En uge efter mystisk drab er lille nordsjællandsk by stadig påvirket

Den lille by Tisvildeleje er blevet centrum for et groft overfald, der endte fatalt. Når beboerne i byen lægger vejen forbi den lokale købmand, er det overfaldet, de taler om. De vil have svar: Hvad skete der på Aspevej natten til den 30. april?

»Min Købmand«, hvor Nikolaj Jønson arbejder, ligger på Hovedgaden i Tisvildeleje. Gaden fører hele vejen ned til stranden, som er velbesøgt om sommeren – blandt andre af de mange sommerhusgæster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Det er som taget ud af en krimi.

Når et lille lokalsamfund pludselig bliver centrum for et grusomt drab.

Sådan et samfund, hvor man passer på hinanden og kender naboerne lidt mere, end som dem man en gang imellem låner en kop sukker af.

Hvor der stadig er en købmand, der bliver brugt flittigt, og som – efter antallet af besøgende en tidlig tirsdag eftermiddag at dømme – er centrum for byens beboere.

Der bor omtrent 1.600 mennesker i Tisvildeleje. Om sommeren mange flere, når rykket fra København kommer. Mange af byens borgere har lagt vejen forbi den lokale købmand, og her taler de især om den nat, hvor et hus på Aspevej – en sidevej til byens velkendte hovedgade – forvandlede sig til et gerningssted.

Får kuldegysninger

Natten til den 30. april blev en 58-årig kvinde overfaldet i sit hjem i Tisvildeleje. Overfaldet skete omkring kl. 3, hvor kvinden formodentlig lå og sov. Kvinden afgik den følgende dag ved døden som følge af de kvæstelser, hun havde pådraget sig under overfaldet – et overfald, som Nordsjællands Politi betegnede som »særdeles groft«.

I »Min Købmand« arbejder salgsassistent Nikolaj Jønsson, der har boet i området stort set hele sit liv. Han kan ikke komme i tanke om en sag, der har berørt områdets beboere, så meget som denne. Og han kan heller ikke komme i tanke om en mere grov sag i byen.

Den dræbte kvinde, der blev overfaldet i sit hjem på Aspevej, var uddannet læge og arbejdede som bagvagt på akutmodtagelsen på Hillerød Hospital. Derudover havde hun vagter i Sundhedshuset i Helsingør samt på akutmodtagelsen på Frederikssund Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Alle taler med alle om det, fortæller han. Om nogen har hørt noget, der kan hjælpe politiet – og byen – med at komme nærmere en afklaring. Kunder med ansatte, kunder med kunder, ansatte med ansatte.

Nikolaj Jønsson taler om byen og nærområdet som én enhed.

»Vi er alle et stort spørgsmålstegn.«

Tirsdag offentliggjorde Nordsjællands Politi den dræbte kvindes identitet sammen med en lydfil, hvor man kan høre gerningsmandens stemme. Her kan man gentagne gange høre en mand sige »læg dig ned« til offeret i en dialekt, der ifølge politiet typisk tales i københavnsområdet og Nordsjælland.

Lydfilen kan høres her.

Siden har politiet fået 8-10 henvendelser fra personer, der mener at kunne genkende mandens stemme. Det oplyser Henrik Gunst, der er efterforsker i afdelingen for personfarlig kriminalitet i Nordsjællands Politi, til TV 2.

Da Nikolaj Jønsson hører lydfilen af gerningsmandens stemme, har han svært ved at sætte ord på, hvordan det føles.

»Jeg får helt kuldegysninger af det. Det er ikke rart at høre,« siger han, tydeligvis rystet.

»Puha, jeg prøver bare at sætte mig i hendes sted.«

Få har lyst til at tale med Berlingske om sagen, og flere kigger skævt, når de hører Aspevej blive nævnt.

På byens Facebook-gruppe er flere artikler med lydfilen flittigt blevet delt i håbet om, at det kan føre til et gennembrud i sagen. Kommentarfeltet til delingerne vidner også om, at sagen har rystet byen.

»Et mareridt,« står der blandt andet i en af mange kommentarer.

Der kommer flere og flere kommentarer til, jo længere opslagene står. Nogle føler sig decideret utrygge.

»Det er så uhyggeligt, at det kan ske i vores dejlige lille by,« skriver en borger i løbet af onsdagen.

En anden håber, at flere vil dele lydfilen.

»Er der ikke nogle flere der kan dele denne lydfil, udover Nordsjællands politi. De 14 gange den i gruppen i aften er blevet delt, er simpelthen ikke nok. Der må mere til. Del. Del. Del …«

Politiet rykker ud

Onsdag er en mobil politistation rykket ud på Idrætspladsen i Tisvildeleje mellem kl. 14 og 17 – både i håbet om, at nogen henvender sig med tip til sagen, men også til en generel snak om tryghed med byens borgere.

»Måske ville det være godt med et borgermøde, hvor vi sammen kan få en dialog med politiet?« skriver en af dem, der har delt oplysningen om den mobile politistation med resten.

Al oplysning, der har relation til sagen, bliver delt i gruppen. Og reaktionerne, der bliver ved med at komme til, vidner om at gerningsmanden ikke kun har ramt en familie, men et helt lokalsamfund.

Hvor alle håber på snart at finde ud af, hvad der skete på Aspevej 3 natten til den 30. april.