specielle mad med, de har egne blendere og ingredienser med til at bage deres egne energibarer,« siger Mikkel Würtz.

Han mener, at den passion for cykelsporten på motionistniveau, der er vokset så hastigt de senere år, ikke mindst skyldes TV-transmissionerne fra Tour de France, hvor mange har ladet sig rive med af begejstringen.

»Samtidig er det gået op for flere og flere motionsryttere, at det faktisk er muligt at køre nøjagtig samme rute som de profesionelle. Derudover tror jeg, at hele generationen af de professionelle med Bjarne Riis og Rolf Sørensen har haft en betydning for den enorme interesse. De har formået at begejstre og smitte med deres passion for cykling og gøre det til en sport, hvor også motionister kan være med nede i bjergene.«

Ifølge Mikkel Würtz kan cykelsporten dog også blive for ambitiøs. Det er ikke alle, der kan trække så meget tid ud af en i forvejen stram kalender, som det kræver at træne sig op til for eksempel La Marmotte.

Måske er bjergtrøjen gået til en anden og yngre

Han mener, at man kan få gode oplevelser og stadig få presset sig selv hårdt ved at skrue lidt ned for ambitionerne.

»Det kan være, man på et tidspunkt skal erkende, at bjergtrøjen er gået til en anden og yngre rytter,« siger Mikkel Würtz, der i regi af »Optour« arrangerer fire dages cykelrejser i Alperne, men hvor også de lokale bistroer og espresso-baren er vigtig en del af ruten.

For det kræver at nå op på det niveau, hvor deltagerne i La Marmotte skal være, for at gennemføre.

Jakob Kvist, Cand. Scient i humanfysiologi fra Københavns Universitet, har selv kørt La Marmotte for et par år siden og kørt disse bjerge flere gange.

De hårde nedkørsler

»Det kræver en god grundform og stor udholdenhed, hvis det skal blive en god oplevelse, både fysisk og psykisk. Selvom man ikke behøver være superatlet. Løbet kan godt gennemføres ved moderat kondition. Derud kræver det tilvænning forinden at sidde på en cykel i så mange timer, som der er tale om. Og så skal man tage højde for, at det ikke kun går opad, men også nedad. Alene fra toppen af Galbier mod bunden af Alpe d´Huez er der 45 kilometers nedkørsel, det er også hårdt, teknisk krævende samt grænseoverskridende at køre nedad,« siger Jakob Kvist.

»Øger man sin kondtion, kan man optage mere ilt, som kommer rundt i kredsløbet og arbejder sig videre ud til musklerne. Jo større iltoptagelse, desto bedre kondition og jo højere intensiteter kan man arbejde ved, før man går kold.«

afu@berlingske.dk