Den kamæleonske tangentmester

Den amerikanske pianist Herbie Hancock har – med mange farver på paletten – indtegnet sig solidt i jazzhistorien, og han er fortsat en kreativ figur, der vil være blandt hovednavnene på sommerens københavnske jazzfestival. 12. april fylder han 75 år.

Herbie Hancock     Foto: Gus Ruelas Fold sammen
Læs mere

Når det har handlet om hovednavne på Copenhagen Jazz Festival, har det hyppigt drejet sig om en af de to amerikanske pianister, Chick Corea og Herbie Hancock. Og 2015 bliver så året, hvor de begge dukker op for – ved to flygler, ansigt til ansigt – at udfordre hinanden ved en for længst udsolgt koncert i DR Koncerthuset. De to pianister har jazzhistorisk et vist skæbnefællesskab, og i kraft af deres omskiftelighed har de begge fået betegnelsen kamæleon. Og faktisk er »Chameleon« titlen på en Herbie Hancock komposition, som den amerikanske musiker indspillede på sit signifikante 1973-album »Head Hunters«.

Mere faktuelt stammer Herbie Hancock fra Chicago, Illinois, hvor han studerede klassisk klaver fra syv-årsalderen for fire år senere at spille Mozart med Chicago Symfonikerne. Jazzundervisning blev det ikke til, men i teenageårene opdagede han pianisterne Oscar Peterson og George Shearing, og efter et par år med fysikstudier, valgte Herbie Hancock musikken.

Fra 1961 var han aktiv på jazzscenen, og året efter indspillede han sit første album, »Takin’ Off«, som blandt andet rummede hans meget populære komposition »Watermelon Man«.

I 1963 hyrede trompetisten Miles Davis så den unge pianist til den kvintet, som skulle blive et af jazzhistoriens betydeligste ensembler. Sammen med bassisten Ron Carter og trommeslageren Tony Williams skabte Herbie Hancock en helt unik rytmesektion, hvis kontrapunktiske spil uophørligt omformede og levendegjorde musikken.

I begyndelsen af 1970erne blev Herbie Hancock optaget af fusionen af jazz og rock og ikke mindst af de mange nye elektroniske keyboards. Den karakteristiske funky basgang på ovennævnte »Chameleon« spilles således af Herbie Hancock på en ARP Odyssey synthesizer, og hans band, der nu kaldte sig The Headhunters, blev toneangivende inden for funk og fusion. Men den kamæleonske omskiftelighed betød også, at Herbie Hancock i en årrække omkring 1980 turnerede med den såkaldte VSOP Quintet, som var identisk med Miles Davis’ 1960er-kvintet, dog med Freddie Hubbard på trompet.

Siden er Herbie Hancock dukket op i talrige, forskelligartede projekter inden for såvel regulær akustisk jazz som diverse populærmusikalske stilarter. Og det var i sidstnævnte afdeling, han bevægede sig, da han i 2010 med koncerten og CDen »The Imagine Project« senest var hovednavn på Copenhagen Jazz Festival. Og nu gælder det altså den akustiske tangentleg.