Californien slår Bourgogne i pinot noir

Flot pinot noir fra den lille producent Wind Gap ved Sonomas kyst overgår originalen fra Bourgogne.

Pinot Noir, Wind Gap Fold sammen
Læs mere

Der var engang, hvor californisk pinot noir var synonym med vine med over 14 procent alkohol, marmeladeagtig frugt og tons af egetræ. Sådan er det ikke nødvendigvis længere, for bl.a. indenfor Sonoma Coast appellationen, hvor man profiterer af det kolde Stillehav, bliver der nu fremstillet adskillige elegante pinot noirer.

En af de mest radikale producenter her er Wind Gap. Bag etiketten finder man Pax Mahle, som har en fortid i sommelierverdenen, men for nogle år siden slog sig på at lave primært syrahbaserede vine i stil med dem, man kender fra nordlige Rhône, fra de kølige kystnære terroirer.

I dag laver Wind Gap hele 18 forskellige vine, men i meget små mængder. Heriblandt også denne pinot noir, som udmærker sig ved at have en meget lav alkoholprocent (12,75) i californisk sammenhæng og være lagret udelukkende på gamle fade. Man kunne spørge sig selv, om det giver mening at investere i en californisk pinot, som ligner bourgogne så meget, at man måske ligeså godt kunne købe originalen.

I dette tilfælde er svaret, at i dag, hvor en god rød kommunevin fra Côte de Nuits i Bourgogne koster et sted mellem 300 og 500 kroner, lader det sig næppe gøre at finde noget her, som hamler op med Wind Gaps pinot til prisen.

Forhandlere: