Stor frustration i skandaleramt a-kasse: Krisemøde er på vej

Stemningen bevæger sig mod nulpunktet i Akademikernes A-kasse. De ansatte må læse i medierne om, hvad der er foregået på deres arbejdsplads, lyder kritikken. Medarbejdere holder krisemøde mandag.

Akademikernes A-kasse Ved Vesterport i København Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Utilfredsheden med ledelse og bestyrelse i Akademikernes A-kasse er så stor, at medarbejderne er indkaldt til krisemøde mandag klokken 16.00. Ledelsen i a-kassen er ikke velkommen til mødet, erfarer Berlingske.

De seneste uger har en lind strøm af kritiske artikler om Akademikernes A-kasse bragt Danmarks største a-kasse i centrum.

»Det er en meget hård tid for medarbejderne i Akademikernes A-kasse, og de er meget berørte og frustrerede over situationen,« siger Thomas Høyer-Nielsen, tillidsrepræsentant i Akademikernes A-kasse.

Han bekræfter mødet blandt medarbejderne mandag.

Afsløringer om private vinfester, eksklusive vinrejser og betænkelige sponsorater har de seneste uger trukket overskrifter i særligt Ekstra Bladet og Berlingske. Omdrejningspunktet for det tilsyneladende omfattende misbrug af medlemmernes penge har været den fratrådte administrerende direktør, Michael Valentin. Sagens dokumenter tyder på, at han haft et usædvanligt flydende forhold mellem private interesser og a-kassens penge. Michael Valentin blev afskediget i september i år.

Efterfølgende er det eksempelvis kommet frem, at Michael Valentin sendte store sponsorater fra Akademikernes A-kasse til Folkemødet, mens han selv var bestyrelsesformand for Folkemødet.

Tillidsrepræsentant Thomas Høyer-Nielsen

»Medarbejderne har behov for at lægge afstand til de ting, der er foregået «


Det er også blevet afdækket, at en række af Valentins private venner i årevis har indgået lukrative aftaler med a-kassen. For eksempel har a-kassen siden 2014 hvert år købt vin for mere end en kvart million kroner hos samme vinhandler, mens en kunstner i samme periode modtog næsten 600.000 kroner for at dekorere væggene i a-kassens bygninger.

Den ene historie efter den anden

»Mens medarbejderne med dedikation passer deres arbejde, kan de læse den ene historie efter den anden om, hvad der er foregået i organisationen,« siger tillidsrepræsentant Thomas Høyer-Nielsen.

»Der er ingen tvivl om, at medarbejderne har behov for at lægge afstand til de ting, der er foregået og samtidig har et ønske om at få alt frem i lyset. Min opgave som tillidsrepræsentant er at hjælpe mine kolleger, og der er brug for en hurtig afklaring, så hele arbejdspladsen kan komme videre. Jeg håber, at der nu kan blive ryddet op, så Akademikernes A-kasse kan få en frisk start,« siger tillidsrepræsentanten.

Akademikernes A-kasse er landets største, har rundt regnet 230.000 medlemmer og beskæftiger omtrent 220 medarbejdere. Medlemmerne er typisk højtuddannede.

Berlingske har talt med andre medarbejdere om stemningen i Akademikernes A-kasse. De har betinget sig anonymitet af hensyn til deres fremtidige karrieremuligheder. Kritikken kredser om de samme forhold. At gamle sager om mobning fortsat spørger. Og at de ikke har tillid til bestyrelsesformanden eller den tilbageværende ledelse, fordi de burde have bremset Michael Valentin for længe siden.

Fredag kunne Berlingske ellers fortælle, at bestyrelsesformand Allan Luplau og den konstituerede administrerende direktør, Britt Dyg Haun, har haft nøje indsigt i Michael Valentins dispositioner. I flere tilfælde har de selv godkendt eller virkeliggjort Valentins rejser og sponsorater. Bestyrelsesformand Allan Luplau har forsøgt at nedtone de øvrige chefers ansvar med henvisning til et usundt arbejdsklima, hvor det var vanskeligt at sige fra over for Michael Valentin. Bestyrelsesformanden har omtalt Michael Valentins ledelsesstil over for de øvrige chefer som »særdeles hårdhændet«.

Michael Valentin har forklaret, at han alene forsøgte at tjene a-kassens interesser og har henvist til a-kassens succeser, blandt andet en kåring som Danmarks tiende bedste arbejdsplads.

Direkte adspurgt, om han oplever, at der generelt er opbakning til den nuværende ledelse, svarer tillidsmand Thomas Høyer-Nielsen:

»På mandag tager medarbejderne en drøftelse af situationen i Akademikernes A-kasse.«

Vi tager situationen omkring medarbejderne og mellemlederne dybt alvorligt, siger bestyrelsesformand Allan Luplau. Fold sammen
Læs mere

Bestyrelsesformand for Akademikernes A-kasse, Allan Luplau, skriver til Berlingske, at ingen medarbejdere eller mellemledere har været under mistanke for noget som helst i forbindelse med afskedigelsen af den nu tidligere direktør Michael Valentin. Derfor har bestyrelsen og den tilbageværende ledelse haft fokus på at få ryddet op efter de uregelmæssigheder, der har hersket under den tidligere administrerende direktørs ledelse, fremhæver bestyrelsesformanden.

»Vi har allerede indledt en god og direkte dialog med mellemlederne om, hvordan vi igen får skabt den nødvendige arbejdsglæde og tillid i Akademikernes A-kasse. Vi vil indlede en tilsvarende dialog med medarbejdernes repræsentanter, og i den forbindelse har vi også dialog med de faglige organisationer, som vi påregner at mødes med kort efter nytår. Vi lægger op til en meget åben dialog om fremtiden. Det er helt afgørende for, at vi kommer videre fra denne alvorlige situation for Akademikernes A-kasse, og vi tager situationen omkring medarbejderne og mellemlederne dybt alvorligt,« udtaler Allan Luplau.

Tilsynsmyndigheden Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) er i fuld gang med at kortlægge forløbet i Akademikernes A-kasse.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.