Den er god nok: Chokolade sænker blodtrykket

En samlet analyse af 20 videnskabelige forsøg med chokolade bekræfter, at en daglig dosis sænker blodtrykket og dermed risikoen for hjerteanfald og blodpropper.

Foto: Kjersti Hjelmen

Til alle chokolade-elskerne derude: Chokolade ER sundt, og du kan spise videre med god samvittighed.

En ny, videnskabelig analyse af 20 forskellige forsøg med chokolade konkluderer nemlig, at et dagligt indtag af den bittersøde snack vitterlig sænker blodtrykket. Det er kemikalierne i kakao - der er hovedingrediensen i chokolade - som får blodkarrene til at slappe af, så blodet lettere kan passere igennem dem. Og det er især i mørk chokolade med et højt kakaoindhold, at den gode kemi er. 
 
Se hele analysen her.

Det er det videnskabelige netværk Cochrane Library, der har samlet de 20 undersøgelser og analyseret resultaterne. Analysen viser, at forsøgsgrupperne i undersøgelserne, der dagligt spiste chokolade, fik et lavere blodtryk igennem forsøgsperioden sammenlignet med kontrolgruppen.

Højt blodtryk er en af de primære årsager til hjerteanfald og blodpropper, og jo mere det lykkes at sænke en persons blodtryk, jo lavere er risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Chokoladespisende indianere

Der er ellers ikke langt imellem undersøgelser, der kortlægger chokolades sunde sideeffekter, men den blodtrykssænkende virkning blev første gang opdaget blandt Kuna-indianerne, et øfolk ud for Panamas kyst.

Kuna-folket har et noget lavere blodtryk end resten af verdens befolkning, deres blodtryk stiger ikke med alderen - og vigtigst af alt: Kun en brøkdel dør af hjerte-kar-sygdomme. Opdagelsen af kunaernes gode helbred var første gang, man kunne kæde chokoladeindtag sammen med et stærkt hjerte. For Kuna-indianerne drikker nemlig knap en liter kraftig chokoladedrik om dagen.

Alt med måde

Du behøver dog ikke bælle litervis af chokoladedrik for, at det har en positiv effekt på dit helbred. Analysen af de 20 videnskabelige forsøg viser, at der ikke skal meget chokolade til, før det kan ses på dit blodtryk. Forsøgspersonerne i undersøgelserne indtog alt lige fra tre gram til 100 gram per dag, og det kunne alt sammen ses på testresultaterne, så et par stykker af det mørke chokolade burde være nok.

Alligevel siger forskerne bag, at chokoladespisning ikke kan stå alene, men at det sammen med motion og en ellers sund og varieret kost kan give gode resultater.

- Vores analyse understøtter teorien om, at de sunde stoffer i kakao - som også findes i grøn te, bær og rødvin - kan bidrage til at sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme sammen med en i øvrigt mådeholdende livsstil med jævnlig motion, en sund vægt og en varieret kost, siger lederen af analysen, Karin Ried fra National Institute of Integrative Medicine i Melbourne, til Time Magazine.

Hun understreger dog, at alle de 20 undersøgte forsøg har været kortvarige og ikke varet mere end et par uger, og man ved endnu ikke, om chokolade har en permanent effekt på menneskers blodtryk, eller om man skal blive ved med at indtage daglig chokolade for at holde sit blodtryk nede.

Om ikke andet er det nok lige til at leve med for de fleste.