Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Tid til dét, der er sjovt. Tid til os selv. Tid til at at rejse. Tid, som ikke i forvejen er øremærket til arbejde og forpligtelser, står øverst på danskernes ønskeliste i 2019.
Hele 69 procent af de adspurgte i en Kantar Gallup-undersøgelse, Berlingske har fået foretaget, siger, at de hellere vil have mere tid til sig selv end penge til forbrug. Næsten hver tiende dansker - ni procent - oplever en dårlig balance mellem arbejde og fritid.
»Vi ønsker i stigende grad at tage ejerskab over vores tid. Undersøgelser viser, at folk foretrækker maksimal mulighed for at styre deres egen tid og dermed få mest mulig indflydelse på deres liv, og de valg de træffer, frem for højere indkomst,« siger Søren Harnow Klausen, der er professor i filosofi ved Syddansk Universitet og forfatter til bogen »På sporet af din lykke - Guide til det gode liv«, som udkom i november.
Søren Harnow Klausen understreger, at det ikke er noget nyt, at vi gerne selv vil bestemme over vores tid.
»Men tidligere var det mere indenfor nogle bestemte rammer: Den tid vi brugte på arbejde, og så den tid vi brugte på fritid. I dag er der et stigende ønske om at tage ejerskab over den samlede tid, vi har til rådighed og selv fordele den - med fleksible arbejdsforhold, hvor vi i mindre grad er underlagt tidstvang,« forklarer han.
Han bliver bakket op af tallene fra Kantar Gallup-undersøgelsen. Her angiver flere end hver tredje, at de er enige eller overvejende enige i, at de ville ønske, at de kunne gå ned i arbejdstid.
Vi vil rejse mere
Blandt dem, der oplever en dårlig balance i tidsregnskabet, erklærer 58 procent sig villige til at undvære materielle goder til gengæld for mere tid. Noget af det, danskerne allerhelst vil bruge mere tid på, er at tage ud i verden. 42 procent af de adspurgte kunne godt tænke sig i det kommende år at bruge mere tid på at rejse.
»Vi kan snart ikke købe flere ting. Vi har så meget af alt muligt fra tøj til elektronik, cykler og biler. Men når man har fået sofaen eller bilen, så finder man ud af, at det ikke er der, lykken ligger. I stedet vil vi have rejser og oplevelser,« siger reklamemanden og kommunikationsrådgiveren Sune Bang, der især ser, at det er folk lidt oppe i alderen, der tilvælger oplevelserne frem for at købe ting.
»Hvis vi har haft muligheden for at købe det, vi har lyst til, så har vi erfaret, at forbrug ikke gør os lykkelige. Derfor vil vi hellere have oplevelser sammen med venner og familie,« siger Sune Bang.
Det selvstændige liv
Vores trang til ejerskab over egen tid, viser sig også ved, at flere end hver femte dansker drømmer om et liv som selvstændig. For mange er drømmen centreret omkring at bygge et anderledes liv op.
Liselotte Lyngsø »Det handler ikke længere om, hvilket nyt køleskab man har købt. Vi er gået fra at fokusere på forbrug til at fokusere på transformation«
»Det handler ikke om at tage fuldstændig orlov. Du kan i stedet blive digital nomade og arbejde fra mange forskellige steder i verden. Eller du kan vælge at bo et sted, hvor du i overført betydning kører lidt længere på literen,« siger Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og partner i Future Navigator, og tilføjer:
»Når vi sidder ved et middagsselskab, bliver det set som en luksus at kunne fortælle om de projekter, man har gang i. Det handler ikke længere om, hvilket nyt køleskab man har købt. Vi er gået fra at fokusere på forbrug til at fokusere på transformation.«