Eksperter advarer: Så farlig er forkert brug af håndkøbsmedicin

Foto: Scanpix/Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kronisk hovedpine, ødelagte slimhinder og mavesår. Forkert og overdreven brug af håndkøbsmedicin er ikke til at spøge med. Hvor mange danskere der vælger at blæse på indlægssedlen og sløser med doseringen, er ikke opgjort, men de eksperter, BT har talt med, mener, der er grund til at tage det alvorligt.

Opret abonnement på PLUS og få indblik i, hvor farlig din håndkøbsmedicin er, hvis du sløser med doseringen. Det drejer sig om velkendte præparater indenfor smertelindring og febernedsættelse, nikotinerstatning, næsespray samt allergimedicin.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.

 


Kronisk hovedpine, ødelagte slimhinder og mavesår. Forkert og overdreven brug af håndkøbsmedicin er ikke til at spøge med. Hvor mange danskere der vælger at blæse på indlægssedlen og sløser med doseringen, er ikke opgjort, men de eksperter, BT har talt med, mener, der er grund til at tage det alvorligt.

Panodil, Ipren, Kodimagnyl, Treo og næsespray mod forkølelse er fast inventar i mange danskeres medicinskabe. Siden 2001 har vi vænnet os til at kunne købe lægemidlerne i håndkøb, på tankstationen eller i supermarkedet, men af den grund bør du ikke være mindre forsigtig med medicinen, end hvis den var udskrevet på recept af din læge.

Fatale følger

Bruger du din håndkøbsmedicin forkert, kan det få fatale følger for dit helbred, advarer flere eksperter, som BT har talt med.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at omkring 200 danskere årligt dør af mavesår på grund af for meget smertestillende medicin, og at op mod 100.000 danskere lider af kronisk hovedpine på grund af pillerne.

Forsker og dr.med. Peter Gøtzsche, der er leder af Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet, advarer bl.a. om, at gigtpræparater med det virksomme stof ibuprofen fordobler risikoen for at få blodpropper i hjertet. Og derudover har det også vist sig at forhøje risikoen for mavesår, fastslår han.

»I virkeligheden kan man stille spørgsmålstegn ved, om man overhovedet skal bruge den slags medicin, når man har ondt et eller andet sted. Statistisk set ved vi, at mange danskere dør på grund af blodprop i hjertet, fordi de spiser gigtmedicin,« forklarer Peter Gøtzsche.

Selvmedicinering

Christian Freitag er formand for Praktiserende Lægers Organisation PLO. I sin praksis oplever han ofte, at patienter forsøger at behandle sig selv med meget store mængder smertestillende medicin.

»Det er indlysende, at når man kalder noget for receptpligtig medicin, som man skal til lægen for at få, så vil de fleste mennesker nok tænke, at det er lidt vigtigere,« siger han.

Én gang oplevede han, at en patient havde medicineret sig selv med 14-16 kodimagnyl-tabletter om dagen over en længere periode. Det er over tre gange så meget, som Christian Freitag normalt anbefaler til smertelindring.

»Det mest overraskende var, at patienten ikke så det som det store problem. Hun vidste godt, at hun spiste dem, men hun havde ikke tænkt på det som det, jeg vil kalde overdosering. For det var jo noget, hun købte i håndkøb,« fortæller Christian Freitag.

Hans vurdering bakkes op af Lars Gehlert Johansen, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin. Han oplever, at danskerne generelt opfatter håndkøbsmedicin som ufarligt.

Kronisk hovedpine

Ikke desto mindre kan store doser af håndkøbslægemidler udgøre den samme fare for bivirkninger, som man kan se af lægeordineret medicin, påpeger han. Overdreven brug af smertestillende lægemidler kan f.eks. give kronisk hovedpine, mavesår og indre blødninger.

Et overforbrug af paracetamol, der blandt andet findes i Panodil og Pinex, kan desuden føre til leversvigt og leverkoma og i sidste ende død, hvis ikke man får den rette behandling i tide. Det fortæller overlæge og professor i klinisk toksikologi Kim Dalhoff, der er tilknyttet Giftlinjen.

Afhængighed

Ét af de mest solgte håndkøbspræparater i Danmark, næsespray mod forkølelse, er også forbundet med alvorlige bivirkninger.

Udover at ødelægge slimhinden i næsen kan næsespray mod forkølelse også skabe afhængighed, hvis den bliver brugt i mere end den tilladte periode på ti dage. Det fortæller Ann-Louise Reventlow-Mourier, der er formand for Danske Øre-Næse-Halslægers Organisation.

Ann-Louise Reventlow-Mourier oplever ofte patienter, der ikke kan undvære at bruge næsespray, fordi det er blevet en daglig vane efter flere års sammenhængende brug.

»Man kommer i en form for ond cirkel, hvor patienten bruger det for at få plads, men hvor det faktisk giver dårligere plads,« siger Ann-Louise Reventlow-Mourier.

 

Det skal du passe på: Så farlig er forkert brug af håndkøbsmedicin

Foto: Scanpix.

SMERTE- OG FEBERNEDSÆTTELSE

Aktivt indholdsstof: Paracetamol
Produktnavne: Pamol, Panodil, Pinex
Kan købes i håndkøb: Apotek og butikker (dog maksimalt 20 tabletter ad gangen)
Sikkerhed: Få bivirkninger ved rigtig brug. Kan anvendes af børn, gravide og ammende. Dog altid med forsigtighed, og for børn under to år kun efter lægens anvisning.
Bivirkninger: Overforbrug kan føre til forgiftning og give leverskader.

Hvad skal du passe på? Følg anvisningerne på indlægssedlen. Brug ikke højere doser end det, der står på pakken. En forhøjet dosering giver ikke en øget effekt, men blot øget fare for bivirkninger.

 

Aktivt indholdsstof: Ibuprofen
Produktnavne: Ipren, Ibumetin, Ibumax
Kan købes i håndkøb: Apotek og butikker (dog maksimalt 20 tabletter ad gangen)

Sikkerhed: Få bivirkninger ved kortvarig brug hos patienter, der ikke har øget risiko for bivirkninger. Bør ikke anvendes af gravide, patienter med hjerte-, nyre- eller leversvigt, mavesårspatienter eller patienter, der lider af stærkt forhøjet blodtryk. Går ikke sammen med blodtryksmedicin og blodfortyndende lægemidler.

Bivirkninger: Kan påvirke effekten af hjertemedicin og blodfortyndende midler. Desuden risiko for sure opstød, mavesyre og mavesår. Dermed er der risiko for, at patienter begynder at bruge syreneutraliserende medicin sammen med ibuprofen, fordi de ikke ved, at mavesyren og de sure opstød stammer fra ibuprofen.

Hvad skal du passe på? Følg anvisningerne på indlægssedlen. Brug ikke højere doser end det, der står på pakken. Bør kun bruges af patienter, som ikke har øget risiko for bivirkninger. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.

 

Aktivt indholdsstof: Acetylsalicylsyre
Produktnavne: Aspirin, Treo, Kodimagnyl (+ codein),
Kan købes i håndkøb: Apotek og butikker (dog maksimalt 20 tabletter ad gangen)

Sikkerhed: Få bivirkninger ved rigtig brug. Bør ikke anvendes af gravide eller kvinder, der ammer. Bør ikke anvendes af patienter, der er overfølsomme for acetylsalicylsyre eller andre NSAID-midler, eller patienter, der lider af mavesår, maveblødninger eller generelt har tendens til blødninger. Bør anvendes med forsigtighed ved dårligt fungerende lever eller nyrer. Bør anvendes med forsigtighed af ældre pga. risiko for blødninger i mave-tarm-kanalen.

Bivirkninger: Kan føre til indre blødninger og muskelsammentrækninger i luftrørene. Desuden risiko for halsbrand, mavesmerter og sure opstød.

Hvad skal du passe på? Følg anvisningerne på indlægssedlen. Brug ikke højere doser end det, der står på pakken. Bør kun bruges af patienter, som ikke har øget risiko for bivirkninger. Bør ikke bruges sammen med andre lægemidler. Rådfør dig med din læge, hvis du er i tvivl.

 

NIKOTINERSTATNING

Aktivt indholdsstof: Nikotin
Produktnavne: Nicorette, Nicotinell
Kan købes i håndkøb: Apotek og butikker

Sikkerhed: Behandlingslængden er op til tre måneder, men der er mulighed for at anvende produktet i op til et år, hvis man stadig oplever rygetrang. Hvis du er gravid, bør du rådføre dig med din læge, før du begynder at bruge nikotin-erstatningsprodukter.

Bivirkninger: Nikotin-næsespray kan give lokalirritation i næsen. Konsekvenserne af langtidsbrug er ukendt. Det er ikke undersøgt, da nikotin-erstatning ikke er beregnet på langtidsbrug, men det er kendt, at mange alligevel bruger produkterne i længere tid end maksimalt tolv måneder.

Hvad skal du passe på? Bør ikke bruges i over et år, men det må foretrækkes frem for tilbagefald til rygning. Rådfør dig med din læge, hvis rygetrangen ikke er forsvundet efter ét år på nikotinerstatning.

 

NÆSESPRAY

Aktivt indholdsstof: Xylometazolin
Produktnavne: Otrivin, Zymelin
Kan købes i håndkøb: Apotek og butikker

Sikkerhed: Få bivirkninger ved rigtig brug. Gravide bør kun anvende midlet efter aftale med lægen.

Bivirkninger: Overforbrug kan skade slimhinderne i næsen og føre til afhængighed. Ved ophør kan slimhinden blive hævet, men symptomerne forsvinder som regel i løbet af et par dage.

Hvad skal du passe på? Følg brugsanvisningen nøje og undgå langvarig brug. Næsespray må ikke bruges i mere end ti dage i træk. Hvis du er plaget af stoppet næse gennem længere tid, bør du gå til lægen og blive undersøgt, da forstoppelse i næsen også kan skyldes andet end forkølelse, f.eks. allergi eller næsepolypper, der kan kræve operation. Puds næsen og skyl evt. med saltvand før brug af næsespray.

 

ALLERGIMEDICIN

Aktivt indholdsstof: Cetirizin
Produktnavne: Alnok, Cetirizin

Aktivt indholdsstof: Acrivastin
Produktnavne: Benadryl
Kan købes i håndkøb: Apotek og butikker

Sikkerhed: Få bivirkninger. Gravide og ammende bør ikke anvende midlet. Hvis du har dårligt fungerende nyrer, bør midlet ikke anvendes.

Bivirkninger: Kan føre til træthed. Midlet kan i meget sjældne tilfælde skabe allergiske hævelser i ansigtet, mundhulen og strubehovedet.

Hvad skal du passe på? Du bør være forsigtig med at køre bil, indtil du ved, hvordan du reagerer på medicinen. Effekten af allergimedicin kan variere meget fra person til person, ligesom nogle opnår en bedre effekt, hvis de får medicinen som øjendråber eller næsespray. Forhør dig på apoteket eller hos din læge, hvis du er i tvivl.