Bandeleder undrer sig over udvisning: »I realiteten er det de tidligere domme, der bliver bærende for udvisningen«

Leder af banden Loyal to Familia, Shuaib Khan, er blevet udvist af Danmark i seks år i en bemærkelsesværdig sag, hvor bandelederens tidligere kriminalitet har været afgørende for udfaldet.

32-årige Shuaib Khan har sammenlagt siddet fængslet i omkring ti år. Han er bl.a. dømt for grov vold med døden til følge tilbage i 2007, et groft overfald i 2013 og et overfald på den tidligere bandeleder »Store A«, mens de begge afsonede på Politigården i København i 2014. Netop hans tidligere domme var afgørende, da Højesteret tirsdag besluttede at udvise bandelederen. Arkivfoto: Scanpix Danmark Fold sammen
Læs mere

Det blev den berømte dråbe, der fik bægeret til at flyde over.

Da lederen af banden Loyal to Familia (LTF), Shuaib Khan, i sensommeren 2017 henvendt til en betjent sagde »pas på din ryg« og bad sine bandevenner huske betjentens ansigt, lagde han uforvarende de første sten til sin egen udvisningssag.

Siden blev bandelederen dømt for trusler mod betjenten. Han fik tre måneders fængsel i Københavns Byret, sidenhen nedsatte landsretten straffen til 60 dage. I ingen af instanserne mente man, at der var grundlag for at udvise Khan, fordi en udvisning ikke var proportionel med Khans forseelse.

Men i Højesteret var flertallet af en anden opfattelse, og derfor blev bandelederen tirsdag idømt en ubetinget udvisning på seks år. Hans fængselsstraf blev desuden igen hævet til tre måneder.

Afgørelsen er bemærkelsesværdig, fordi Højesteret lægger vægt på Shuaib Khans fortid og fremtid, snarere end den konkrete forseelse.

Det vægter således tungt, at Shuaib Khan flere gange tidligere er dømt for grov personfarlig kriminalitet, og retten vurderer, at der er grund til at formode, at han også fremover vil fortsætte med grov kriminalitet, hvis han bliver i Danmark.

32-årige Khan har siddet fængslet i sammenlagt ca. ti år. Han er bl.a. dømt for grov vold med døden til følge i 2007 og sidenhen to grove overfald.

»I realiteten er det de tidligere domme, der bliver bærende i udvisningen. Det er mærkeligt, når man dengang ikke har vurderet, at han kunne udvises. Det får karakter af reparation og efterrationalisering,« siger forsvarer Michael Juul Eriksen.

Både han og Shuaib Khan undrer sig over, at en sag om trusler kan udløse en udvisning.

»Højesteret har strammet kursen for udvisning, ikke kun med den her sag, men også med andre domme det seneste år,« siger forsvarsadvokaten med henvisning til, at Højesteret i flere sager det seneste år er nået frem til en anden dom end landsretten - nemlig udvisning - i flere sager.

Derfor overvejer Shuaib Khan og hans forsvarer nu at indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det vil de dog ikke få meget ud af, lyder det fra danske juridiske eksperter.

En »juridisk vandtæt« dom

Hos Institut for Menneskerettigheder vurderer formand Jonas Christophersen, at dommen stemmer overens med den praksis, Menneskerettighedsdomstolen tilsiger i udvisningssager.

»Menneskerettighedsdomstolen bevæger sig i en retning, hvor de giver mere spillerum til de nationale domstole, og det er vores vurdering, at man vil acceptere, at Danmark udviser i en sag som den her,« siger han.

Samme toner kommer fra professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard. Han understreger, at sagen er principiel, fordi det er første gang, at en person bliver udvist i en sag, hvor kriminaliteten kun takseres til få måneders fængsel.

»Højesteret har vendt hver en sten i sagen, så det vil være helt hen i vejret, hvis nogen har den opfattelse, at udfaldet af sagen er bestemt af et politisk pres. Afgørelsen er juridisk vandtæt og kan ikke forventes ændret ved indbringelse for Menneskerettighedsdomstolen,« siger han.

Løkke: »Folk som ham har ingen plads i Danmark«

Sagen har, siden den tog sin begyndelse i sensommeren 2017, haft stor politisk bevågenhed.

Lettelsen over, at Højesteret nåede frem til et andet resultat i sagen end byretten og landsretten, var da også til at få øje på på Christiansborg. Få minutter efter, at dommen var afsagt, satte de første politikere sig til tasterne.

»Sådan! Højesteret har talt - LTF-leder, Shuaib Khan, er udvist af DK. Endelig!,« lød det gruppeformand i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, på Twitter.

Et »vigtigt skridt for vores retssamfund« istemte Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen. Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var klar i spyttet.

»Godt! Højesteret har i dag udvist LTF-leder Shuaib Khan. Regeringen har fra dag ét arbejdet for, at udlændinge, der begår grov kriminalitet, skal udvises af landet. Slut med at grine af vores retssamfund. Folk som ham har ingen plads i Danmark,« skrev statsministeren.