14-årig pige, en kvinde med et barn på armen og civilbetjente beskudt med fyrværkeri søndag aften

En 14-årig pige blev søndag aften beskudt med fyrværkeri i Lyngby. Kort inden var en 16-årig dreng blevet anholdt på Nørrebro. I Herlev blev en kvinde med et barn i favnen beskudt af en gruppe unge.

Uroligheder med fyrværkeri på Nørrebro natten til fredag 27. december 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix

Gennem weekenden har farlig og ulovlig brug af fyrværkeri været i fokus efter flere episoder på især Nørrebro. Søndag aften var der yderligere en række sager i Hovedstadsområdet.

Ved 19-tiden søndag aften modtog Københavns Vestegns Politi en anmeldelse om, at en kvinde med et lille barn på armen var blevet beskudt med fyrværkeri af en gruppe unge i Dildhaven i Herlev. Kvinden og barnet var ikke blevet ramt, og da politipatruljer efterfølgende rundede området, fandt de ikke de unge.

En time senere skrev Københavns Politi på Twitter, at en 16-årig dreng var blevet anholdt på Nørrebro for at have affyret et bomberør mod civilklædt politi. For det er han sigtet efter straffelovens paragraf 252 for i »grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde« at være til fare for nogens liv eller førlighed.

Ved 21-tiden blev en 14-årig pige beskudt med fyrværkeri på Ulrikkenborg Plads i Lyngby, oplyser Nordsjællands Politi til Ritzau. Ifølge Ritzau blev fyrværkeriet affyrret fra en lille, hvid personbil. Kort efter blev der affyret fyrværkeri efter personer på en perron på Kokkedal Station. Ritzau skriver, at gerningsmændene her befandt sig i to biler.

Derudover er ejendomme i henholdsvis Frederikssund og Lyngby blevet beskudt med fyrværkeri.

Ingen personer er kommet til skade ved episoderne, men Københavns Vestegns Politi oplyser i en udtalelse, at de tager sagen fra Herlev alvorligt.

»At skyde efter andre med fyrværkeri er både farligt og uacceptabelt – ikke mindst når det sker mod en kvinde med et lille barn på armen. Jeg vil gerne understrege, at sådanne sager som udgangspunkt er strafbare, og at der bliver kørt målrettet på at stoppe denne tendens,« udtaler politiinspektør Flemming Madsen.

Derudover efterforsker Københavns Vestegns Politi en anden sag fra Herlev, hvor to 16-årige drenge er identificeret og mistænkt for at have skudt fyrværkeri mod to jævnaldrende piger.

Roligt døgn i Østjylland

Trods sagerne i Hovedstadsområdet kan flere af de politikredse, der tidligere har oplevet problemer med ulovlig og farlig brug af fyrværkeri, melde om et relativt roligt døgn. Det gælder blandt andet Østjyllands Politi

»Vi har fået en del anmeldelser fra folk, der føler sig chikaneret af fyrværkeri. Men det er både nogle, der synes, det er træls, og nogle, der mener, at det er blevet kastet eller skudt mod andre. Vi har ikke nogen sager, hvor der er forurettede, der selv føler sig beskudt med fyrværkeri,« siger Janni Lundager fra kommunikationsafdelingen i Østjyllands Politi, der fredag aften fik en patruljevogn beskudt med fyrværkeri, da den var på opgave i Aarhus.

Politiet måtte hjælpe til

Også Midt- og Vestsjællands Politi beskriver det seneste døgn som relativt roligt på fyrværkerifronten. Politiet har fået flere anmeldelser, men ingen er kommet til skade eller er blevet anholdt.

Hen over weekenden blev brandfolk beskudt i Ladegårdsparken i Holbæk, da de forsøgte at passe deres arbejde. Det var i flere tilfælde nødvendigt at tilkalde politiet for at få styr på situationen, skrev TV2 Øst søndag morgen.

Men det seneste døgn er hverken politi eller brandvæsen blevet beskudt i Midt- og Vestsjællands Politikreds. Det fortæller Charlotte Tornquist, der er kommunikationsrådgiver for politikredsen.

Til TV2 Øst sagde borgmesteren i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen (S), søndag, at hun var »enormt vred« og »enormt frustreret« over sagerne, og at uromagerne og deres familier risikerer at blive smidt ud af deres lejemål.

»Har man begået kriminalitet og bor i Ladegårdsparken, så kan man blive smidt ud af sin bolig,« sagde borgmesteren.