Han har netop mistet sit danske statsborgerskab. Hvem er han?

Den unge mand, der er blevet frataget sit danske statsborgerskab, er omfattet af navneforbud og kan derfor kun omtales som SK. Hvem er SK?

IS-jidahister med dansk pas risikerer som følge af ny hastelov at miste deres danske statsborgerskab. Dette er netop sket for dansk-tyrkiske SK fra Københavns Vestegn – som dog ikke er personen på billedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Han er 25 år og fra Vestegnen og havde frem til i går både dansk pas og tyrkisk pas. Nu har han kun det tyrkiske pas og statsborgerskab i behold.

Det skyldes, at SK i går - som den første - blev omfattet af den nye hastelov, som giver udlændinge- og integrationsministeren beføjelse til at tage det danske statsborgerskab fra personer, der er mistænkt for eksempelvis at have tilsluttet sig terrororganisationer.

SK var 19 år og med egne ord optændt af had, da han i 2013 krydsede grænsen til Syrien, udfyldte en indmeldelsesblanket hos Islamisk Stat (IS) og blev »kriger« i verdens mest berygtede terrorbevægelse.

»Dengang var jeg glad for, at jeg var taget af sted. Det var ens drøm. Tage ned og være kriger og være en helt – kæmpe mod de vantro,« sagde SK i et interview til Radio24syv sidste år.

I 2016 tilsluttede han sig IS, og SK er dermed en af de minimum 150 personer, som siden 2012 ifølge Politiets Efterretningstjeneste er rejst til krigszonerne i Syrien og Irak.

Efterlyst for terrorisme

SK er nu efterlyst internationalt for terrorisme. I mere end et år har han angiveligt forsøgt at forlade Tyrkiet for at blive retsforfulgt i Danmark.

I modsætning til mange andre af de udrejste Syrien-jihadister står det klart, at SK stort set har tilstået.

»Jeg valgte at være kriger, selvfølgelig. Det var ikke mig at være selvmordsbomber. Det var ikke det, jeg kom for. Jeg kom for at være kriger. Jeg kom for at kæmpe,« sagde han i interviewet på Radio24syv, hvor han beskriver tiden med IS således:

»I Islamisk Stat er du enten ved fronten eller i byen. Hvis du er ved fronten, så bor du sammen med alle dem, der holder vagt ved fronten. I byen er du sammen med din brigade. Jeg blev sendt til fronten, og så går det på skift. To eller tre uger ved fronten og så fortsætter det sådan – på skift.«

Siden 2015 er i alt 14 personer blevet dømt i Danmark for at tilslutte sig terrorbevægelser – i langt de fleste tilfælde for at tilslutte sig IS. For de flestes vedkommende var indmeldelsesblanketter fra IS, der blev fundet på en forladt IS-post i Syrien, en del af bevisførelsen. En enkelt blev dog dømt alene for at have opholdt sig i områder kontrolleret af terrorbevægelsen, hvor han var koranlærer.

Den i dag 25-årige SK er angiveligt på fri fod i Tyrkiet og efterlyst internationalt af dansk politi.