Ny undersøgelse viser: Pigers pubertet begynder tidligere og tidligere

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Sif bruger ordet »ensomt«, når hun skal beskrive sin pubertet, for hun havde ingen jævnaldrene at spejle sig i, da hun gennemgik udviklingen mod at få en ung kvindes krop, mens hun endnu kun var et barn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Horn

Godmorgen.

Det er onsdag i vinterferien, men det betyder ikke, at verden ligger stille. Her fra morgenstunden kan du følge med i udviklingen i New Hampshire, hvor Bernie Sanders står til sejr ved Demokraternes primærvalg, og en anden favorit – Joe Biden – må nøjes med en femteplads og endnu et katastrofevalg. Det slag dækker Berlingske tæt i en liveblog, du kan følge lige her. Læs også Michael Bjerres analyse her.

Og det er langtfra den eneste nyhed, du bør følge med i.

1. 117 advarsler om Skatteministeriet som Folketinget ikke måtte se

Vi starter dagens overblik på forsiden af Berlingske, der kan afsløre, at det danske skattevæsen har så mange, alvorlige problemer, at Skatteministeriets egen vagthund siden 2016 har sendt 117 røde advarsler på en lang række forskellige områder til ministeriets topledelse.

Skatteministeriet har flere gange nægtet at udlevere revisionsrapporter, der er udarbejdet siden 2016, til Folketinget på trods af forespørgsler fra forskellige skatteordførere. Men Berlingske er kommet i besiddelse af i alt 75 rapporter, som revisorerne har afleveret siden 2016, og kan nu beskrive indholdet, der ifølge eksperter er »alarmerende«.

»Der peges på en række væsentlige problemstillinger, blandt andet inden for områder som selskabsskat, punktafgifter og motorområdet, som kan risikere at koste statskassen store beløb,« siger skatteadvokat Eduardo Vistisen. Ifølge advokaten indeholder »de mest alarmerende rapporter meget alvorlige advarsler«.

Efter Berlingskes henvendelse ændrer Skatteministeriet nu holdning. Skatteminister Morten Bødskov (S) oplyser i et skriftligt svar, at ministeriet efter vinterferien vil oversende alle rapporterne til Folketinget.

2. Sifs pubertet begyndte, da hun var otte: »I idræt grinede de ad mine strækmærker«

Og videre til en ny undersøgelse der viser, at pigers pubertet begynder stadig tidligere, og at det kan have store konsekvenser. Sif Bjerre Lindbys pubertet begyndte, da hun var otte år, og hun har måttet stå model til mobning og seksuelle tilnærmelser, mens hun blot var et barn.

Mobningen blev aldrig påtalt, og det er først inden for de seneste par år, at strækmærkerne ikke længere generer den nu 19-årige kvinde, fordi de er blegnet, så de ikke længere kan ses, med mindre man virkelig kigger efter dem.

Sif bruger ordet »ensomt«, når hun skal beskrive sin pubertet, for hun havde ingen jævnaldrende at spejle sig i, da hun gennemgik udviklingen mod at få en ung kvindes krop, mens hun endnu kun var et barn.

Men Sif er langtfra den eneste, der har oplevet konsekvenserne af tidlig pubertet, og hun er bestemt heller ikke den sidste, der kommer til det. En ny international undersøgelse viser, at piger verden over går tidligere og tidligere i pubertet.

3. »Det underminerer tilliden til myndighederne«

En dansk ambassadør gik direkte til Carlsbergs ledelse med en whistleblowers tip om mulige ulovligheder i koncernens indiske datterselskab. Forløbet vækker opmærksomhed, og det er der særligt én grund til. For kan borgere stole på, at deres navn ikke bliver videregivet som det allerførste, når de henvender sig til danske myndigheder med et tip om mulige ulovligheder?

Spørgsmålet rejser sig, efter at Berlingske tirsdag kunne afdække, at den danske ambassadør i Singapore lækkede navnet på den whistleblower, som advarede om mulige ulovligheder i bryggeriet Carlsbergs indiske datterselskab, til selv samme bryggeris hovedkontor.

Ifølge Jesper Olsen, næstformand i Transparency Internationals danske afdeling, rejser sagen et grundlæggende spørgsmål om, hvorvidt man kan stole på danske myndigheders håndtering af følsomme sager.

»Det underminerer tilliden til myndighederne, hvis man ikke kan regne med det,« siger Jesper Olsen.

4. Tre nye påbud til sygehus

Styrelsen For Patientsikkerhed giver nu Ringsted Sygehus tre nye påbud i sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser. Det skriver Jyllands-Posten.

Patienttilsynets påbud til Ringsted Sygehus kommer efter et tilsynsbesøg i november, hvor inspektørerne fandt så mange fejl og mangler, at man i december over for Region Sjælland varslede udstedelse af tre påbud, fordi man samlet set mener, at der er »større problemer af betydning for patientsikkerheden« på sygehusets radiologiske afdeling.

Det er her, at kvinder i perioden 2013-2017 fik mangelfulde brystkræftundersøgelser, og hvor der også er konstateret aktuelle problemer i forbindelse med undersøgelser af kvinder henvist til brystkræftpakkeforløb.

Sygehuspersonalet havde mulighed for at forberede sig til tilsynets besøg, da det var varslet, men dumpede på ni områder, hvorfor patienttilsynet varslede påbud.

5. Ny lobbygigant øger konfliktrisiko

Politiken skriver, at en ny erhvervsgigant med potentiale til at blive Danmarks stærkeste lobbyorganisation gungrer ind på scenen til sommer. Tirsdag erklærede Dansk Byggeri, at de vil fusioneres ind i Dansk Industri (DI), der herefter vil repræsentere knap 16.000 virksomheder.

Timingen i erklæringen midt under overenskomstforhandlingerne vækker dyb undren hos flere i fagbevægelsen:

»Der er ingen tvivl om, at det her giver et ekstra argument til dem hos os, der ønsker en stor konflikt«, siger en centralt placeret faglig leder til Politiken.

Byggeriet ser ud til at blive den centrale kampzone i årets overenskomstforhandlinger, hvor fagbevægelsen har krævet meget markante stigninger i mindstebetalingen for at dæmme op for såkaldt social dumping.

Det sker i dag:

1. Forsvarsministrene fra NATO-landene indleder to dages møde i Bruxelles. Mødet ledes af forsvarsalliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) deltager i mødet. På førstedagen er der fokus på alliancens missioner.

2. Den britiske premierminister, Boris Johnson, skal i dag i Underhuset til den ugentlige spørgetid med premierministeren.

3. Har vi fløjet mere eller mindre i årets første måned, end vi gjorde sidste år? I dag offentliggør Københavns Lufthavn trafiktallene for januar 2020.

Dagens tal: 20.000

Så mange borgere skulle være med i en helt »ny type bysamfund« i Frederikssund Kommune. Men siden har projektet været i alvorlig modvind. Læs artiklen her.