To danske designere nomineret til international modepris

De danske modedesignere, Asger Juel Larsen og Anne Sofie, er netop nomineret til den internationale Woolmark Prize, som for første gang finder to vindere - for henholdsvis en herre- og damelinje.

Anne Sofie Madsen, dansk modedesigner, er nomineret til den internationale modepris Woolmark Prize.  Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er første gang nogensinde, at der skal findes to vindere af den australske Woolmark Prize. Der skal findes vindere for både herre- og damemode, og det er de to danske kreative hjerner, Asger Juel Larsen og Anne Sofie Madsen, med i kapløbet om blandt 65 andre.

Første del af konkurrencen foregår i de fem regioner, Asien, Europa, USA, Indien/Mellemøsten og Australien, hvor der bliver kåret en vinder fra hver region i hver kategori - dame eller herre - og som så vinder en beskeden sum på 250.000 kroner, plus en invitation til at deltage i finalen, hvor præmien er betydelig større. 
 
For når de fem vindere fra damekategorien og de fem fra herrekategorien mødes igen er præmien hele 500.000 kroner. Finalisterne til de kvindelige designs mødes i Beijing i marts 2015, og finalisterne til mændenes samles i London i januar 2015.  

Karl og Yves

Det startede tilbage i 1936, hvor prisen the International Wool Secretariat i Australien blev stiftet. Ideen bag modeprisen var at fremhæve det moderne og alsidige ved uld. 

I 1945 går to unge og ukendte designere op på scenen for at få overrakt deres priser. Den ene var en 21-årig Karl Lagerfeld, som vandt i frakke-kategorien, og den anden var en 18-årig Yves Saint Laurent, som vandt prisen for bedste kjole.  

Dengang var dommerne blandt andre Hubert de Givenchy og Pierre Balmain. Karls vindende frakke var påskelilje-gul og skar lavt henover kravebenet, mens Yves Saint Laurents cocktail-kjole indhyllede skuldrene i en forførende sort kappe.

»En kjole for blændende til at bære to gange«, var designerens tagline.

I 2012 blev prisen relanceret og kom til at hedde Woolmark Prize, og er i dag et kæmpe skulderklap fra modeverden til unge designere. Juryen i år består blandt andet af it-girl Alexa Chung, Frida Giannini, kreativ direktør hos Gucci og Franca Sozzani, editor-in-cheif for Vogue Italia. 

»Alle bør have muligheden for at starte op, og forestil dig, hvis vi missede alle de nye kreative genier, blot fordi vi ignorerer nyopstartede designere,« siger Alexa Chung til avisen The Sydney Morning Herald. 

Slår navnet fast 

Ifølge Woolmarks administrerende direktør, Stuart McCullough, er prisen en god måde at få sit navn broderet fast i modeverden. 

»De tidligere vindere, Christian Wijnants fra Belgien og Rahul Mishra fra Indien, har begge oplevet eksponentiel vækst i deres forretning, og at blive internatioanlt kendte navne efter at have vundet konkurrencen,« siger han til Fibre2Fashion.  

Måske skyldes det også, at udover at vinde 500.000 kroner i sponsorat til at få deres produkter produceret, så bliver de også markedsført hos forhandlere, såsom My Theresa, Colette, Harvey Nichols og Saks Fifth Avenue. 

Om det skal være Asger Juel Larsens rebelske og eventyrlystne fortolkning af herremode og en æstetik, som både er gotisk og androgyn samtidig med at være en blanding af industri og romantik eller Anne Sofie Madsens designs, som afviger meget fra den klassiske, danske mode, og hvis produkter er en blanding mellem luftige materialer kombineret med noget dystret avantgarde, ja, det må vi vente et stykke tid med at få at vide.