Regeringen har inddraget det første pas: SK er ikke længere dansker

For få uger siden gav regeringen med en hastelov udlændinge- og integrationsministeren beføjelser til at fratage personer mistænkt for eksempelvis at have tilsluttet sig terrororganisationer deres statsborgerskab. Nu er loven taget i brug.

SK forlod i 2013 Danmark og rejste til Syrien, hvor han sluttede sig til Islamisk Stat. Det er ikke SK på billedet. Arkivfoto: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er opvokset på den københavnske vestegn, og han er efterlyst af dansk politi for terrorisme.

Men nu er han juridisk set ikke længere Danmarks problem.

Berlingske erfarer fra kilder med indsigt i omstændighederne, at regeringen har inddraget 25-årige SKs danske statsborgerskab og dermed gjort hans rødbedefarvede pas ugyldigt. SK, der indtil videre har være dansk-tyrkisk statsborger, blev i 2016 varetægtsfængslet in absentia – uden at være til stede – i Københavns Byret, sigtet for terrorisme ved at lade sig hverve til Islamisk Stat. Retten har nedlagt forbud mod at nævne den sigtedes navn.

Advokat Mette Grith Stage bekræfter, at statsborgerskabet er inddraget:

»Jeg har fået beskeden i går og overbragt den til min klient, som selvfølgelig er særdeles ærgerlig over at have mistet statsborgerskabet. Nu vil vi indbringe sagen for retten,« siger Mette Grith Stage, advokat for »SK«.

»Mange spørgsmål står tilbage. Hvordan kan han afgive forklaring til brug for sagen, når retten skal tage stilling til om det er lovligt at tage statsborgerskabet. Og hvad med straffesagen? En dommer har fængslet ham på særligt bestyrket mistanke for terrorisme. Ophæves den sag? Slår myndighederne en tyk streg over den,« spørger hun.

Dermed er SK den første til at blive ramt af den hastelov, regeringen gennemførte med en kort høringsfrist på en uge, og som blev vedtaget 24. oktober med opbakning fra de blå partier i Folketinget.

Loven giver den siddende udlændinge og integrationsminister, som i dag hedder Mattias Tesfaye (S), beføjelser til administrativt - uden en rettergang - at inddrage en borgers statsborgerskab, hvis en borger »har udvist en handlemåde, som er til alvorlig skade for landets vitale interesser«.

Den formulering dækker ifølge lovteksten over »eksempelvis tilslutning til en væbnet styrke for en part, som kæmper mod den danske stat, terrorisme, herunder træning, instruktion eller på anden måde oplæring af en person til at begå eller fremme terrorhandlinger«.

Som udgangspunkt skal man også – som SK, der var både dansk og tyrkisk – have dobbelt statsborgerskab.

Den 25-årige SK er stadig omfattet af et navneforbud, og vi nævner ham derfor alene med sine initialer.

Han var 19 år gammel, da han – som han har fortalt i et interview med Radio24syv sidste år – var så optændt af had, at han i 2013 krydsede grænsen til Syrien og udfyldte en indmeldingsblanket hos Islamisk Stat.

Han fortalte også til radiostationen, at han skrev sig op som »kriger«, fordi han »kom for at kæmpe«.

»Dengang var jeg glad for, at jeg var taget afsted. Det var ens drøm. Tage ned og være kriger og være en helt – kæmpe mod de vantro,« som han sagde til Radio24syv sidste år.

Ifølge Berlingskes oplysninger har SK de seneste år været på fri fod i Tyrkiet, selv om han har været efterlyst internationalt af dansk politi. »SK« har forgæves i måneder forsøgt at få lov til at komme til Danmark for at tage sin straf, men en udlevering har ikke været praktisk muligt og de danske myndigheder har aktivt søgt at modarbejde en udlevering. Da Tyrkiet af princip aldrig - og SK er også tyrkisk statsborger - udleverer egne statsborgere til strafforfølgning i andre lande, har SK flere gange forsøgt at få udstedt et provosorisk dansk pas, så han selv kunne stige på et fly i Tyrkiet, flyve til Danmark og melde sig selv, men myndighederne har ikke ønsket at udstede et pas. En løsning, hvor danske betjente fløj til Tyrkiet, har heller ikke været mulig.